Crnadak-Palmer: Podrška za BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastao se u Dubrovniku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom. Iskazana je snažna podrška BiH, uz poruku da Vašington uvažava ulogu Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 01.09.2018 | 11:11
Crnadak-Palmer: Podrška za BiH
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom.

Tokom sastanka, ministar Crnadak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Palmer razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu. Palmer je potvrdio snažnu podršku SAD-a Dejtonskom sporazumu, kao i procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH.

Tokom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta. U dijelu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD-a, Palmer je poručio da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Ministar Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD-om za BiH podjednako važan.

"Kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsjednikom Donaldom Trumpom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD-a budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao dio BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu", naglasio je ministar Crnadak tokom sastanka.

Na sastanku je bilo riječi i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

Ovo je prvi susret ministra sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, na kojoj je naslijedio Hoyta Briana Yeea.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Stavi stvar na pravo mjesto

01.09.2018 09:25

Novi Bruce Lee na poručju Balkana. Koliko važnu ulogu u svemu ima RS vidjeli smo na svim slikama za vrijeme inaguracije Thrumpa . Ali Hajd ! lažite i dalje sebe jer to vam je ko svakodnevna potreba tj. kao infuzija. Niko ne gleda Crnadaka kao neko iz RS nego ministra BIH. Sve ostalo je utopija.

ODGOVORITE
Name

Горан

01.09.2018 09:57

Какав си ти ментални склоп, па ето глумите ви државу а Република Српска треба да се што више удаљи од вас, шта год да сте.

Name

Re

01.09.2018 10:26

Pa RS je sastavni dio BiH. Sto imamo vise svojih ministara koji ce da se bore za dobrobit RS bice nam bolje

Name

Re Goran

01.09.2018 11:06

Samo ti pričaj nebuloze .Ode Kosovo.A to što tebi baja puni glavu hlupostima pa te manipuliše kao Referendum a on Anketa moj I gore.A kako je krenulo i kojim putem ide biče još i gore.A neznam jesi čuo da i madjari več traže polako svoje teritorije nisi.A imaju tu pretencije i Bugari neke.Pa sad u ovakvim uslovima biti nerealan nije baš pametno.A i Hrvatska sa Krajinom pa i odvajanje Crne Gore od Srbije tebi kao da to ništa negovori .Sve se vidi samo se mi pravimo da ništa nevidimo jel nam tako trenutno odgovara.E crni Gorane .

Name

re RE Goran

02.09.2018 08:25

Niko nije cuo da Madzari nesto traze.Izmisljas i lazes.Imamo sa njima najbolje odnose.Oni su puno napredniji od vas.A ne pominjes Sandzak.Vucic vam je dao slobodno da napravite kakvu skolu ili vrtic u Sandzaku.A vi nista.

Name

Re

01.09.2018 09:55

Srbi su sebi učinili medjedju uslugu. Imali su državu BiH a sad imaju entitet. Znaci da su krvarili i iskrvarili za entitet ! Sa druge strane Drine izgubili su CG i Kosovo . U Hrvatskoj sve!!! A sve to zahvaljujući Beogradu a ponajprije svojim glupostima koje ne prestaju i dan danas

ODGOVORITE
Name

Vuk

01.09.2018 11:17

Sve si tačno rekao, a ja ću još dodati da ćemo na kraju izgubiti i RS, čim se riješi pitanje Kosova.

Name

re Vuk

02.09.2018 08:21

U drugom Trampovom mandatu,koji ce slijediti,RS postaje samostalna drzava.Srpska Akademija N i U,vec je uradila i Memorandum II.Hrvatski analiticar Slavo Kukic iz Mostara je vec,nekako,imao uvid u taj memorandum.Nije predvideno da postoji BiH poslije 2021 !

Name

Re

01.09.2018 10:08

A RS je u BiH.

ODGOVORITE
Name

Aaaa,

01.09.2018 12:33

..gdje je herceg bosna i federacija? Republika Srpska je drzava,papci..

Name

Vinko

01.09.2018 10:23

Ovo je nova administracija, a ne odlazeća, i koga prvog? SzP! Džaba lobiranje Željki. Dodik još na crnoj listi.

ODGOVORITE
Name

Marica

01.09.2018 10:27

Bravo Crnadak, tako se to radi

ODGOVORITE
Name

Miso

01.09.2018 10:28

Najbolji ministar u Savjetu ministara. On i Sarovic su svijetla tacka.

ODGOVORITE
Name

Hohiha

01.09.2018 10:29

Tako to rade velike diplomate, uvijek treba biti dobar sa svima i saradjivati sa svima

ODGOVORITE
Name

Federacija

01.09.2018 11:13

Pametnom dosta...toliko Mile moj dobri o nekakvoj ne ovisnosti itd itd..odlazis u Oktobru na smetljiste istorio kao politicar koji je R.S posvadzao sa kim je stigao i opljacao Srpski narad kao najveci Haraclija

ODGOVORITE