"Tirolski" šećer za otrov iz Prištine

Opcija za rješavanje statusa Kosova koja bi podrazumijevala da Srbi na KiM dobiju položaj po uzoru na uređenje Južnog Tirola u Italiji, a da zauzvrat Albanci u Ujedinjenim nacijama zaokruže svoju nezavisnost, za Beograd je drska i lažna ponuda.

Region 01.09.2018 | 14:16
"Tirolski" šećer za otrov iz Prištine
Tako smatraju sagovornici "Novosti", a kako je taj list ranije objavio, za ovakav prijedlog predstavnici prištinskih vlasti uveliko traže podršku zapadnih zemalja, iako su, navodno, posvećeni postizanju dogovora sa Beogradom.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže beogradskom listu da bi ovakva ponuda bila otrov zaslađen šećerom kako bi se lakše progutala žaba nezavisnog Kosova.

"To je drska, uvredljiva i podmukla ponuda kojom Srbi i Srbija ostaju na gubitničkoj strani jer bi definitivno izgubili deo svoje teritorije. Naši pregovarači, setimo se, još su u Beču nudili Albancima najširu autonomiju pod formulom "više od autonomije, manje od nezavisnosti". Ne isključujem, kada bi se sačekalo nekoliko godina da se Amerika uveri da je Kosovo za nju teret koji je kompromituje u svetu i otežava njeno kretanje na istok, da bi se došlo do opcije konfederacije koja bi za KiM značila 'više od Južnog Tirola'. Srbija bi u tom slučaju kontrolisala taj potencijalno opasan teren i po pitanju migracija i po pitanju terorizma", kaže Jovanović.

U scenariju koji priželjkuje Priština, istoričar Nemanja Starović vidi pokušaj da se kao konačno rješenje Beogradu dva puta proda ista stvar. On tu misli na nadležnosti koje ima Južni Tirol, a koje umnogome korespondiraju sa onim što je u okviru dijaloga već dogovoreno da bude u djelokrugu Zajednice srpskih opština.

"Model Južnog Tirola je blistavo pakovanje jer se on u Evropi često pominje kao jedna od najuspešnijih priča rješavanja međuetničkih konflikata, s obzirom na to da u njemu u većini žive Nemci a nalazi se u Italiji. Međutim, njegovo pominjanje je u ovom momentu opasno jer se on ne dotiče nijedne od četiri tačke na kojima Beograd insistira: teritorijalno razgraničenje centralne Srbije i južne pokrajine, maksimalna prava za Srbe na KiM, rešenje imovinskih pitanja i zaštita kulturne i verske baštine", smatra Starović.

Do nove runde razgovora srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu ostalo je manje od sedam dana, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da proteklih nedjelja stiče utisak da se otišlo sve dalje od rješenja.

Kao jedan od glavnih razloga za to on je naveo da ne prestaje "sumanuta kampanja prijetnji" političara iz Prištine i njihovo utrkivanje ko će da zauzme oštriji stav o tome da Srbi na KiM treba da imaju manja prava u budućnosti.

"U to uvlače i Albanace iz centralne Srbije, pa imamo izjavu Šćiprima Arifija (predsjednika opštine Preševo) koji priziva rat i nasilje. Sve te filmove mogu samo da sanjaju, a ćutanje međunarodne zajednice nije nešto što u svemu tome pomaže", rekao je Đurić.

Obilazak enklava

Prilikom posjete Vučića Kosmetu 8. i 9. septembra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici održaće se centralni skup, a predsednik će posjetiti sve opštine na sjeveru, kao i Srbe na jugu.

"Biće u jednoj od sredina u koju gotovo da srpska noga, osim onih koji tu žive, jako teško može da kroči", najavio je Marko Đurić.

Vučić će, kako je rekao Đurić, pričati sa predstavnicima iz oblasti zdravstva, prosvete, privrede, kao i sa građanima kojima će izneti neke od najznačajnijih stavova Srbije po pitanju rješavanja problema KiM.

Dačić: Rano za rokove

Srbija je posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine, ali nisam siguran da i druga strana to želi",  rekao je juče šef diplomatije Srbije Ivica Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU.

 "Još je rano da se govori o tome kada će se i da li će se doći do rešenja. To bi svakako doprinelo stabilnosti čitavog regiona i otvorilo put u smislu članstva u EU ", poručio je Dačić.

Izvor: Novosti.rs

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Fed

01.09.2018 12:23

Srbi su teritoriju izgubili to je vec valjda jasno svima

ODGOVORITE
Name

Vlado

01.09.2018 12:42

Jedi sendvic botu! Prije bih se kao srbin iz Republike Srpske odrekao nje, nego Kosova i Metohije. Jednom kad se nesto prizna, zauvijek je izgubljeno. Sram da bude sve koji misle kao i ti. Vucic je bar dobro placen za to sto radi, a sta ti imas osim sendvica? Ako ipak stvarno to mislis, treba te uhapsit, kao i sve ostale izdajnike

Name

re fed

01.09.2018 12:51

zasto se onda vode razgovori ako su vec davno teritoriju izgubili?

Name

Ma

01.09.2018 12:52

Ovi iz Federacije nikome nisu jasni. Ako bi ikome trebalo biti u interesu da Kosovo ostane u Srbiji, to bi trebali biti oni, jer se zalazu za jedinstvo sa Srpskom koja ima neuporedivo veci stepen autonomije u zajednici BiH nego sto to ima srpska pokrajina unutar Srbije.

Name

Devijant

01.09.2018 13:10

Neće dobiti ništa.Žao mi je što je tako ali to je istina koju moramo da prihvatimo. Bolje je prihvatiti istinu nego živjeti u laži...

Name

nemo za @ ma

01.09.2018 13:34

i kave to veze ima sa uticajem vodene pare na rasplod krmadi????

Name

Саша

01.09.2018 14:31

Аутономна покрајина Косово и Метохија је окупирани дио Републике Србије, а историја нас учи да ниједна окупација није вјечна. Сад није вријеме да се окупације ријешимо, али доћи ће. Тиха вода брегове ваља.

ODGOVORITE
Name

Krim

01.09.2018 15:24

Odi to reci Putinu za Krim da ga malo nasmiješ ..

Name

Re

01.09.2018 15:39

Tu si u pravu zato mislim voditi neke pregovore je nepotrebno. Treba to bez obzira sta Vucic prica da to treba rijesiti a ne stavljati pod tepih. Bolje je za sada ostaviti pod tepih a onaj dio ekonomski razvijati.Kosovo moze da udje i u sve organizacije i uvijek pri glasanju biti protiv ili suzdrzan.Tako nam nemogu reci da smo mi problem i da pravimo konflikt.