Црни август за раднике у РС

У августу мјесецу четири грађевинца изгубила су живот на градилиштима у Бањалуци. Из Савеза синдиката упутили су апел послодавцима да поштују Закон о заштити на раду. Инспекторима су поручили да појачају контроле.

Република Српска 03.09.2018 | 16:52
Црни август за раднике у РС
За мјесец дана четири грађевинска радника погинула су на градилиштима у Српској. Статистика каже да је у 2016. години десет радника изгубило живот на раду, док је прошле године осам.

Грађевинских радника у Српској је недовољно, послодавци роковима врше притисак на њих јер се ближе избори, наводе у Савезу синдиката Српске. Најгоре је, сматрају, што се догоди несрећа, радник погине а радови се наставе. Упутили су апел радницима, послодавцима али и инцпекцији.

У Синдикату траже од Владе Српске да донесе Стратегију о безбједности здравља на раду за наредне четири године.

Непостојање гранског колективног уговора је пропуст, оцјењују у Савезу синдиката. Позвали су социјалне партнере да наставе преговоре и учине све како би радници у Републици Српској били заштићени.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

03.09.2018 15:31

Сад ће радници добити повишицу од 30 КМ и одмах ће бити задовољнији и срећнији а самим тим и опуштенији и сигурнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

03.09.2018 19:59

То је брука и срамота јер Фирме лазу кад погде посао нити имају опрему нити материала нити знања ануди се тако мало само да би добили тај посао, Ја сам зарадио пензију у њемацкој а не на градјевини и водио сам одговорне послове и увијек су ме опомињали да ниста нерадим против закона јер неце ти нико помоци Градјевине у њемацкој је дивота погледати а не насе ко после земљотреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамни синдикат

03.09.2018 20:23

Овај синдикат је дозволио да се донесе најгори могући Закон о раду, који је на апсолутну штету радника.. Они само причају шупље приче, полтрони и улизице, бодре раднике из охлађених кабинета и удобних фотеља. Гдје су им Колективни уговори, који би радницима и свим запосленим донијели иоле сигурност, по свим основама?.. Они су само формална групација и продужена синдикална рука режима, који са оваквим дјеловањем наносе више штете, а о корист нема говора.. Боље да не постоје, јер скрнаве суштину појма "синдикат", као и синдикалне борбе уопште?..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

03.09.2018 20:56

Кад је неки нови закон застите на раду урадјен у РС? НИКАД. Јос користимо законе СФРЈ.

Name

Вупер

04.09.2018 00:46

да нису поги ули неби се ни бринули толико. конацно нисте ни смели послати инспекцину на градилисте

ОДГОВОРИТЕ