Иванић: Ријешити проблем границе

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић сматра да је "највећа грешка то што политичари из Сарајева нису пристали да се разговара о утврђивању граничне линије између БиХ и Србије".

Босна и Херцеговина 01.09.2018 | 14:44
Иванић: Ријешити проблем границе
"Сва је граница утврђена, а само је требало извршити одређене корекције око Рудог. Просто је невјероватно да људи нису имали храбрости да то подрже, а било би веома позитивно и ријешило би читав низ ствари у односима БиХ и Србије те извршило притисак и на друге стране с којима је проблем границе далеко сложенији да и оне покажу добру вољу. Овако су им политичари из Сарајева дали алиби, не желећи да се разговара о било чему. Зато мислим да је то огромна грешка", тврди Иванић.

Неће, каже, одустати од инсистирања да се утврди граница БиХ с Србијом.

Сматра да се то питање може ријешити по принципу метар за метар квадратни, потпуно иста површина и само исправљање нелогичности, што је, прије свега, од интереса за народ у пограничном појасу.

Иванић сматра да ће предстојећи трилатерални министарски састанак БиХ-Србија-Турска, који ће бити одржан у Бањалуци 4. септембра, допринијети нормализацији политичких прилика те БиХ позиционирати као сједиште дипломатских иницијатива.

Оцијенио је врло значајним и неформални састанак министара вањских послова земаља чланица Процеса за сарадњу у југоисточној Европи (СЕЕЦП), који ће у оквиру једногодишњег предсједања Босне и Херцеговине овом регионалном иницијативом, бити одржан 5. септембра у Бањој Луци.

"То су значајни састанци за Бањулуку и БиХ, која полако постаје сједиште дипломатских иницијатива", истакао је Иванић у данашњој изјави.

Иако БиХ улази у предизборни период, нада се да ће ови састанци помоћи нормализацији политичких прилика.

"БиХ треба нормализација, а не сукоб и сваки мултилатерални састанак томе доприноси", нагласио је Иванић.

Извор: Фена

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ДЈЕЛИДБА

01.09.2018 13:06

ЗАСТО ДАТИ СРБИЈИ ХИДРОЦЕНТРАЛЕ ТО НИЈЕ ЕКОНОМСКИ ИНТЕРЕС СРБА ИЗ БОСНЕ.И БОСНА ЈЕ УЦЕСТВОВАЛА У ФИНАЦИЈАМА ПА КАО БРАЦА ТРЕБА ДА ТО ДИЈЕЛЕ ТИ БИ ИВАНИЦУ ТО САМО ПРЕДАО КОМСИЈИ И МИРНА БОСНА АЛИ ТЕБИ И ТВОЈИМ ИСТОМИСЉЕНИЦИМА ТРЕБА РЕЦИ НИЈЕ ВАМ ТО ОЦЕВИНА ПА ДИЈЕЛИТЕ --------- СТО БИ РЕКО БАЈА "У ОЦЕВИНУ МИ НЕ ДИРАЈТЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

01.09.2018 13:40

Браво они би се Вуцицу сви нагу. И дали све. А не стите своју земљу.

Name

бајкер

01.09.2018 19:29

Никад среце са оваквима ,ово је птица као и Додик и Цовиц каки у своје гњездо.

Name

Бј

02.09.2018 11:34

Па граница је давно утврдена, каква таква. Ста ко нема и ста би хтио, то је друга ствар.

Name

Коо

01.09.2018 15:36

Иваницу је м2 хидроцентрале у БиХ исто вриједан као м2 ледине у Србији. Не разумијем само засто отима од своје земље и свог народа и даје Србији. Па ваљда је у интересу РСа да наплати концесије за земљисте и воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта

01.09.2018 15:42

О чему ти, граница између Србије и Федерације је јасна. Све остало је неприродно и кратког вијека

Name

Нека

01.09.2018 17:29

Није ничија со зоре Па ни Иванчићева . Има и он свој вијек трајања ..

Name

Став

01.09.2018 16:43

Србија не прихвата да границе република бивсе СФРЈ буду границе дрзава сто је став Бадинтерове комисије,дакле граница измедју Србије и БиХ је дефинисана и утврдјена али то Србија не прихвата.И онда Дациц изадје и казе неце званицно Сарајево да се потписе споразум о граници измедју Србије и БиХ.БИХ трази да се потписе споразум о вец дефинисаној граници измедју двије дрзаве,а да накнадним споразумом евентуално се ријесе корекције обострано прихватљиве за двије дрзаве.Србија је става да нема потписа док се не ријесе,како они казу,спорови измедју двије дрзаве,који уопсте нису спорови вец зеље дрзаве Србије,јер и они не споре да дијелови на лијевој обали Дрине око двије хидроелектране припадају БиХ као и дио територије кроз који пролази пруга Београд-Бар,а који припада опстини Рудо у БиХ.Вуциц је изасао са приједлогом да за метар квадратни на лијевој обали хидроелектрана који припада БиХ да метар квадратни на србијанској страни,"неког" земљиста који ни приблизно нема економску вриједност земљста којег трази.Драган Цовиц из ХДЗ сматра да је ово висе него коректна дзентлименска понуда Вуцица,на основу којих критерија?Засто рецимо Вуциц није изасао са приједлогом да се у средњем току Дрине БиХ да дио србијанске територије како би БиХ направила двије хидроелектране.На крају није јасан став пллитицара из РС,у реду ради се о истом српском народу,али новцаник није исти,засто се Иваниц рецимо не бори за овај дио на лијевој обали Дрине који припада РС и БиХ?Умјесто да казе хеј ово припада Републици Српској и БиХ он оптузује Сарајево да није за компромис?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те

01.09.2018 17:17

Исти народ ? И ја сам онда марсовац !

Name

Глобал зитизен

01.09.2018 18:42

Потписује од ријеци до ријеци. Сви ови који би поклањали оно сто су наслиједили од предака треба брате да се потпису декларацију а исту добро сацувати и приказати покољенима која долазе .

Name

ЦИК

02.09.2018 09:27

Ено те Џаферовић дамантује Иванићу, каже да мало лажеш и да би требао да браниш интересе државе која те храни. Каже још да Србија тражи и земљиште око обје хидроцентрале на 100 година концесију без накнаде, онако јарански, иако скоро 30 година нису уплатили ни динара накнаде за поплављено земљиште. Ја му вјерујем и ако је из СДА, ти се запитај гдје води твоје србовање и шлихтање уз гузове Бугојанског радикала. Сигурно не води узимању 100.000 гласова Бошњака из дужеживућег блентитета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

02.09.2018 19:09

Како је Баја мислио одцјепити РС???

ОДГОВОРИТЕ