Црнадак-Палмер: Подршка за БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак састао се у Дубровнику са замјеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Маттхеwом Палмером. Исказана је снажна подршка БиХ, уз поруку да Вашингтон уважава улогу Републике Српске.

Босна и Херцеговина 01.09.2018 | 11:11
Црнадак-Палмер: Подршка за БиХ
Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак састао се у Дубровнику, на маргинама Дубровник Форума, са замјеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Маттхеwом Палмером.

Током састанка, министар Црнадак и замјеник помоћника америчког државног секретара Палмер разговарали су о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и региону. Палмер је потврдио снажну подршку САД-а Дејтонском споразуму, као и процесу европских интеграција и наставку реформи у БиХ.

Током разговора, Палмер је поручио да САД желе што снажнији развој економије и демократије у БиХ, на бази Устава БиХ и унутрашњег договора три народа и два ентитета. У дијелу разговора о односима Републике Српске и САД-а, Палмер је поручио да Вашингтон уважава Републику Српску и њену улогу и уставни капацитет у оквиру БиХ, те да тезе да су САД непријатељски настројене према Републици Српској нису тачне.

Министар Црнадак је истакао да чланство у Европској унији и регионална сарадња остају спољнополитички приоритети БиХ, али да је развој односа са САД-ом за БиХ подједнако важан.

"Као представник Републике Српске у Савјету министара БиХ сматрам да Република Српска може бити потпуно мирна са оваквим ставовима америчке администрације на челу са предсједником Доналдом Трумпом. За мене је веома важно да односи Републике Српске и САД-а буду отворени и пријатељски и да Република Српска, као дио БиХ, буде важан фактор трајног мира и дугорочне стабилости у региону", нагласио је министар Црнадак током састанка.

На састанку је било ријечи и о току преговарачког процеса Београда и Приштине, као и о другим темама које се односе на регион.

Ово је први сусрет министра са Палмером откад је именован на функцију замјеника помоћника државног секретара САД-а, на којој је наслиједио Хоyта Бриана Yееа.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Стави ствар на право мјесто

01.09.2018 09:25

Нови Бруце Лее на поручју Балкана. Колико важну улогу у свему има РС видјели смо на свим сликама за вријеме инагурације Тхрумпа . Али Хајд ! лажите и даље себе јер то вам је ко свакодневна потреба тј. као инфузија. Нико не гледа Црнадака као неко из РС него министра БИХ. Све остало је утопија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.09.2018 09:57

Какав си ти ментални склоп, па ето глумите ви државу а Република Српска треба да се што више удаљи од вас, шта год да сте.

Name

Ре

01.09.2018 10:26

Па РС је саставни дио БиХ. Сто имамо висе својих министара који це да се боре за добробит РС бице нам боље

Name

Ре Горан

01.09.2018 11:06

Само ти причај небулозе .Оде Косово.А то што теби баја пуни главу хлупостима па те манипулише као Референдум а он Анкета мој И горе.А како је кренуло и којим путем иде биче још и горе.А незнам јеси чуо да и мадјари веч траже полако своје територије ниси.А имају ту претенције и Бугари неке.Па сад у оваквим условима бити нереалан није баш паметно.А и Хрватска са Крајином па и одвајање Црне Горе од Србије теби као да то ништа неговори .Све се види само се ми правимо да ништа невидимо јел нам тако тренутно одговара.Е црни Горане .

Name

ре РЕ Горан

02.09.2018 08:25

Нико није цуо да Мадзари несто тразе.Измисљас и лазес.Имамо са њима најбоље односе.Они су пуно напреднији од вас.А не помињес Сандзак.Вуциц вам је дао слободно да направите какву сколу или вртиц у Сандзаку.А ви ниста.

Name

Ре

01.09.2018 09:55

Срби су себи учинили медједју услугу. Имали су државу БиХ а сад имају ентитет. Знаци да су крварили и искрварили за ентитет ! Са друге стране Дрине изгубили су ЦГ и Косово . У Хрватској све!!! А све то захваљујући Београду а понајприје својим глупостима које не престају и дан данас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

01.09.2018 11:17

Све си тачно рекао, а ја ћу још додати да ћемо на крају изгубити и РС, чим се ријеши питање Косова.

Name

ре Вук

02.09.2018 08:21

У другом Трамповом мандату,који це слиједити,РС постаје самостална дрзава.Српска Академија Н и У,вец је урадила и Меморандум ИИ.Хрватски аналитицар Славо Кукиц из Мостара је вец,некако,имао увид у тај меморандум.Није предвидено да постоји БиХ послије 2021 !

Name

Ре

01.09.2018 10:08

А РС је у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа,

01.09.2018 12:33

..гдје је херцег босна и федерација? Република Српска је дрзава,папци..

Name

Винко

01.09.2018 10:23

Ово је нова администрација, а не одлазећа, и кога првог? СзП! Џаба лобирање Жељки. Додик још на црној листи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марица

01.09.2018 10:27

Браво Црнадак, тако се то ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

01.09.2018 10:28

Најбољи министар у Савјету министара. Он и Саровиц су свијетла тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хохиха

01.09.2018 10:29

Тако то раде велике дипломате, увијек треба бити добар са свима и сарадјивати са свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

01.09.2018 11:13

Паметном доста...толико Миле мој добри о некаквој не овисности итд итд..одлазис у Октобру на сметљисте историо као политицар који је Р.С посвадзао са ким је стигао и опљацао Српски нарад као највеци Харацлија

ОДГОВОРИТЕ