Ђорђевић: Што више прозора - нас све мање!

"То је једна велика порука мајстора, већ ветерана, који толико жели да игра за репрезентацију. . . ", говорио је Саша Ђорђевић о Немањи Бјелици на старту припрема "орлова".

Кошарка 02.09.2018 | 16:30
Ђорђевић: Што више прозора - нас све мање!
Репрезентација Србије окупила се у хотелу "Краун Плаза" на почетку припрема за септембарски "прозор" квалификација за Мундобаскет 2019, а селектор Александар Ђорђевић поново неће моћи да рачуна на најјачи тим - мада је сигурно најјачи који ће имати до краја овог циклуса.

Ипак, некомплетност је већ нешто са чиме је национални тим научио да се носи, од када је ФИБА променила глобални кошаркашки календар и увела квалификације које се играју у току клупске сезоне или у периоду када се клубови припремају за предстојећу сезону.

Тако и овог пута изостају поједине српске НБА звезде.

Са Ђорђевићевог ширег списка отпали су Никола Јокић (без образложења са његове стране, селектор каже да је "одлучио да не игра"), Бобан Марјановић и Милош Теодосић, који нису добили дозволу Лос Анђелес Клиперса. Има и изостанака због неспремности (Стефан Бирчевић, Огњен Кузмић...).

"Што је више 'прозора' - нас је све мање!", нашалио се Саша Ђорђевић на почетку разговора с новинарима и додао:

"Био сам изузетан оптимиста пред ове 'прозоре', видели сте шири списак, надајући се да ће играчи с највећим именима код нас бити присутни и да ће добити дозволу од клубова, али нажалост неки су отказали, док су неки морали да послушају став клуба, односно то смо ми морали... Ту мислим на случај Теодосића и Марјановића. Имам утисак да стално причамо о томе, али да завршимо с тиме, хајде да се окренемо мечу с Грчком".

Србија против Грчке игра у Хераклиону на Криту 13. септембра, а "хелени" су у досадашњем делу квалификација уписали свих шест победа и на корак су од пласмана на Мундобаскет.

"Грчка ће сигурно имати помоћ неких евролигашких играча. Они су већ практично обезбедили пласман на Светско првенство, као и Немци, и ту је велики жал код нас због пропуштене шансе против Немаца у Новом Саду. Изгубили смо тај меч који је требало да добијемо 'рутинскије' на крају...", присетио се Саша Ђорђевић утакмице из јулског сегмента квалификација.

Селектор "орлова" је навео и да је здравствени билтен добар ("да куцнемо у дрво да се што мање састају с докторима"), уз напомену да нису сви подједнако физички спремни.

Подсетио је да су играчи попут Богдановића, Бјелице и Радуљице још у априлу одиграли последње званичне мечеве, да су неки дошли са клупских припрема, док су појединци на припреме стигли након индивидуалног рада.

"Довешћемо све на исти ниво. Програм рада ћемо ипак базирати на игри на два коша, да тако дођемо до њихове индивидуалне форме, којом ћемо сакрити мањак аутоматизма".

Саша Ђорђевић посебно је похвалио Немању Бјелицу и његову енергију која се већ осећа у екипи.

"Јако значи. То је једна велика порука мајстора, већ ветерана, који толико жели да игра за репрезентацију. Лично сам му захвалан на томе, као и сви, и сигурно ће пренети велику жељу и искуство млађима, а очекујем да ће бити један од лидера у овом 'прозору'. Жао ми је што није могао да одигра прошли пут, али је и тада дошао да поздрави играче и то ми је било драго", закључио је селектор наше репрезентације.

"ФАКТОР ДИВАЦ"

Генерални менаџер Сакрамента дао је дозволе Богдановићу и Бјелици да наступе за Србију, на чему су му у КСС захвални:

"Велика је улога Дивца. Позитиван је према нама и пун разумевања што се тиче ових наших обавеза. Има детаља које треба да решимо у ходу за Богдана, али за Бјелицу је све решено. Дивац је човек који зна с каквим проблемима се носе људи из НБА, имао их је и он као играч. Чули смо се много пута претходних дана и ноћи...", рекао је Ђорђевић.

Србија се у овом мини-циклусу састаје још са Естонијом у Београду 16. септембра.

У хотелу "Краун Плаза" могло се чути да ће "орлови" пре званичних мечева имати једну проверу затвореног типа, у суботу против Мађарске.

СПИСАК

Стефан Јовић, Илија Ђоковић, Немања Недовић, Богдан Богдановић, Марко Симоновић, Никола Калинић, Владимир Лучић, Немања Бјелица и Мирослав Радуљица стигли су на припреме у недељу, очекује се и Дејан Тодоровић, док ће се од понедељка до суботе постепено прикључивати Василије Мицић, Никола Милутинов, Драган Милосављевић, Стеван Јеловац, Алекса Аврамовић, Урош Луковић и напослетку Драган Милосављевић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гром

03.09.2018 07:22

Тај Јокиц строги паксу, само своје дупе гледа. Дзаба му сто је такав играц када је навукао мрзњу нације. А за ове сто прицају као" ста га брига " и " боли га уво за Србију" имам посебну поруку.

ОДГОВОРИТЕ