Đorđević: Što više prozora - nas sve manje!

"To je jedna velika poruka majstora, već veterana, koji toliko želi da igra za reprezentaciju. . . ", govorio je Saša Đorđević o Nemanji Bjelici na startu priprema "orlova".

Košarka 02.09.2018 | 16:30
Đorđević: Što više prozora - nas sve manje!
Reprezentacija Srbije okupila se u hotelu "Kraun Plaza" na početku priprema za septembarski "prozor" kvalifikacija za Mundobasket 2019, a selektor Aleksandar Đorđević ponovo neće moći da računa na najjači tim - mada je sigurno najjači koji će imati do kraja ovog ciklusa.

Ipak, nekompletnost je već nešto sa čime je nacionalni tim naučio da se nosi, od kada je FIBA promenila globalni košarkaški kalendar i uvela kvalifikacije koje se igraju u toku klupske sezone ili u periodu kada se klubovi pripremaju za predstojeću sezonu.

Tako i ovog puta izostaju pojedine srpske NBA zvezde.

Sa Đorđevićevog šireg spiska otpali su Nikola Jokić (bez obrazloženja sa njegove strane, selektor kaže da je "odlučio da ne igra"), Boban Marjanović i Miloš Teodosić, koji nisu dobili dozvolu Los Anđeles Klipersa. Ima i izostanaka zbog nespremnosti (Stefan Birčević, Ognjen Kuzmić...).

"Što je više 'prozora' - nas je sve manje!", našalio se Saša Đorđević na početku razgovora s novinarima i dodao:

"Bio sam izuzetan optimista pred ove 'prozore', videli ste širi spisak, nadajući se da će igrači s najvećim imenima kod nas biti prisutni i da će dobiti dozvolu od klubova, ali nažalost neki su otkazali, dok su neki morali da poslušaju stav kluba, odnosno to smo mi morali... Tu mislim na slučaj Teodosića i Marjanovića. Imam utisak da stalno pričamo o tome, ali da završimo s time, hajde da se okrenemo meču s Grčkom".

Srbija protiv Grčke igra u Heraklionu na Kritu 13. septembra, a "heleni" su u dosadašnjem delu kvalifikacija upisali svih šest pobeda i na korak su od plasmana na Mundobasket.

"Grčka će sigurno imati pomoć nekih evroligaških igrača. Oni su već praktično obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo, kao i Nemci, i tu je veliki žal kod nas zbog propuštene šanse protiv Nemaca u Novom Sadu. Izgubili smo taj meč koji je trebalo da dobijemo 'rutinskije' na kraju...", prisetio se Saša Đorđević utakmice iz julskog segmenta kvalifikacija.

Selektor "orlova" je naveo i da je zdravstveni bilten dobar ("da kucnemo u drvo da se što manje sastaju s doktorima"), uz napomenu da nisu svi podjednako fizički spremni.

Podsetio je da su igrači poput Bogdanovića, Bjelice i Raduljice još u aprilu odigrali poslednje zvanične mečeve, da su neki došli sa klupskih priprema, dok su pojedinci na pripreme stigli nakon individualnog rada.

"Dovešćemo sve na isti nivo. Program rada ćemo ipak bazirati na igri na dva koša, da tako dođemo do njihove individualne forme, kojom ćemo sakriti manjak automatizma".

Saša Đorđević posebno je pohvalio Nemanju Bjelicu i njegovu energiju koja se već oseća u ekipi.

"Jako znači. To je jedna velika poruka majstora, već veterana, koji toliko želi da igra za reprezentaciju. Lično sam mu zahvalan na tome, kao i svi, i sigurno će preneti veliku želju i iskustvo mlađima, a očekujem da će biti jedan od lidera u ovom 'prozoru'. Žao mi je što nije mogao da odigra prošli put, ali je i tada došao da pozdravi igrače i to mi je bilo drago", zaključio je selektor naše reprezentacije.

"FAKTOR DIVAC"

Generalni menadžer Sakramenta dao je dozvole Bogdanoviću i Bjelici da nastupe za Srbiju, na čemu su mu u KSS zahvalni:

"Velika je uloga Divca. Pozitivan je prema nama i pun razumevanja što se tiče ovih naših obaveza. Ima detalja koje treba da rešimo u hodu za Bogdana, ali za Bjelicu je sve rešeno. Divac je čovek koji zna s kakvim problemima se nose ljudi iz NBA, imao ih je i on kao igrač. Čuli smo se mnogo puta prethodnih dana i noći...", rekao je Đorđević.

Srbija se u ovom mini-ciklusu sastaje još sa Estonijom u Beogradu 16. septembra.

U hotelu "Kraun Plaza" moglo se čuti da će "orlovi" pre zvaničnih mečeva imati jednu proveru zatvorenog tipa, u subotu protiv Mađarske.

SPISAK

Stefan Jović, Ilija Đoković, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Marko Simonović, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Nemanja Bjelica i Miroslav Raduljica stigli su na pripreme u nedelju, očekuje se i Dejan Todorović, dok će se od ponedeljka do subote postepeno priključivati Vasilije Micić, Nikola Milutinov, Dragan Milosavljević, Stevan Jelovac, Aleksa Avramović, Uroš Luković i naposletku Dragan Milosavljević.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Grom

03.09.2018 07:22

Taj Jokic strogi paksu, samo svoje dupe gleda. Dzaba mu sto je takav igrac kada je navukao mrznju nacije. A za ove sto pricaju kao" sta ga briga " i " boli ga uvo za Srbiju" imam posebnu poruku.

ODGOVORITE