Новинарима статус службеног лица?

Жалбена комисија Вијећа за штампу у Босни и Херцеговини је прије пар година направила приједлог како би требало да гласи чланак у Кривичном закону ФБиХ којим би били санкционисани сви напади на новинаре у вријеме вршења њихове дужности - рекла је чланица те Комсије адвокатица Нада Далипагић.

Босна и Херцеговина 02.09.2018 | 13:26
Новинарима статус службеног лица?
Додала је да је предложена казна за такав напад била као казна за напад на инспекторе у вршењу службене дужности.

"Сматрам да би то заиста допринијело искључивој заштити новинара у сваком случају и ја сам одавно већ заговорник те идеје да се то унесе у Кривични закон како би се санкционисали таквих напади", казала је Далипагић.

Нагласила је да осуђује свако насиље, а посебно нападе на новинаре, јер су, према њеној мишљењу, новинари у сличној ситуацији као што су и адвокати - носиоци свог самосталног посла.

"Како би се даље могло допринијети што бољем рјешавању свих случајева искључива одоговорност је на тужитељству. На темељу Закона о кривичном поступку истрагу проводи тужилаштво, потребно је провести свеобухватну истрагу, подићи оптужницу против нападача и адекватно их казнити и то објавити, што би допринијело бољој заштити новинара", казала је Далипагић.

Миодраг Живановић, професор Универзитета у Бањој Луци, који је такође члан Жалбене комисије Вијећа за штампу, сматра да би требало донијети закон који би новинаре третирао као службене особе.

"Могуће је то правно ријешити, а теже питање ће бити да ли је то могуће и ако би се ријешило правно неким актом уопште проводити. Ми смо таква земља, ми смо такво друштво које шта год напише на папир једноставно не проводи", казао је проф. Живановић.

Он је нагласио како постоје и другачији напади на новинаре осим физичких напада, па чак и убистава.  

"Постоје и другачији начини напада на новинаре, а ријеч је о томе да се животи новинара у свакодневници често уништавају снагом или хтијењима бруталне политике. Новинари добијају често и отказе, буду протјеривани са својих радних мјеста, из редакција. То је такође опасно", казао је проф. Живановић, додајући како се мора наћи правно рјешење за заштиту новинара.

(Фена)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Нострадамус

02.09.2018 11:36

Направите закон гдје се стити истина и правда а не заститите слузбено лице политицаре судије адвокате полицајце инспекторе криминалце. Засто не уведете закон којим би се заститио сваки градјанин као нпр.Зељко Вулиц и други слицни слуцајеви .Само такав закон нам даје слободу и равноправност. Ово до сада сто имамо је закон Дзунгле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон и правда за све да буду исти

02.09.2018 12:06

Потписујем. Не слажем се да било ко има статус службеног лица и да га штите као бијелог медвједа. Сваки грађанин треба да буде заштићен максимално, а не да издвајамо керове/полицију и сл. Већина њих то злоупотребљава.

Name

израелац

02.09.2018 11:39

Ваљда у недостатку права и правде тужиоци и судије не раде свој посао па новинари хоће да преузму улогу тужиоца и истраживача, судије и медиокритета друштва па им фали тај статус... заштиченог лица... ало људи па сви ми људи треба да будемо заштићени и на послу и у граду и ван земље.. ал то синдикати треба да се боре.. па ви немате ни добар синдикат новинара да вам штити уговоре о раду... камол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.09.2018 12:05

Па тако сам и мислио овде вази Закон Дзунгле.

Name

ДА,ДА,

02.09.2018 12:31

Сматрам оба коментара добра, и онај први пророков и овај други јеврејски. Овдје је проблем пуно већи, све је искоцило из винкла. Заштита треба у свим сферама, свим пословима, улици... Све је црно, тужилаштво гаврански црно. Ко су новинари? Зар они синоћ, на ртрс, Предсједникове луткице, себе сматрају новинарима. То су упосленици владиних огранака. Каква њима још треба заштита. Новинари који поштују позив новинарства свугдје у свијету су угрожени. Угрожени позивом. Овдје су једнако угрожени новинар БН, који пише како некоме не одговара и синдикалац локалне управе Невесиње који указује на најтеже облике мобинга и пресија над запосленим. Примјењујмо прописе и законе и сви ћемо бити заштићени.

Name

Нострадамус

02.09.2018 13:20

Да Да управо геометријски рецено све је изасло из винкла и то је сад расуло које це многе ни криве ни дузне да коста.

Name

Кхал Дрого

02.09.2018 11:55

Када је у питању звјерско премлаћивање новинара Ковачевића и убиство у покушају ту код КЗ нема разлике да ли је нападнути службено лице или не. Међутим постоје и други, вербални напади (пријетње, увреде, псовке, спречавање у послу) када се напади на службено лице санкционишу строжије. Ту се заиста слажем да напад на новинара треба квалификовати као напад на службено лице, И то би омогућило бољи амбијент за рад новинара. На жалост, за ову ситуацију су и новинари сами криви, јер показују селективну и емпатију и солидарност када су њихове колеге изложене физичком и вербалном нападу. Тако се недавно нико осим портала Фронтал РС није огласио када су нападнути камермани једне ТВ (који ваљда имају статус тих "мрских негативаца") од стране активиста групе Рестарт. Тако да овај закон да, апсолутно би требало да прође, међутим, медији и новинари су, својим селективним писањем и сервилним односом према послодавцима, највише криви за овакав рђав амбијент и статус новинара, више и од политичких елита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

самy

02.09.2018 11:56

ТИПИЧНО КАСТИНСКИ,ЗАСТИЋЕНИ НОВИНАРИ,АДВОКАТИ,СУДИЈЕ А ШТА МИСЛИТЕ ДА ЗАШТИТИТЕ РАДНИКЕ КОЈИ РАДЕ КОД ПРИВАТНИКА ЗА 400 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

02.09.2018 12:00

Писе ли неко о нападима на докторе, сто су пацијенти умислили да су паметнији од њих? Имају ли доктори икаква права?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кес

02.09.2018 12:21

Имају! У коверти.

Name

Журналист

02.09.2018 12:22

Доктор ког пацијент нападне није доктор него обична нула! О новинарима нећу ни да коментаришем, нису вриједни..

Name

Ре доктор

02.09.2018 13:57

Ко тебе пита за здравље? Само треба самарати оног ко нападне доктора а не да доктор након тога иде на дисциплинску!

Name

Младен

02.09.2018 12:16

Може то да се тако третира, али и инспектори долазе на врата с налогом,не онако,као што то новинари раде итд. "Новинар као службено лице на дужности" то је мало дискутабилно. Ко то тјера да идеш некога да мрцвариш,питаш,сликаш и пишеш о њему? Нико. Апсолутно није морање.Зато се и дешава да овако неко нажалост брутално настрада. Нека новинари имају слободу, али како ћемо ми обичан свијет имати слободу,ако нас новинари могу питати кад хоће и шта хоће и писати о нама.?Гдје је ту заштита нас обичног свијета.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре нострадамус

02.09.2018 12:23

Одлицан коментар !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

02.09.2018 12:43

Што? Да службено пишу наручене текстове и бедастоће из ријалитија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

02.09.2018 13:40

Хоце ли онда новинар или извјестац одговарати и као слузбено лице у слуцају примања мита да писе лазне цланке или погресно извјестава.Хоце ли новинари ртрс или атв или БН-а одговарати ако лазно извјеставају у корист појединаца или партија?Хоце ли му се забранити онда да обавља дјелатност или це бити наградјен као сто је слуцај са МУП-ом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пијанац

02.09.2018 14:31

Која је ово спрдња ста све моземо процитати. Новинаре заститити, а адвокате као нпр.у Србији убијати, која је ово лакрдија.

ОДГОВОРИТЕ