Ivanić: Riješiti problem granice

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da je "najveća greška to što političari iz Sarajeva nisu pristali da se razgovara o utvrđivanju granične linije između BiH i Srbije".

Bosna i Hercegovina 01.09.2018 | 14:44
Ivanić: Riješiti problem granice
"Sva je granica utvrđena, a samo je trebalo izvršiti određene korekcije oko Rudog. Prosto je nevjerovatno da ljudi nisu imali hrabrosti da to podrže, a bilo bi veoma pozitivno i riješilo bi čitav niz stvari u odnosima BiH i Srbije te izvršilo pritisak i na druge strane s kojima je problem granice daleko složeniji da i one pokažu dobru volju. Ovako su im političari iz Sarajeva dali alibi, ne želeći da se razgovara o bilo čemu. Zato mislim da je to ogromna greška", tvrdi Ivanić.

Neće, kaže, odustati od insistiranja da se utvrdi granica BiH s Srbijom.

Smatra da se to pitanje može riješiti po principu metar za metar kvadratni, potpuno ista površina i samo ispravljanje nelogičnosti, što je, prije svega, od interesa za narod u pograničnom pojasu.

Ivanić smatra da će predstojeći trilateralni ministarski sastanak BiH-Srbija-Turska, koji će biti održan u Banjaluci 4. septembra, doprinijeti normalizaciji političkih prilika te BiH pozicionirati kao sjedište diplomatskih inicijativa.

Ocijenio je vrlo značajnim i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će u okviru jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom, biti održan 5. septembra u Banjoj Luci.

"To su značajni sastanci za Banjuluku i BiH, koja polako postaje sjedište diplomatskih inicijativa", istakao je Ivanić u današnjoj izjavi.

Iako BiH ulazi u predizborni period, nada se da će ovi sastanci pomoći normalizaciji političkih prilika.

"BiH treba normalizacija, a ne sukob i svaki multilateralni sastanak tome doprinosi", naglasio je Ivanić.

Izvor: Fena

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

DJELIDBA

01.09.2018 13:06

ZASTO DATI SRBIJI HIDROCENTRALE TO NIJE EKONOMSKI INTERES SRBA IZ BOSNE.I BOSNA JE UCESTVOVALA U FINACIJAMA PA KAO BRACA TREBA DA TO DIJELE TI BI IVANICU TO SAMO PREDAO KOMSIJI I MIRNA BOSNA ALI TEBI I TVOJIM ISTOMISLJENICIMA TREBA RECI NIJE VAM TO OCEVINA PA DIJELITE --------- STO BI REKO BAJA "U OCEVINU MI NE DIRAJTE"

ODGOVORITE
Name

Sasa

01.09.2018 13:40

Bravo oni bi se Vucicu svi nagu. I dali sve. A ne stite svoju zemlju.

Name

bajker

01.09.2018 19:29

Nikad srece sa ovakvima ,ovo je ptica kao i Dodik i Covic kaki u svoje gnjezdo.

Name

Bj

02.09.2018 11:34

Pa granica je davno utvrdena, kakva takva. Sta ko nema i sta bi htio, to je druga stvar.

Name

Koo

01.09.2018 15:36

Ivanicu je m2 hidrocentrale u BiH isto vrijedan kao m2 ledine u Srbiji. Ne razumijem samo zasto otima od svoje zemlje i svog naroda i daje Srbiji. Pa valjda je u interesu RSa da naplati koncesije za zemljiste i vodu.

ODGOVORITE
Name

šta

01.09.2018 15:42

O čemu ti, granica između Srbije i Federacije je jasna. Sve ostalo je neprirodno i kratkog vijeka

Name

Neka

01.09.2018 17:29

Nije ničija so zore Pa ni Ivančićeva . Ima i on svoj vijek trajanja ..

Name

Stav

01.09.2018 16:43

Srbija ne prihvata da granice republika bivse SFRJ budu granice drzava sto je stav Badinterove komisije,dakle granica izmedju Srbije i BiH je definisana i utvrdjena ali to Srbija ne prihvata.I onda Dacic izadje i kaze nece zvanicno Sarajevo da se potpise sporazum o granici izmedju Srbije i BiH.BIH trazi da se potpise sporazum o vec definisanoj granici izmedju dvije drzave,a da naknadnim sporazumom eventualno se rijese korekcije obostrano prihvatljive za dvije drzave.Srbija je stava da nema potpisa dok se ne rijese,kako oni kazu,sporovi izmedju dvije drzave,koji uopste nisu sporovi vec zelje drzave Srbije,jer i oni ne spore da dijelovi na lijevoj obali Drine oko dvije hidroelektrane pripadaju BiH kao i dio teritorije kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar,a koji pripada opstini Rudo u BiH.Vucic je izasao sa prijedlogom da za metar kvadratni na lijevoj obali hidroelektrana koji pripada BiH da metar kvadratni na srbijanskoj strani,"nekog" zemljista koji ni priblizno nema ekonomsku vrijednost zemljsta kojeg trazi.Dragan Covic iz HDZ smatra da je ovo vise nego korektna dzentlimenska ponuda Vucica,na osnovu kojih kriterija?Zasto recimo Vucic nije izasao sa prijedlogom da se u srednjem toku Drine BiH da dio srbijanske teritorije kako bi BiH napravila dvije hidroelektrane.Na kraju nije jasan stav plliticara iz RS,u redu radi se o istom srpskom narodu,ali novcanik nije isti,zasto se Ivanic recimo ne bori za ovaj dio na lijevoj obali Drine koji pripada RS i BiH?Umjesto da kaze hej ovo pripada Republici Srpskoj i BiH on optuzuje Sarajevo da nije za kompromis?

ODGOVORITE
Name

Te

01.09.2018 17:17

Isti narod ? I ja sam onda marsovac !

Name

Global zitizen

01.09.2018 18:42

Potpisuje od rijeci do rijeci. Svi ovi koji bi poklanjali ono sto su naslijedili od predaka treba brate da se potpisu deklaraciju a istu dobro sacuvati i prikazati pokoljenima koja dolaze .

Name

CIK

02.09.2018 09:27

Eno te Džaferović damantuje Ivaniću, kaže da malo lažeš i da bi trebao da braniš interese države koja te hrani. Kaže još da Srbija traži i zemljište oko obje hidrocentrale na 100 godina koncesiju bez naknade, onako jaranski, iako skoro 30 godina nisu uplatili ni dinara naknade za poplavljeno zemljište. Ja mu vjerujem i ako je iz SDA, ti se zapitaj gdje vodi tvoje srbovanje i šlihtanje uz guzove Bugojanskog radikala. Sigurno ne vodi uzimanju 100.000 glasova Bošnjaka iz dužeživućeg blentiteta...

ODGOVORITE
Name

Mir

02.09.2018 19:09

Kako je Baja mislio odcjepiti RS???

ODGOVORITE