Obnova škole ili bojkot nastave

Nova školska godina u Republici Srpskoj počela je juče, ali đacima područne osnovne škole „Janko Veselinović“ u banjalučkom naselju Mišin Han u Potkozarju pomućena je radost prvog školskog dana. Iako je prošlo više od mjesec i po dana od velikog nevremena koje je pogodilo ovaj kraj i koje je na objektima prouzrokovalo ogromnu materijalnu štetu, škola ni do dan danas nije obnovljena.  Iz ministarstva kažu da su sredstva za sanaciju obezbijeđena. Roditelji najavljuju bojkot.

Republika Srpska 04.09.2018 | 22:55
Obnova škole ili bojkot nastave
Resorni ministar juče je poželio uspješan početak nove školske godine i saopštio da su sve škole spremne za nastavu. To nikako nije slučaj sa Osnovnom školom „Janko Veselinović“ u Mišinom Hanu.



Polomljeni prozori, vlaga i traka upozorenja zabrane prilaska, bili su dobrodošlica prvog dana nove školske godine za sve učenike koji pohađaju ovu školu.

Učitelji i nastavnici primorani su da nastavu za 80-ak učenika održavaju u 7 kabineta, jer 4 kabineta uopšte nisu u funkciji. Kiša koja je juče padala, samo je pogoršala situaciju, jer smo i jutros morali da čistimo kabinete od vode, rekli su za BN televiziju zaposleni u školi. Mještani kažu da je situacija alarmantna i da je potrebno da se škola što prije sanira.

„Urađen je krov, ja vidim, lim je urađen. Još je neophodna stolarija. To mogu i roditelji, nek svi skupe po malo, da se uradi nova stolarija, malo okreči i to je to“, kaže mještanin Goran Pelengić.



Kako smo uspjeli da saznamo, krov je obnovljen najviše zbog toga što je tender za njegovu zamjenu raspisan još prošle zime. Zašto se na obnovu centralne ali i područnih osnovnih škola u Potkozarju čeka skoro dva mjeseca, pitanje je za ministra prosvjete. Dane Malešević juče je rekao da su sredstva za sanaciju odobrena, ali da ne može raditi posao direktora.

„Direktor treba da raspisuje tender, da bira izvođača koji može da izvrši određene poslove, a ne da mjesna zajednica sada zove ministra i da ja intervenišem i da izvođač radova uđe u poslove.

Sutra ću vidjeti da odem i do te škole i da vidim šta je problem kod izvođača radova i zbog čega je izabran takav koji ne može da uradi posao od 12 hiljada. Nije trebao uopšte da bude izabran“, rekao je ministar prosvjete.

Na ovaj način, Malešević odgovornost prebacuje na direktora škole Duška Petrovića. Petrović je za BN potvrdio da je tender za sanaciju objekta raspisan.

„Čim se završi tender i tenderska dokumentacija i preuzme to, kreće se u radove. Ja očekujem da će u toku septembra sve biti završeno“, rekao je direktor OŠ“ Jovan Veselinović“ u Mišin Hanu, Duško Petrović.

Ako se ovo ne promijeni, roditelji su najavili bojkot nastave, jer u ovakvim uslovima djeca mogu i da se razbole. Dok radovi ne počnu đaci, njihovi roditelji i nastavnici ostaju u nadi da će im vremenske prilike ići u korist i da ovaj kraj neće pogoditi neko novo nevrijeme, koje bi moglo biti još pogubnije od onog iz jula.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mišo

04.09.2018 16:34

"Danas sam dobio svog novoga Porsea i malko cu se voziti s' njim jer ja, ja sam guzonjin sin...... "

ODGOVORITE
Name

Marko P.

04.09.2018 17:07

Kome treba ovdje škola.Učlani se u s n s d sveje rijeseno.

ODGOVORITE
Name

kladionicar

04.09.2018 17:38

Normalno djeco da vi niste krivi,pitajte roditelje za koga su glasali na zadnjim izborima e oni su vam krivi.Nije Dodo kriv,moj savjet naucite se kako se ispunjava listic u kladionici ko je jos od skole vidio korist.

ODGOVORITE
Name

Rils

04.09.2018 19:43

Kao prvo u misinom hanu godinama unazad,sds dobija izbore a drugo bilo bi ljepo da na takav nacin ne komentarises ovu situaciju,ovo je nesreca za sve ma ko da je na vlasti,a ti si ocigledno neki veliki patriota za tastaturom.

Name

re rils

04.09.2018 21:19

Pa zna on da SDS dobija pa zato tako i komentariše. Mada nigdje veze.

Name

Bahri

04.09.2018 18:12

Djeca ne trebaju obrazovanje. Pa i najbolji student je u zabludi ako nije dio sistema .

ODGOVORITE
Name

Glas iz Bakinaca

04.09.2018 18:19

Djeco svercujte nesto pustite skolu.

ODGOVORITE
Name

Kum

04.09.2018 19:27

Za 10 godina nece ni pola skola trebati neka se ljudi sa porodicom sele po potrebi prosvjete da oni imaju manje izdatka za odrzavanje i da netrose toliko puna ta skupa vozila.

ODGOVORITE
Name

Kum

04.09.2018 19:31

Je.o Misin Han i djecu bitno da imamo kruznih tokova a za 10-15 godina nece imati ko da kruzi po tim modernim kruznim tokovima.

ODGOVORITE
Name

Tako je

05.09.2018 05:57

Djeluje grubo i možda neuljudno rečeno, ali to je suština naše stvarnosti.. Na žalost svih normalnih ljudi.

Name

Nostradamus

04.09.2018 20:53

DJECU TREBA UPISIVATI U SNSD. SAMO TAKO CE DÄ IMAJU I DIPLOME ZVANJA I NA KRAJU POSAO I UNAPREDJENJA.

ODGOVORITE