УСО: Гаске немоћан - сјајни Ђоковић у 1/8-финала!

Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Ришара Гаскеа у трећем колу УС Опена са 3-0 у сетовима, 6:2, 6:3 и 6:3.  Добра ноћ за Новака, на реду је Португалац! Једанаеста узастопна победа над Ришаром Гаскеом за пласман у осмину финала УС опена.

Тенис 02.09.2018 | 10:00
УСО: Гаске немоћан - сјајни Ђоковић у 1/8-финала!
Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић са лакоћом је прескочио трећу препреку на Отвореном првенству САД.

Он је у недељу рано ујутру по средњеевропском времену декласирао Француза Ришара Гаскеа резултатом 3:0 (6:2, 6:3, 6:3), а у осмини финала такође ће бити фаворит против Португалца Жоаоа Соусе, 68. на АТП листи.

Новаку је ово био 14. меч у каријери против Гаскеа, његове редовне "муштерије". Међусобни скор поправио је на 13:1, десетом узастопном победом након јединог пораза, претрпљеног у групној фази завршног Мастерса 2007. године.

Колико је Ђоковић непријатан ривал годину дана старијем Французу још боље показује сет-разлика у том временском интервалу - 26:1!

Двадесет пети играч света ни овог пута није могао да озбиљније угрози Новака, који се у прва два кола много више намучио да би прошао Мађара Фучовича и Американца Сандгрена.

У недељу је искористио четири од 11 прилика за брејк (Француз 0/5), имао је више "винера" (31:25) и знатно мање неизнуђених грешака (25:47). Када се томе дода да је у сва три сета рано правио брејкове и долазио до вођства, јасно је да је "морао" да продужи позитивну серију.

Новаку је ово 11. узастопни пласман у осмину финала УС опена, наравно ако се не рачуна прошлогодишњи турнир, на коме није играо због повреде.

Следећи противник, Жоао Соуса, изненадио је Француза Луку Пуја (7:6, 4:6, 7:6, 7:6). Као у случају Гаскеа, традиција потпуно иде на руку Ђоковићу, који је убедљиво победио Соусу у сва четири досадашња меча. За сада нема изгубљен сет, надамо се да ће тако и остати...

Србин је показао једну од најбољих партија у последње две године јер је био максимално фокусиран скоро све време, тајминг му је био одличан, а ноге су му исто тако "радиле".

На све то Гаске није имао одговор па је после два сата и десет минута игре могао само да честита Ђоковићу на победи и 13. пут у каријери.

Ништа у првом гему није говорило да ће развој догађаја бити три лако добијена сета српског тенисера, јер је Гаске већ у првом гему меча имао две брејк шансе. Француз је у тим тренуцима истрчавао напред на мрежу, притискао Ђоковића, али није успео да направи брејк. 

Није ни Новак у наредном гему, али је видно подигао ниво игре, почео је да ређа винере и онда брејком дошао до 3:1. Покушавао је то сервисима да компензује Ришар, а Ђоковић је до 4:1 имао 12:2 однос винера са својим противником. 

До осмог гема када српски играч прави нови брејк за први сет, мало је која линија по паралелама имала на себи прашине јер их је Ђоковић редом брисао. Немоћ Гаскеа се наставила и у другом сету пошто је Новак врло брзо повео са 3:0. Француз се након тога мало консолидовао и, мада није успео да освоји сет, показао је да ће се у наставку бар мало потрудити да отежа посао Ђоковићу. 

Током трећег сета је успевао. Новак је направио брејк у петом гему јер је оберучке користио грешке ривала, иако је Гаске почео да погађа и дубље и прецизније. 

Није му на руку ишло то што је био нестрпљив па је било тренутака када је Ђоковић само могао да чека на грешку са друге стране мреже, али и оних када је поштено морао да се презноји за поен. Гем за 4:2 је био најбољи у мечу и тада је Ђоковић одиграо један од својих најбољих поена на турниру. 

Гаске је имао брејк лопту, иницијативу у поену, "шетао" је Ђоковића и имао смеч који је промашио, а Ђоковић је награђен потврдом брејка. 

То је уједно био и тренутак када је меч преломљен пошто Француз до краја није успео да искористи још једну брејк шансу, а Ђоковић је брејком касније само потврдио пролазак у осмину финала. 

Тамо га чека Жоао Соуза који је био бољи од Луке Пуја са 3-1.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар