Crni avgust za radnike u RS

U avgustu mjesecu četiri građevinca izgubila su život na gradilištima u Banjaluci. Iz Saveza sindikata uputili su apel poslodavcima da poštuju Zakon o zaštiti na radu. Inspektorima su poručili da pojačaju kontrole.

Republika Srpska 03.09.2018 | 16:52
Crni avgust za radnike u RS
Za mjesec dana četiri građevinska radnika poginula su na gradilištima u Srpskoj. Statistika kaže da je u 2016. godini deset radnika izgubilo život na radu, dok je prošle godine osam.

Građevinskih radnika u Srpskoj je nedovoljno, poslodavci rokovima vrše pritisak na njih jer se bliže izbori, navode u Savezu sindikata Srpske. Najgore je, smatraju, što se dogodi nesreća, radnik pogine a radovi se nastave. Uputili su apel radnicima, poslodavcima ali i incpekciji.

U Sindikatu traže od Vlade Srpske da donese Strategiju o bezbjednosti zdravlja na radu za naredne četiri godine.

Nepostojanje granskog kolektivnog ugovora je propust, ocjenjuju u Savezu sindikata. Pozvali su socijalne partnere da nastave pregovore i učine sve kako bi radnici u Republici Srpskoj bili zaštićeni.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Skeptik

03.09.2018 15:31

Sad će radnici dobiti povišicu od 30 KM i odmah će biti zadovoljniji i srećniji a samim tim i opušteniji i sigurniji.

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

03.09.2018 19:59

To je bruka i sramota jer Firme lazu kad pogde posao niti imaju opremu niti materiala niti znanja anudi se tako malo samo da bi dobili taj posao, Ja sam zaradio penziju u njemackoj a ne na gradjevini i vodio sam odgovorne poslove i uvijek su me opominjali da nista neradim protiv zakona jer nece ti niko pomoci Gradjevine u njemackoj je divota pogledati a ne nase ko posle zemljotresa.

ODGOVORITE
Name

Sramni sindikat

03.09.2018 20:23

Ovaj sindikat je dozvolio da se donese najgori mogući Zakon o radu, koji je na apsolutnu štetu radnika.. Oni samo pričaju šuplje priče, poltroni i ulizice, bodre radnike iz ohlađenih kabineta i udobnih fotelja. Gdje su im Kolektivni ugovori, koji bi radnicima i svim zaposlenim donijeli iole sigurnost, po svim osnovama?.. Oni su samo formalna grupacija i produžena sindikalna ruka režima, koji sa ovakvim djelovanjem nanose više štete, a o korist nema govora.. Bolje da ne postoje, jer skrnave suštinu pojma "sindikat", kao i sindikalne borbe uopšte?..

ODGOVORITE
Name

Dado

03.09.2018 20:56

Kad je neki novi zakon zastite na radu uradjen u RS? NIKAD. Jos koristimo zakone SFRJ.

Name

Vuper

04.09.2018 00:46

da nisu pogi uli nebi se ni brinuli toliko. konacno niste ni smeli poslati inspekcinu na gradiliste

ODGOVORITE