Освештање цркве у Швајцарској

Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење више архијереја помјесних православних цркава, освештао је храм Светих Ћирила и Методија у Берну, прву српску цркву у Швајцарској изграђену из темеља. Освештању храма присуствовали су представници швајцарске владе, дипломатског кора, као и стотине грађана поријеклом са ових простора.

Република Српска 03.09.2018 | 20:49
Освештање цркве у Швајцарској
Након вишегодишњих напора и одрицања, сопственим средствима и радом вјерници у Швајцарској подигли су велелепни храм у Белпу код Берна.

Његова светост патријарх српски Иринеј, пожелио да њихов храм буде мјесто љубави према својој отаџбини, али и симбол њиховог јединства у дијаспори.



“То је оно што мене као патријарха радује. То значи да ће овај народ остсти у својој вјери, иако је, силом прилика, морао да напусти своју отаџбину, али ће знати ко су и шта су. Ми апелујемо и очекујемо да ће се многи од њих вратити у завичај”, рекао је за БН телевизију патријарх Иринеј.

“Црква има велику улогу овдје у дијаспори, посебно када народ дође у цркву, он се осјећа као да је дошао својој кући. Ми смо задовољни посјетама нашим храмовима и било којим акцијама које организујемо, превасходно хуманитарним, наш народ се радо одазива”, каже протојереј-ставрофор Станко Марковић, архијерејски намјесник за Швајцарску.

Српска заједница, јединствена и организована, активна је у скоро свим сферама швајцарског друштва. Са великим успјехом егзистирају друштва културног, вјерског и социјалног карактера.



“Црква овдје има снажан и ујединитељски ауторитет. Сав наш народ радо долази у цркву и слуша савјете цркве и ми често организујемо заједничке активности”, потврдила је за БН телевизију амбасадорка Србије у Швајцарској Снежана Јанковић.

“Ми се у Швајцарској можемо заиста угледати на њихова достигнућа, али када погледамо и ову свету литургију, сигуран сам да и ми имамо шта да покажемо”, сматра амбасадор БиХ у Швајцарској Анђелко Граховац.

Градња храма Светих Ћирила и Методија започета је 2008. године, прва служба под новим сводовима служена је 2009. а чином освештања црква је у потпуности уређена и предата вјерницима.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дрина

03.09.2018 19:43

Сад ће се неки јавити "боље да су фабрику направили."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

03.09.2018 20:10

Нема звоника...Свицери забранили клепетање звона..сто би Милорад Додик реко.

Name

дрр мрр

04.09.2018 02:30

Боље да су дали те паре за дјецу која морају да се лијеце.Само напријед глупи народе купујте ти лојавим старкељима дзипове виле им правите нека носају на себи по 2кг злата једино од тога це они да имају користи.

Name

ре кики

04.09.2018 08:14

Сто би рекао Додиксенко да урлауцу , тако казе за Дзамије, све у свему дно дна.

Name

Мрак!!!

03.09.2018 21:06

Не могу да вјерујем да додо није био присутан на освестању Цркве!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цирих

03.09.2018 22:09

Само се ви биједо спрдајте. Ми смо у туђој земљи успјели да изградимо српску цркву и оставимо нешто генерацијама које долазе иза нас. А шта ви остављате будућим генерацијама. Пустош и биједу. Гласате за човјека и странку који су вас опљачкали, уназадили и сатрли. Ко вама, који се продајете за бандеру и који кубик шљунка даје за право да се спрдате са људима који су у туђој земљи успјели да изграде Божији храм. Биједо једна, пораните сутра и правац на контејнер. Можда нађете који комад бајатог хљеба. Боље нисте ни заслужили. Смета вам што смо се ми одрицали неких ствари и изградили Божији храм. Нисмо од вас и ваше ктиминалне власти узели нити једну маркицу. Једини који су нам помогли је БН ТВ и неизмјерно јој хвала на томе. А ви црвени мишеви завуците се у своје рупе и гледајте Гебелсовску ртрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.09.2018 02:38

Јадо јадни имас ста и оставити младјем свијету па тамо младји свијет висе и не вјерује у то сто сте измислили тако да на крају сте то само себи направили и тим лојавим брадоњама.Само се питам гдје си био од 92-95 смрадино једна сигурно си побјегао главом без обзира па си сад ту насао да солис неком памет сељацино једна.

Name

Одговор РЕ

04.09.2018 07:41

Смраду један црвени био сам цијело вријеме припадник ВРС. А не као ти и твоји смрдљивци на власти у мишијој рупи. Покри се бихедо ушима. Да није нас вани који годишње пошаљемо у Српску око три милијарде КМ ти би пасо траву.

Name

РОМАНИЈА ре Цирих

04.09.2018 08:20

Кога ти физиканеру називас биједим бога ти јебем , нас сто ходамо без дијелова тијела стварајуци РС, гњидо, од вас ко се најео и напио рак је добио. Коме правите цркву, да се не би никад вратили оцито, ви преврцете контејнере, да нисте мозда директори горе, ми смо за вас свица , ви цете неком дрзати лекцију. Ви послали 3 милијарде, па гдје су то те милијарде, додјете да се осисате, код зубара, напијете и наједете возајуци рент а цар аута ко ви нека фора имамо и ми мецке и бмw-е . Додик вас је горе послао а вецина побјегли да не узмете пуску. Фуј

Name

Ре Романија

04.09.2018 09:21

Питај свог предсједника Додика гдје су паре. Има их и у Швици и на разним острвима. Само ви и даље гласајте за црвену секту, ваљда вам нешто оставе у контејнеру. А ето иду избори и добра прилика да продаш глас за 50 марака. Таман за гајбу пиве и килу - двије ћевапа да подмажеш грло.

Name

Сања

04.09.2018 14:34

За разлику од тебе Додик је фрајер.уосталом ста тебе брига за кога гласамо кад ниси овамо.гледај своја посла