"Тиролски" шећер за отров из Приштине

Опција за рјешавање статуса Косова која би подразумијевала да Срби на КиМ добију положај по узору на уређење Јужног Тирола у Италији, а да заузврат Албанци у Уједињеним нацијама заокруже своју независност, за Београд је дрска и лажна понуда.

Регион 01.09.2018 | 14:16
"Тиролски" шећер за отров из Приштине
Тако сматрају саговорници "Новости", а како је тај лист раније објавио, за овакав приједлог представници приштинских власти увелико траже подршку западних земаља, иако су, наводно, посвећени постизању договора са Београдом.

Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић каже београдском листу да би оваква понуда била отров заслађен шећером како би се лакше прогутала жаба независног Косова.

"То је дрска, увредљива и подмукла понуда којом Срби и Србија остају на губитничкој страни јер би дефинитивно изгубили део своје територије. Наши преговарачи, сетимо се, још су у Бечу нудили Албанцима најширу аутономију под формулом "више од аутономије, мање од независности". Не искључујем, када би се сачекало неколико година да се Америка увери да је Косово за њу терет који је компромитује у свету и отежава њено кретање на исток, да би се дошло до опције конфедерације која би за КиМ значила 'више од Јужног Тирола'. Србија би у том случају контролисала тај потенцијално опасан терен и по питању миграција и по питању тероризма", каже Јовановић.

У сценарију који прижељкује Приштина, историчар Немања Старовић види покушај да се као коначно рјешење Београду два пута прода иста ствар. Он ту мисли на надлежности које има Јужни Тирол, а које умногоме кореспондирају са оним што је у оквиру дијалога већ договорено да буде у дјелокругу Заједнице српских општина.

"Модел Јужног Тирола је блиставо паковање јер се он у Европи често помиње као једна од најуспешнијих прича рјешавања међуетничких конфликата, с обзиром на то да у њему у већини живе Немци а налази се у Италији. Међутим, његово помињање је у овом моменту опасно јер се он не дотиче ниједне од четири тачке на којима Београд инсистира: територијално разграничење централне Србије и јужне покрајине, максимална права за Србе на КиМ, решење имовинских питања и заштита културне и верске баштине", сматра Старовић.

До нове рунде разговора српског предсједника Александра Вучића и Хашима Тачија у Бриселу остало је мање од седам дана, а директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да протеклих недјеља стиче утисак да се отишло све даље од рјешења.

Као један од главних разлога за то он је навео да не престаје "суманута кампања пријетњи" политичара из Приштине и њихово утркивање ко ће да заузме оштрији став о томе да Срби на КиМ треба да имају мања права у будућности.

"У то увлаче и Албанаце из централне Србије, па имамо изјаву Шћиприма Арифија (предсједника општине Прешево) који призива рат и насиље. Све те филмове могу само да сањају, а ћутање међународне заједнице није нешто што у свему томе помаже", рекао је Ђурић.

Обилазак енклава

Приликом посјете Вучића Космету 8. и 9. септембра у сјеверној Косовској Митровици одржаће се централни скуп, а председник ће посјетити све општине на сјеверу, као и Србе на југу.

"Биће у једној од средина у коју готово да српска нога, осим оних који ту живе, јако тешко може да крочи", најавио је Марко Ђурић.

Вучић ће, како је рекао Ђурић, причати са представницима из области здравства, просвете, привреде, као и са грађанима којима ће изнети неке од најзначајнијих ставова Србије по питању рјешавања проблема КиМ.

Дачић: Рано за рокове

Србија је посвећена проналажењу компромисног решења између Београда и Приштине, али нисам сигуран да и друга страна то жели",  рекао је јуче шеф дипломатије Србије Ивица Дачић на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ.

 "Још је рано да се говори о томе када ће се и да ли ће се доћи до решења. То би свакако допринело стабилности читавог региона и отворило пут у смислу чланства у ЕУ ", поручио је Дачић.

Извор: Новости.рс

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Фед

01.09.2018 12:23

Срби су територију изгубили то је вец ваљда јасно свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

01.09.2018 12:42

Једи сендвиц боту! Прије бих се као србин из Републике Српске одрекао ње, него Косова и Метохије. Једном кад се несто призна, заувијек је изгубљено. Срам да буде све који мисле као и ти. Вуциц је бар добро плацен за то сто ради, а ста ти имас осим сендвица? Ако ипак стварно то мислис, треба те ухапсит, као и све остале издајнике

Name

ре фед

01.09.2018 12:51

засто се онда воде разговори ако су вец давно територију изгубили?

Name

Ма

01.09.2018 12:52

Ови из Федерације никоме нису јасни. Ако би икоме требало бити у интересу да Косово остане у Србији, то би требали бити они, јер се залазу за јединство са Српском која има неупоредиво веци степен аутономије у заједници БиХ него сто то има српска покрајина унутар Србије.

Name

Девијант

01.09.2018 13:10

Неће добити ништа.Жао ми је што је тако али то је истина коју морамо да прихватимо. Боље је прихватити истину него живјети у лажи...

Name

немо за @ ма

01.09.2018 13:34

и каве то везе има са утицајем водене паре на расплод крмади????

Name

Саша

01.09.2018 14:31

Аутономна покрајина Косово и Метохија је окупирани дио Републике Србије, а историја нас учи да ниједна окупација није вјечна. Сад није вријеме да се окупације ријешимо, али доћи ће. Тиха вода брегове ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крим

01.09.2018 15:24

Оди то реци Путину за Крим да га мало насмијеш ..

Name

Ре

01.09.2018 15:39

Ту си у праву зато мислим водити неке преговоре је непотребно. Треба то без обзира ста Вуциц прица да то треба ријесити а не стављати под тепих. Боље је за сада оставити под тепих а онај дио економски развијати.Косово мозе да удје и у све организације и увијек при гласању бити против или суздрзан.Тако нам немогу реци да смо ми проблем и да правимо конфликт.