Обнова школе или бојкот наставе

Нова школска година у Републици Српској почела је јуче, али ђацима подручне основне школе „Јанко Веселиновић“ у бањалучком насељу Мишин Хан у Поткозарју помућена је радост првог школског дана. Иако је прошло више од мјесец и по дана од великог невремена које је погодило овај крај и које је на објектима проузроковало огромну материјалну штету, школа ни до дан данас није обновљена.  Из министарства кажу да су средства за санацију обезбијеђена. Родитељи најављују бојкот.

Република Српска 04.09.2018 | 22:55
Обнова школе или бојкот наставе
Ресорни министар јуче је пожелио успјешан почетак нове школске године и саопштио да су све школе спремне за наставу. То никако није случај са Основном школом „Јанко Веселиновић“ у Мишином Хану.



Поломљени прозори, влага и трака упозорења забране приласка, били су добродошлица првог дана нове школске године за све ученике који похађају ову школу.

Учитељи и наставници приморани су да наставу за 80-ак ученика одржавају у 7 кабинета, јер 4 кабинета уопште нису у функцији. Киша која је јуче падала, само је погоршала ситуацију, јер смо и јутрос морали да чистимо кабинете од воде, рекли су за БН телевизију запослени у школи. Мјештани кажу да је ситуација алармантна и да је потребно да се школа што прије санира.

„Урађен је кров, ја видим, лим је урађен. Још је неопходна столарија. То могу и родитељи, нек сви скупе по мало, да се уради нова столарија, мало окречи и то је то“, каже мјештанин Горан Пеленгић.



Како смо успјели да сазнамо, кров је обновљен највише због тога што је тендер за његову замјену расписан још прошле зиме. Зашто се на обнову централне али и подручних основних школа у Поткозарју чека скоро два мјесеца, питање је за министра просвјете. Дане Малешевић јуче је рекао да су средства за санацију одобрена, али да не може радити посао директора.

„Директор треба да расписује тендер, да бира извођача који може да изврши одређене послове, а не да мјесна заједница сада зове министра и да ја интервенишем и да извођач радова уђе у послове.

Сутра ћу видјети да одем и до те школе и да видим шта је проблем код извођача радова и због чега је изабран такав који не може да уради посао од 12 хиљада. Није требао уопште да буде изабран“, рекао је министар просвјете.

На овај начин, Малешевић одговорност пребацује на директора школе Душка Петровића. Петровић је за БН потврдио да је тендер за санацију објекта расписан.

„Чим се заврши тендер и тендерска документација и преузме то, креће се у радове. Ја очекујем да ће у току септембра све бити завршено“, рекао је директор ОШ“ Јован Веселиновић“ у Мишин Хану, Душко Петровић.

Ако се ово не промијени, родитељи су најавили бојкот наставе, јер у оваквим условима дјеца могу и да се разболе. Док радови не почну ђаци, њихови родитељи и наставници остају у нади да ће им временске прилике ићи у корист и да овај крај неће погодити неко ново невријеме, које би могло бити још погубније од оног из јула.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мишо

04.09.2018 16:34

"Данас сам добио свог новога Порсеа и малко цу се возити с' њим јер ја, ја сам гузоњин син...... "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко П.

04.09.2018 17:07

Коме треба овдје школа.Учлани се у с н с д свеје ријесено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кладионицар

04.09.2018 17:38

Нормално дјецо да ви нисте криви,питајте родитеље за кога су гласали на задњим изборима е они су вам криви.Није Додо крив,мој савјет науците се како се испуњава листиц у кладионици ко је јос од сколе видио корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рилс

04.09.2018 19:43

Као прво у мисином хану годинама уназад,сдс добија изборе а друго било би љепо да на такав нацин не коментарисес ову ситуацију,ово је несреца за све ма ко да је на власти,а ти си оцигледно неки велики патриота за тастатуром.

Name

ре рилс

04.09.2018 21:19

Па зна он да СДС добија па зато тако и коментарише. Мада нигдје везе.

Name

Бахри

04.09.2018 18:12

Дјеца не требају образовање. Па и најбољи студент је у заблуди ако није дио система .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас из Бакинаца

04.09.2018 18:19

Дјецо сверцујте несто пустите сколу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

04.09.2018 19:27

За 10 година неце ни пола скола требати нека се људи са породицом селе по потреби просвјете да они имају мање издатка за одрзавање и да нетросе толико пуна та скупа возила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

04.09.2018 19:31

Је.о Мисин Хан и дјецу битно да имамо крузних токова а за 10-15 година неце имати ко да крузи по тим модерним крузним токовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

05.09.2018 05:57

Дјелује грубо и можда неуљудно речено, али то је суштина наше стварности.. На жалост свих нормалних људи.

Name

Нострадамус

04.09.2018 20:53

ДЈЕЦУ ТРЕБА УПИСИВАТИ У СНСД. САМО ТАКО ЦЕ ДÄ ИМАЈУ И ДИПЛОМЕ ЗВАЊА И НА КРАЈУ ПОСАО И УНАПРЕДЈЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ