Osveštanje crkve u Švajcarskoj

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više arhijereja pomjesnih pravoslavnih crkava, osveštao je hram Svetih Ćirila i Metodija u Bernu, prvu srpsku crkvu u Švajcarskoj izgrađenu iz temelja. Osveštanju hrama prisustvovali su predstavnici švajcarske vlade, diplomatskog kora, kao i stotine građana porijeklom sa ovih prostora.

Republika Srpska 03.09.2018 | 20:49
Osveštanje crkve u Švajcarskoj
Nakon višegodišnjih napora i odricanja, sopstvenim sredstvima i radom vjernici u Švajcarskoj podigli su velelepni hram u Belpu kod Berna.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, poželio da njihov hram bude mjesto ljubavi prema svojoj otadžbini, ali i simbol njihovog jedinstva u dijaspori.



“To je ono što mene kao patrijarha raduje. To znači da će ovaj narod oststi u svojoj vjeri, iako je, silom prilika, morao da napusti svoju otadžbinu, ali će znati ko su i šta su. Mi apelujemo i očekujemo da će se mnogi od njih vratiti u zavičaj”, rekao je za BN televiziju patrijarh Irinej.

“Crkva ima veliku ulogu ovdje u dijaspori, posebno kada narod dođe u crkvu, on se osjeća kao da je došao svojoj kući. Mi smo zadovoljni posjetama našim hramovima i bilo kojim akcijama koje organizujemo, prevashodno humanitarnim, naš narod se rado odaziva”, kaže protojerej-stavrofor Stanko Marković, arhijerejski namjesnik za Švajcarsku.

Srpska zajednica, jedinstvena i organizovana, aktivna je u skoro svim sferama švajcarskog društva. Sa velikim uspjehom egzistiraju društva kulturnog, vjerskog i socijalnog karaktera.



“Crkva ovdje ima snažan i ujediniteljski autoritet. Sav naš narod rado dolazi u crkvu i sluša savjete crkve i mi često organizujemo zajedničke aktivnosti”, potvrdila je za BN televiziju ambasadorka Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković.

“Mi se u Švajcarskoj možemo zaista ugledati na njihova dostignuća, ali kada pogledamo i ovu svetu liturgiju, siguran sam da i mi imamo šta da pokažemo”, smatra ambasador BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac.

Gradnja hrama Svetih Ćirila i Metodija započeta je 2008. godine, prva služba pod novim svodovima služena je 2009. a činom osveštanja crkva je u potpunosti uređena i predata vjernicima.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Drina

03.09.2018 19:43

Sad će se neki javiti "bolje da su fabriku napravili."

ODGOVORITE
Name

Kiki

03.09.2018 20:10

Nema zvonika...Sviceri zabranili klepetanje zvona..sto bi Milorad Dodik reko.

Name

drr mrr

04.09.2018 02:30

Bolje da su dali te pare za djecu koja moraju da se lijece.Samo naprijed glupi narode kupujte ti lojavim starkeljima dzipove vile im pravite neka nosaju na sebi po 2kg zlata jedino od toga ce oni da imaju koristi.

Name

re kiki

04.09.2018 08:14

Sto bi rekao Dodiksenko da urlaucu , tako kaze za Dzamije, sve u svemu dno dna.

Name

Mrak!!!

03.09.2018 21:06

Ne mogu da vjerujem da dodo nije bio prisutan na osvestanju Crkve!?

ODGOVORITE
Name

Cirih

03.09.2018 22:09

Samo se vi bijedo sprdajte. Mi smo u tuđoj zemlji uspjeli da izgradimo srpsku crkvu i ostavimo nešto generacijama koje dolaze iza nas. A šta vi ostavljate budućim generacijama. Pustoš i bijedu. Glasate za čovjeka i stranku koji su vas opljačkali, unazadili i satrli. Ko vama, koji se prodajete za banderu i koji kubik šljunka daje za pravo da se sprdate sa ljudima koji su u tuđoj zemlji uspjeli da izgrade Božiji hram. Bijedo jedna, poranite sutra i pravac na kontejner. Možda nađete koji komad bajatog hljeba. Bolje niste ni zaslužili. Smeta vam što smo se mi odricali nekih stvari i izgradili Božiji hram. Nismo od vas i vaše ktiminalne vlasti uzeli niti jednu markicu. Jedini koji su nam pomogli je BN TV i neizmjerno joj hvala na tome. A vi crveni miševi zavucite se u svoje rupe i gledajte Gebelsovsku rtrs.

ODGOVORITE
Name

re

04.09.2018 02:38

Jado jadni imas sta i ostaviti mladjem svijetu pa tamo mladji svijet vise i ne vjeruje u to sto ste izmislili tako da na kraju ste to samo sebi napravili i tim lojavim bradonjama.Samo se pitam gdje si bio od 92-95 smradino jedna sigurno si pobjegao glavom bez obzira pa si sad tu nasao da solis nekom pamet seljacino jedna.

Name

Odgovor RE

04.09.2018 07:41

Smradu jedan crveni bio sam cijelo vrijeme pripadnik VRS. A ne kao ti i tvoji smrdljivci na vlasti u mišijoj rupi. Pokri se bihedo ušima. Da nije nas vani koji godišnje pošaljemo u Srpsku oko tri milijarde KM ti bi paso travu.

Name

ROMANIJA re Cirih

04.09.2018 08:20

Koga ti fizikaneru nazivas bijedim boga ti jebem , nas sto hodamo bez dijelova tijela stvarajuci RS, gnjido, od vas ko se najeo i napio rak je dobio. Kome pravite crkvu, da se ne bi nikad vratili ocito, vi prevrcete kontejnere, da niste mozda direktori gore, mi smo za vas svica , vi cete nekom drzati lekciju. Vi poslali 3 milijarde, pa gdje su to te milijarde, dodjete da se osisate, kod zubara, napijete i najedete vozajuci rent a car auta ko vi neka fora imamo i mi mecke i bmw-e . Dodik vas je gore poslao a vecina pobjegli da ne uzmete pusku. Fuj

Name

Re Romanija

04.09.2018 09:21

Pitaj svog predsjednika Dodika gdje su pare. Ima ih i u Švici i na raznim ostrvima. Samo vi i dalje glasajte za crvenu sektu, valjda vam nešto ostave u kontejneru. A eto idu izbori i dobra prilika da prodaš glas za 50 maraka. Taman za gajbu pive i kilu - dvije ćevapa da podmažeš grlo.

Name

Sanja

04.09.2018 14:34

Za razliku od tebe Dodik je frajer.uostalom sta tebe briga za koga glasamo kad nisi ovamo.gledaj svoja posla