Интервју - Терзић: О „државном пројекту“, Вучићу, Гаспрому...

„Ако се не прикачимо у ланац европског фудбала да будемо стабилна карика, опет ћемо се вратити тамо где смо били пре четири године“, каже генерални директор клуба са Маракане.

Фудбал 02.09.2018 | 23:45
Интервју - Терзић: О „државном пројекту“, Вучићу, Гаспрому...
Каква седмица за Црвену звезду. Прво пласман у Лигу шампиона, па атркативна група „прсте да полижеш“, а онда и три појачања у завршном дану прелазног рока.

Довољно да навијачи српског првака грозничаво чекају наставак сезоне у коме им се, на пример, вечерашње гостовање Војводини чини небитним у поређењу са дуелима њиховг клуба са Наполијем, Пари Сен Жерменом и Ливерпулом ове јесени.

Еуфоричан је и Звездан Терзић...

„Ово је велика радост, пре свега за Србију, народ, Звездине навијаче. Оно што су чекали од Барија. Ово задовољство које су осетили Звездини навијачи не може ни са чим да се мери, јер смо то чекали 27 година. Најзначајнији аспект је тај што је Црвена звезда враћена на мапу Европе и великана. Вероватно многи мисле да је то сан. Да Црвена звезда игра Лигу шампиона и да нам долазе Наполи, ПСЖ и Ливерпул. Срећа коју је изазвао последњи звиждук судије Чакира не може да се мери ни са чим. Та срећа, енергија када је експлодирао стадион...“, прича генерални директор црвено-белих у опширном интервјуу Куриру.

Према његовим речима, само од новца УЕФА, Звезда ће добити 18.000.000 евра. Многе интересује како ће бити потрошен.

„Новац долази 15. септембра. Имамо приоритете. Први је да се освоји титула у Србији, а други је враћање дуга. Један део новца биће искоришћен за враћање дугова. Трећи приоритет је инфраструктура, посебно омладинска школа. Планирамо да откупимо кућице поред терена и ту изградимо интернат. Да исплатимо тих шест породица и кренемо са градњом. То је нешто што мене мучи, јер ми је жеља да омладинска школа буде на високом нивоу. Имаћемо тамо поред терена, свлачионица и канцеларија - медицински блок, теретану, зимску салу, собе, ресторане и учионице“.

Конкретно: улагање у будућа времена.

„Причао сам са министром просвете Шарчевићем да ми направи план да школујемо нашу децу. Да ли да само школујемо децу или у сарадњи са неком гимназијом направимо истурено одељење. Помоћу буџета Републике Србије планирамо све то да урадимо. Председник Вучић рекао је да ће држава помоћи око спортских инфраструктура. Планирамо да од тог новца средимо западну трибину. Предстоји нам много посла“.

Подсетио је први оперативац клуба из Љутице Богдана 1а да је у тренутку кад је дошао 2014. Звезда дословце била у мраку (промоција Ненада Лалатовића одржана на трибини, јер у конференцијској сали није било светла), а да је сад на европској мапи.

„То је моја велика сатисфакција после четири године рада. Сетио сам се тада, на жребу у Грималди форуму, губитка струје, дуга од 54.000.000 евра, незадовољства навијача у једном тренутку, губитка титуле на Вождовцу, константног саплитања од ФСС. То не значи да смо сад на ловорикама. Црвена звезда не дозвољава да будеш срећан и да се радујеш. Док сви остали певају и веселе се, ја размишљам шта ме сутра чека. Размишљао сам да, кад уђемо у Лигу шампиона, искључим телефон и одем негде на 15 дана да ме нико не нађе, али, толико посла имамо, радна је субота и недеља... Наполи нам долази 18. септембра“.

Како год дас се заврши учешће у Групи Ц, Звезда ће покушати вишеструко и на разлилчитим пољима да искористи први пласман у групну фазу Лиге шампиона. Зато, још мало о плановима...

„Најтежи период је иза нас. Морамо бити паметни и искористити еуфорију око Црвене звезде. И овај финансијски импулс да новац реинвестирамо у нове играче. Рекао сам људима из омладинске школе, Младеновићу и Јелићу, да новац није проблем. Све што ваља у Србији и региону морају да доведу у Звезду. Имамо добре услове, Графичар, ако је потребно узећемо још две филијале. Црвена звезда мора да се у региону позиционира као доминантан клуб . Ако се не прикачимо у ланац европског фудбала да будемо стабилна карика, опет ћемо се вратити тамо где смо били пре четири године. Црвена звезда мора сваке године да буде шампион и сваке године да игра Европу. Клуб игра у слабој лиги и, ако не буде било финансијске копче кроз спорт са Европом, нећемо моћи да функционишемо и развијамо се онако како звездашка јавност од нас очекује“.

У поларизованој Србији има и оних који ће рећи да је пласман у Лигу шампиона директна последица утицаја других фактора, па се уз Звезду качи израз „државни пројекат“.

„То су коментари људи који не желе добро Црвеној звезди и Александру Вучићу! Имамо подршку државе јер имамо 4.000.000 евра од „Гаспрома“. То је страна компанија, новац добијамо из Санкт Петербурга, из иностранства, а не од српских пореских обвезника. Опет, свесни смо да тог уговора не би било да није државног руководства. И имамо уговор са „Телекомом“ од 1.200.000 евра. То је то! То је једини новац који долази из јавног предузећа Србије. „Телеком“ ту има свој бенефит јер користи бренд Црвена звезда“. Ми остали новац правимо сами, добијамо га из иностранства“.

Још нешто је желео да нагласи Звездан Терзић.

„Прошле године смо у буџет Републике Србије платили 5.000.000 евра. Новац трошимо крајње транспарентно. Немамо сиву зону. А подсећам на изјаву наше премијерке да 30 одсто српске привреде функционише у сивој зони. С поносом могу да кажем да Црвена звезда у сивој зони послује са нулом! Функционишемо преко рачуна, плаћамо порезе, сав новац добијамо из иностранства. По овоме не видим да смо државни пројекат“.

Иако је Милош Вазура, генерални директор Партизана у ноћи елиминације од Бешикташа честитао Црвеној звезди пласман у Лигу шампиона и наговестио да ће клуб званичну честитку проследити на Маркакану, Терзић тврди да му нико ни из Хумске, ни из ФСС, није честитао, нити да то очекује

„Нисмо усамљени! Црвена звезда је прича за себе. Црвена звезда је Србија, што је рекао Александар Вучић, који не крије да је навијач Црвене звезде... Рекао ми је „Терза, кад је јака Звезда, јака је и Србија“. Стварно мислим тако! Осећам огромну позитивну енергију око себе, у народу, на стадиону. Стварно имамо огромну подршку. Те честитке за које сте ме питали нити очекујемо, нити би нам ишта значиле. Знамо да би биле лажне и куртоазне“.

Новинара Курира занимало је да ли се Звездан Терзић чуо са Александром Вучићем после гостовања Салцбургу.

„Председник је велики навијач Звезде! Звао ме је после утакмице. Чули смо се и после жреба. Ово и њему много значи. Дели емоцију и судбину сваког грађанина Србије, а 70 одсто народа навија за Звезду. Њему то значи јер смо усрећили народ. И председник Вучић је човек од крви и меса. Наравно да је и њему драго, јер је ово део и његовог успеха. Он ме је довео у Црвену звезду. Ја сам био његов избор. Кад ми је било најтеже, после утакмице са Вождовцем, кад сам одустао и хтео да одем, председник Вучић ми није дао да одем иако сам био решен. Видео сам да је то борба са ветрењачама. У том моменту кад треба да узмемо другу титулу заредом, имали смо много противника. Већ се тад осећало да се развијамо као клуб, а многима је то сметало. Тада ми је рекао да морам све то да превазиђем. Да је ово Србија и да се успех не прашта. После тога сам отишао у Атину, договорио се са Милојевићем, затим са Мркелом и кренула је наша прича“.

БОНУС ОД ГАСПРОМА 400.000 ЕВРА

Посебну захвалност Звездан Терзић осећам према руској компанији Гаспрому, генералном спонзору Црвене звезде.

„Честитали су нам! Значи нам подршка „Гаспрома“. Сплетом околности нико није очекивао да ћемо ући у Лигу шампиона кад смо правили нови уговор са „Гаспромом“. Стављено је само 400.000 евра бонуса од те компаније, што стварно није реалан еквивалент овом успеху, јер ће „Гаспром“ добити огромну рекламу широм Европе са Црвеном звездом. Уговор истиче следеће године, мислим да су они задовољни нашим резултатима и радом. Хвала „Гаспрому“, уплаћивали су нам рате унапред, увек имали разумевања за нас. Огромно поштовање према "Гаспрому" и њиховим председницима Александру Дјукову и Алексеју Милеру“, истакао је у интервуу Куриру генерални директор црвено-белих.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар