Intervju - Terzić: O „državnom projektu“, Vučiću, Gaspromu...

„Ako se ne prikačimo u lanac evropskog fudbala da budemo stabilna karika, opet ćemo se vratiti tamo gde smo bili pre četiri godine“, kaže generalni direktor kluba sa Marakane.

Fudbal 02.09.2018 | 23:45
Intervju - Terzić: O „državnom projektu“, Vučiću, Gaspromu...
Kakva sedmica za Crvenu zvezdu. Prvo plasman u Ligu šampiona, pa atrkativna grupa „prste da poližeš“, a onda i tri pojačanja u završnom danu prelaznog roka.

Dovoljno da navijači srpskog prvaka grozničavo čekaju nastavak sezone u kome im se, na primer, večerašnje gostovanje Vojvodini čini nebitnim u poređenju sa duelima njihovg kluba sa Napolijem, Pari Sen Žermenom i Liverpulom ove jeseni.

Euforičan je i Zvezdan Terzić...

„Ovo je velika radost, pre svega za Srbiju, narod, Zvezdine navijače. Ono što su čekali od Barija. Ovo zadovoljstvo koje su osetili Zvezdini navijači ne može ni sa čim da se meri, jer smo to čekali 27 godina. Najznačajniji aspekt je taj što je Crvena zvezda vraćena na mapu Evrope i velikana. Verovatno mnogi misle da je to san. Da Crvena zvezda igra Ligu šampiona i da nam dolaze Napoli, PSŽ i Liverpul. Sreća koju je izazvao poslednji zvižduk sudije Čakira ne može da se meri ni sa čim. Ta sreća, energija kada je eksplodirao stadion...“, priča generalni direktor crveno-belih u opširnom intervjuu Kuriru.

Prema njegovim rečima, samo od novca UEFA, Zvezda će dobiti 18.000.000 evra. Mnoge interesuje kako će biti potrošen.

„Novac dolazi 15. septembra. Imamo prioritete. Prvi je da se osvoji titula u Srbiji, a drugi je vraćanje duga. Jedan deo novca biće iskorišćen za vraćanje dugova. Treći prioritet je infrastruktura, posebno omladinska škola. Planiramo da otkupimo kućice pored terena i tu izgradimo internat. Da isplatimo tih šest porodica i krenemo sa gradnjom. To je nešto što mene muči, jer mi je želja da omladinska škola bude na visokom nivou. Imaćemo tamo pored terena, svlačionica i kancelarija - medicinski blok, teretanu, zimsku salu, sobe, restorane i učionice“.

Konkretno: ulaganje u buduća vremena.

„Pričao sam sa ministrom prosvete Šarčevićem da mi napravi plan da školujemo našu decu. Da li da samo školujemo decu ili u saradnji sa nekom gimnazijom napravimo istureno odeljenje. Pomoću budžeta Republike Srbije planiramo sve to da uradimo. Predsednik Vučić rekao je da će država pomoći oko sportskih infrastruktura. Planiramo da od tog novca sredimo zapadnu tribinu. Predstoji nam mnogo posla“.

Podsetio je prvi operativac kluba iz Ljutice Bogdana 1a da je u trenutku kad je došao 2014. Zvezda doslovce bila u mraku (promocija Nenada Lalatovića održana na tribini, jer u konferencijskoj sali nije bilo svetla), a da je sad na evropskoj mapi.

„To je moja velika satisfakcija posle četiri godine rada. Setio sam se tada, na žrebu u Grimaldi forumu, gubitka struje, duga od 54.000.000 evra, nezadovoljstva navijača u jednom trenutku, gubitka titule na Voždovcu, konstantnog saplitanja od FSS. To ne znači da smo sad na lovorikama. Crvena zvezda ne dozvoljava da budeš srećan i da se raduješ. Dok svi ostali pevaju i vesele se, ja razmišljam šta me sutra čeka. Razmišljao sam da, kad uđemo u Ligu šampiona, isključim telefon i odem negde na 15 dana da me niko ne nađe, ali, toliko posla imamo, radna je subota i nedelja... Napoli nam dolazi 18. septembra“.

Kako god das se završi učešće u Grupi C, Zvezda će pokušati višestruko i na razlilčitim poljima da iskoristi prvi plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Zato, još malo o planovima...

„Najteži period je iza nas. Moramo biti pametni i iskoristiti euforiju oko Crvene zvezde. I ovaj finansijski impuls da novac reinvestiramo u nove igrače. Rekao sam ljudima iz omladinske škole, Mladenoviću i Jeliću, da novac nije problem. Sve što valja u Srbiji i regionu moraju da dovedu u Zvezdu. Imamo dobre uslove, Grafičar, ako je potrebno uzećemo još dve filijale. Crvena zvezda mora da se u regionu pozicionira kao dominantan klub . Ako se ne prikačimo u lanac evropskog fudbala da budemo stabilna karika, opet ćemo se vratiti tamo gde smo bili pre četiri godine. Crvena zvezda mora svake godine da bude šampion i svake godine da igra Evropu. Klub igra u slaboj ligi i, ako ne bude bilo finansijske kopče kroz sport sa Evropom, nećemo moći da funkcionišemo i razvijamo se onako kako zvezdaška javnost od nas očekuje“.

U polarizovanoj Srbiji ima i onih koji će reći da je plasman u Ligu šampiona direktna posledica uticaja drugih faktora, pa se uz Zvezdu kači izraz „državni projekat“.

„To su komentari ljudi koji ne žele dobro Crvenoj zvezdi i Aleksandru Vučiću! Imamo podršku države jer imamo 4.000.000 evra od „Gasproma“. To je strana kompanija, novac dobijamo iz Sankt Peterburga, iz inostranstva, a ne od srpskih poreskih obveznika. Opet, svesni smo da tog ugovora ne bi bilo da nije državnog rukovodstva. I imamo ugovor sa „Telekomom“ od 1.200.000 evra. To je to! To je jedini novac koji dolazi iz javnog preduzeća Srbije. „Telekom“ tu ima svoj benefit jer koristi brend Crvena zvezda“. Mi ostali novac pravimo sami, dobijamo ga iz inostranstva“.

Još nešto je želeo da naglasi Zvezdan Terzić.

„Prošle godine smo u budžet Republike Srbije platili 5.000.000 evra. Novac trošimo krajnje transparentno. Nemamo sivu zonu. A podsećam na izjavu naše premijerke da 30 odsto srpske privrede funkcioniše u sivoj zoni. S ponosom mogu da kažem da Crvena zvezda u sivoj zoni posluje sa nulom! Funkcionišemo preko računa, plaćamo poreze, sav novac dobijamo iz inostranstva. Po ovome ne vidim da smo državni projekat“.

Iako je Miloš Vazura, generalni direktor Partizana u noći eliminacije od Bešiktaša čestitao Crvenoj zvezdi plasman u Ligu šampiona i nagovestio da će klub zvaničnu čestitku proslediti na Markakanu, Terzić tvrdi da mu niko ni iz Humske, ni iz FSS, nije čestitao, niti da to očekuje

„Nismo usamljeni! Crvena zvezda je priča za sebe. Crvena zvezda je Srbija, što je rekao Aleksandar Vučić, koji ne krije da je navijač Crvene zvezde... Rekao mi je „Terza, kad je jaka Zvezda, jaka je i Srbija“. Stvarno mislim tako! Osećam ogromnu pozitivnu energiju oko sebe, u narodu, na stadionu. Stvarno imamo ogromnu podršku. Te čestitke za koje ste me pitali niti očekujemo, niti bi nam išta značile. Znamo da bi bile lažne i kurtoazne“.

Novinara Kurira zanimalo je da li se Zvezdan Terzić čuo sa Aleksandrom Vučićem posle gostovanja Salcburgu.

„Predsednik je veliki navijač Zvezde! Zvao me je posle utakmice. Čuli smo se i posle žreba. Ovo i njemu mnogo znači. Deli emociju i sudbinu svakog građanina Srbije, a 70 odsto naroda navija za Zvezdu. Njemu to znači jer smo usrećili narod. I predsednik Vučić je čovek od krvi i mesa. Naravno da je i njemu drago, jer je ovo deo i njegovog uspeha. On me je doveo u Crvenu zvezdu. Ja sam bio njegov izbor. Kad mi je bilo najteže, posle utakmice sa Voždovcem, kad sam odustao i hteo da odem, predsednik Vučić mi nije dao da odem iako sam bio rešen. Video sam da je to borba sa vetrenjačama. U tom momentu kad treba da uzmemo drugu titulu zaredom, imali smo mnogo protivnika. Već se tad osećalo da se razvijamo kao klub, a mnogima je to smetalo. Tada mi je rekao da moram sve to da prevaziđem. Da je ovo Srbija i da se uspeh ne prašta. Posle toga sam otišao u Atinu, dogovorio se sa Milojevićem, zatim sa Mrkelom i krenula je naša priča“.

BONUS OD GASPROMA 400.000 EVRA

Posebnu zahvalnost Zvezdan Terzić osećam prema ruskoj kompaniji Gaspromu, generalnom sponzoru Crvene zvezde.

„Čestitali su nam! Znači nam podrška „Gasproma“. Spletom okolnosti niko nije očekivao da ćemo ući u Ligu šampiona kad smo pravili novi ugovor sa „Gaspromom“. Stavljeno je samo 400.000 evra bonusa od te kompanije, što stvarno nije realan ekvivalent ovom uspehu, jer će „Gasprom“ dobiti ogromnu reklamu širom Evrope sa Crvenom zvezdom. Ugovor ističe sledeće godine, mislim da su oni zadovoljni našim rezultatima i radom. Hvala „Gaspromu“, uplaćivali su nam rate unapred, uvek imali razumevanja za nas. Ogromno poštovanje prema "Gaspromu" i njihovim predsednicima Aleksandru Djukovu i Alekseju Mileru“, istakao je u intervuu Kuriru generalni direktor crveno-belih.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar