Увреде, пријетње и пропаганда у РС

Увреде, понижавање, омаловажавање и вријеђање на својој кожи осјетили су многи новинари у Републици Српској у посљедњих мјесец дана. То све углавном се смјештало у оквир изборних надметања, али чини се да је – што потврђују и најновији догађаји – ријеч о политичком ставу и вредносној оријентацији. Јавност је одгојена тако да је сваки четврти испитаник јавног мњења у Републици Српској посљедњу деценију мислио да новинаре треба тући. Преостали су се држали оне крилатице "добро је док не туку".

Република Српска 01.09.2018 | 08:13
Увреде, пријетње и пропаганда у РС
Иако су тешке ријечи упућиване појединцима годинама, иако су неки предосјећали да оне могу водити само нечем још много горем, многи су у Бањалуци остали шокирани премлаћивањем новинара БН телевизије Владимира Ковачевића у недјељу увече у класичној сачекуши. Ковачевић је премлаћен металним шипкама, највише по глави, када су га испред зграде у којој станује, пошто се враћао са посла, сачекала двојица млађих мушкараца. Извршиоци су га или пратили или им је неко дао тачну адресу становања настрадалог новинара. Иначе, Ковачевић је управо те вечери извјештавао са скупа "Правда за Давида" који се одржава у Бањалуци већ пет мјесеци.



ГВОЗДЕНЕ ШИПКЕ И ЕЛЕМЕНТИ ЗА ПРИВОЂЕЊЕ

Владимир Ковачевић је смјештен у болницу, али полиција није сматрала вриједним да га стави под заштиту; кажу "нема потребе". Новинари БН телевизије, жестоког критичара власти, годинама су изложени вријеђању при чему им се ускраћују информације, забрањује извјештавање и улазак у јавне институције.

У исто вријеме изостанак професионалне солидарности и стављање у службу одређених политика довели су до тога да су се многи остали новинари јавно смијали увредама нанијетим њиховим колегама од стране политичара, ћутали и додворавали се истима. Овог пута моћ шутње била је разарајућа и погубна за Ковачевића – уреднички колегијум БН ТВ-а подсјетио је поводом овог напада на њиховог новинара да се већ "дуже вријеме у одређеним политичким круговима прави хајка на новинаре њихове куће".

Након бруталног напада и тешких повреда нанијетих Ковачевићу, већина чак и оних који су ограничавали и нападали слободу медија, стали су у њену одбрану, изражавајући "забринутост" и захтијевајући да се починиоци што прије открију и ухапсе. Из владајуће и најјаче политичке странке у Републици Српској, Савеза независних социјалдемократа, стигло је саопштење у којем се наглашава како је "слобода говора највећа тековина демократских друштава и заштићена је највишим правним актима РС. Свако ко се дрзне да то право ускрати било коме, а нарочито новинарима, напада на саме темеље нашег друштва. СНСД као водећа политичка снага која се увијек залагала за новинарске слободе увијек ће стати у њихову одбрану. С тим у вези, СНСД ће урадити све да нови сазив Народне скупштине Републике Српске усвоји законско рјешење које ће напад на новинара третирати као напад на лице у вршењу дужности", стоји у саопштењу.

Истовремено, високи функционер СНСД-а Рајко Васић на друштвеним мрежама готово да оправдава нападе на новинара, истичући како "јавност не треба да штити новинаре БНТВ-а, јер БН ТВ уништава јавност". Васић даље каже како због овог напада "БН не треба да пјени. Друштвена клима коју стварају изњедрује Анархију. Новинар, ако је нешто лагао или чачкао, тражио је батине из те анархије. А и пројектанти могу да плате двојицу да га пребију па да каже да је Режим."



И предсједник Републике Српске Милорад Додик осудио је напад на Ковачевића: "Напад на новинара је напад на слободу говора и такво понашање у Републици Српској неће бити толерисано." Потом се у сличном тону огласио и колегијум јавног РТВ сервиса.



Но, Управни одбор Удружења "БХ новинари" у саопштењу за јавност нагласио је како је "предсједник Милорад Додик своје јавно и политичко дјеловање пречесто усмјеравао на новинаре и медије, понижавао их и вријеђао на најпримитивније начине; проглашавао их непријатељима, шпијунима и страним плаћеницима, чиме их је претварао у ´живе мете´ и отварао простор за директно насиље. Те пријетње и напади никада нису санкционисани, нити су надлежне полицијске и правосудне институције РС предузеле ефикасне и законом прописане мјере заштите новинара и њиховог права на слободан и достојанствен рад."

Од Министарства унутрашњих послова РС Управни одбор Удружења "БХ новинари" затражио је хитну и професионалну истрага напада на Ковачевића и истакао како ће ово удружење, уколико јавност у најкраћем року – не дужем од пет дана – не буде обавијештена о свим околностима напада, укључујући и имена нападача и оних који стоје иза њих, сматрати директно одговорним највише званичнике и институције Републике Српске за овај криминални акт, а новинаре из цијеле БиХ позвати на протесте и бојкот свих активности актуелних власти у РС. Иначе, недавно је предсједник Додик БН ТВ назвао "медијским смећем и обичном фабриком лажи".



Иначе, Сузана Рађен-Тодорић (РТВ БН), Синиша Вукелић (ЦАПИТАЛ. ба) и Душица Станојевић (ФЕНА) одбили су јуче учешће у емисији „Интервју са предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком“ на РТРС-у. Новинари су истакли да неће прихватити гостовање док се не испуне основни услови за несметан и слободан рад медија и новинара, односно док не престану напади на новинаре и вријеђање новинара од стране носилаца власти у РС, док се не процесуирају нападачи и налогодавци напада на Владимира Ковачевића, док се не успостави једнак третман институција и носилаца власти према свим медијским кућама и новинарима и док се не успостави законски оквир који ће гарантовати сигурност новинара и одговорност за све врсте напада на новинаре.

И главни и одговорни уредник онлајн магазина "Бука" Александар Трифуновић одговорио је Милораду Додику: "Предсједниче Додик, након што сте отворено прозивали новинаре за непријатеље, истјеривали их са пресс конференција, именовали медије који су проблем, пожељели да новинару који Вас пита стане срце, замолио бих Вас да не пишете саопштења о слободи медија, већ да нас заштите од себе."

Иначе, прије петнаест дана, активиста Савеза независних социјалдемократа Дарко Зекић претукао је у Шековићима активисту бањалучке невладине организације РеСтарт Стефана Благића. Зекић је тако остварио пријетње које је путем Фејсбука упутио Благићу два мјесеца раније: "Ј... те Правда за Давида.... Ти и твој Рестарт.... Доведи камере да те пред њима пребијем…"



Благић је завршио са повредама главе и руке, полиција је обавила увиђај и сматрала да нема законског основа за привођење Зекића. "Након што добијемо љекарски налаз, а ако не буде елемената за кривично гоњење, биће поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка. Синоћ није било елемената за привођење", навели су у Полицијској станици у Шековићима.

МЕТАК ЗА ФЕРХАДИЈУ

Да ће у овој предизборној кампањи радити погани језици, шипке, мотке, боксери и пиштољи, те да се при томе (не)ће размишљати о могућим посљедицама, дало се наслутити много раније. Неодговорност за јавно изговорене ријечи довела је и до "пијанске" пуцњаве на бањалучку џамију Ферхадију и то у вријеме Бајрамског празника прошлог четвртка. Један од виновника овог догађаја био је Александар Копања, син познатог покојног новинара и власника "Независних новина" Жељка Копање.

"Сједили смо и пили, то је била пијанска глупост. Човјек је узео пиштољ и запуцао. Читав живот се борим против четника, а испадох то. Стварно немам ријечи… Крив сам што сам дозволио да моје оружје буде доступно другом. Какав пуцањ у џамију", рекао је Александар Копања, замјеник директора "Независних новина".

Муфтијство бањалучко је најоштрије осудило овај вандалски чин и окарактерисало га као терористички, јер се "ради о пуцању на једну од најзначајнијих џамија на Балкану, и то трећег дана великог муслиманског празника Курбан-бајрама. Од надлежних институција очекујемо да најозбиљније приступе овом случају, те да изгреднике најоштрије санкционишу. Пуцање на Ферхадију равно је пуцању на све нас, јер је она јавно добро муслимана и културно-историјско добро свих грађана. Због тога од свих релевантних друштвено-политичких фактора – посебно с подручја Републике Српске – очекујемо јавну осуду овог чина."

Јавна осуда званичника Републике Српске је изостала.

Средином јула 2018. године гостујући у емисији "Ћирилица" која се у БиХ емитује на бањалучкој Алтернативној телевизији, предсједник Републике Српске Милорад Додик описао је езан, позив са џамије на молитву, као "арлаукање". Додик је, осим што је вријеђао езан, изјавио како су грађани Бањалуке због езана истраумирани, као и да су "због езана пале цијене некретнинама у Бањалуци".



"У овој земљи има превише провокативне и бескорисне реторике. Јавне личности, које имају одговорност да доприносе миру и помирењу, требају пажљиво и одговорно бирати своје ријечи те се уздржати од нетолерантних коментара. Одговорност лежи првенствено на изабраним и владиним дужносницима, како је истакнуто у више узастопних извјештаја високог представника УН-у. Порука је иста за све: БиХ је мултиетничка држава у којој сви грађани – припадници три конститутивна народа и осталих – живе и раде заједно", казали су из Канцеларије високог представника за БиХ (ОХР).

ПРЕДУГА ПЈЕСМА И ОРДЕН ЗА ПРИЛЕПИНА

Сем тога, званичници Републике Српске, како из редова владајућих тако и из опозиције, надметали су се у томе ко ће гласније осудити забрану уласка у Босну и Херцеговину руском писцу Захарију Прилепину. Улазак му је забрањен уз образложење да би "боравак Прилепина на територији БиХ представљао пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ". До ове забране готово да нико није знао за овог руског књижевника, а сада су одједанпут сви као врли познаваоци добре писане ријечи и бранитељи слободе мисли данима галамили због "још једног антисрпског и антируског чина који је извела држава БиХ – атак на братске односе српског и руског народа".



Већина медија у Републици Српској занемарила је обавјештајне податке према којима је "Прилепин тренутно замјеник команданта обавјештајно-јуришног батаљона специјалног пука армије тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и оспособљен је за бављење обавјештајним радом на подручјима гдје се дешавају или су планиране проруске сепаратистичке активности".

Негдје у исто вријеме једна од најпознатијих књижевница у БиХ из Бањалуке, иначе добитница Европске књижевне награде, Тања Ступар-Трифуновић добила је позив да учествује на манифестацији отварања Кочићевог збора. Затим су јој организатори из Градске управе ускратили гостовање уз образложење да јој је пјесма предугачка.

"Оног трена кад је Тањи Ступар-Трифуновић био забрањен долазак и учешће на отварању Кочићевог збора, позив за исти је добио Захариј Прилепин. Руски писац, осредњи, кичаст, са лошим рукописом. Но, шта фали, и лошији су наступали. Па фали и то много. Вајни Захариј у слободно вријеме је руски терориста који вјежба себе и своју муницију по источној Украјини и Домбасу. Логично је да је таквом човјеку ускраћен улазак у БиХ. И онда су РТРС (Радио-телевизија Републике Српске), Додик, директорица библиотеке РС Љиљана Петровић-Зечић хорски раскривили и крокодилске сузе лили што им не долази један ратни бонвиван. По систему драже ми је руско говно, прецизније руски лош писац-сепаратиста, од домаће генијалке, наша Бањалука и пратећа јој прћија незадрживо срљају у менталну руску губернију", осликао је случај Прилепин публициста и новинар Драган Бурсаћ.



Предсједник Републике Српске одликовао је након забране уласка у БиХ Захарија Прилепина Орденом Његоша првог реда за "признати рад и заслуге у културном и духовном развоју, као и за посебне заслуге на пољу јавне дјелатности, којима се доприноси јачању пријатељских односа Русије и РС".

Многи умјетници, глумци, књижевници, баш као и дио новинара, остали су при чврстом селективном завјету ћутње у случају забране Ступаревој. 

Режисер Емир Кустурица, као незаобилазан дио политичког естаблишмента и изборног фолклора у Републици Српској, забрану Прилепину види као озбиљно "упозорење предсједнику Републике Српске Милораду Додику": "Та наредба је зла намјера неписмене фукаре која је одувијек мрзила културу, а највише руску, и која управо вјежба силу над књижевником. Дај Боже да не оде и даље."

КАТАСТРОФИЧАРСКО ТАКМИЧЕЊЕ

Пропагандни и спин пројекти актуелне власти здушно је подржао јавни РТВ систем. У ту сврху састављена је црна листа оних који се не смију појављивати на јавном емитеру и ангажована је армија београдских аналитичара и професора, који у јавном простору разоткривају "Сорошеве и друге стране плаћенике који руше Републику Српску"... И тако нешто дуже од деценије. Медији, који су продужена рука актуелне власти у Републици Српској, етикетирали су и бројне невладине организације да захваљујући Сорошевом новцу финансирају покрет "Правда за Давида", који тражи истину о убиству младића Давида Драгичевића у Бањалуци.



У том контексту, Британци су постали "главни креатори" рушења Републике Српске и актуелне власти, они су "направили" и сценарио дјеловања покрета "Правда за Давида". Милорад Додик означио је двоје новинара БН телевизије особама које су прошле обуку у Великој Британији и које ће са британским обавјештајцима провести у дјело уништење РС.

Недавно је и Центар за истраживачко новинарство Србије указивао на то како је опасно ширење неистине о новинарима. Једна од тема недавне ванредне конференције за медије Милорада Додика била је и објављивање имовине политичара у БиХ, који је објавио Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) из Сарајева. Тада је предсједник Републике Српске јавно прозвао Дина Јахића, што неки сматрају резултатом мијешања ЦИН-а и ЦИНС-а. Могуће и да му је име сумњиво.

На дан објаве истраживања у неколико медија из Републике Српске објављен је текст "Прљави послови Сорошевог инструктора" у којем се истиче како Дино Јахић располаже фондовима од 38 милиона долара за развој истраживачког новинарства у региону, док "заправо руши власт по вољи моћних спонзора". Заправо, рецепт је опробан, политичари сами транспарентно попуне своје имовинске картоне, на шта их обавезује и изборни закон, а онда се обруше на оне медије који објаве њихову милионску имовину, док су у исто вријеме Босна и Херцеговина и њени становници међу најсиромашнијима у свијету.

Исто тако, по режимским медијима пласирају се разни фаталистички напади иза којих стоје страни центри моћи, а чије планове извршавају опозиционе партије. Дио тих "планова" најприје се пласира у појединим београдским медијима, ваљда да би дјеловали вјеродостојније. Прије двије године, у вријеме одражавања митинга опозиције у Бањалуци и контрамитинга власти, тобоже су руски обавјештајни извори спреко београдских медија упозорили да ће у Бањалуци бити изазвано кровопролиће па су овдашњи медији данима плашили грађане да се 14. маја 2016. не појављују на улицама овог града.

Сада, у предвечерје октобарских избора, Милорад Додик открива драматичан план опозиције у Републици Српској: "У Бањалуку долази 50 камиона изборног материјала за бањалучку регију. Они имају намјеру да отму те камионе, довољно је да један заузму. Ако то не успију, онда ће 6. октобра, дан пред изборе, изаћи на митинг да нешто говоре политички, а онда ће странци у Сарајеву рећи да је то нарушавање изборне тишине, поништавају се избору у Бањалуци и само се Бањалука прави случајем", изјавио је Додик за Радио-ТВ Републике Српске.

Политички актери се, сем развијања теорија завјера, којима успјешно посредством медија страше грађане и збијају националне редова, боре за наклоност Русије, свађају око тога ко ће довести Сергеја Лаврова, шефа руске дипломатије у Бањалуку, мисле да би једног дана и Путин могао доћи у овај град. Истовремено су се претворили у оркестре за сахране и славља, а информативне емисије појединих медија постале су преглед парастоса, нарицања, откривања споменика, општенародног весеља и црне хронике. И док се у предизборном периоду пласирају различите приче и националистичка реторика с циљем манипулације јавним мњењем, грађани БиХ су све сиромашнији, а животни стандард је све нижи. 

(БН/Време/Тања Топић)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Харе

01.09.2018 06:23

Свака Вам цаст БН наклон до пода на овом тексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Харе

01.09.2018 09:21

Свака вам част! Чак ни Харе ни боље испљувао Републуку Српску.

Name

РАСПУЦХИН

01.09.2018 09:57

Занимљиво како је и аутор текста упао(ла) у замку постављену другима. Напала је пуцање по џамији (оправдано) а у исто вријеме прелази преко изјаве насљедника "Независних Новина" који каже да се : "читав живот борио против четника". Вјеројатно је и оружје , које посједује , намјењено убијању "четника" или "Србо-четника"? У деведесетима су , све нас Србе , називали "Србо-"Ћ"етницима" па та изјава отвара многа питања? То је аутор(ка) вјешто избјегла и тако показала да ни она не преза од дискриминације и не поштује другачије мишљење. Уз то , не осуђује и језик мржње који је упућен од одговорног лица из једног од утицајнијих медија у Р. српској. Дакле , нико није имун од емоције која се назива мржњом а ни дискриминације другачијег мишљења.

Name

Пустите

01.09.2018 10:19

Нека новинари раде свој посао,ако буду писали неистине има суд па тужите а не да их млате шипкама, вријеђају и пријете им.

Name

Р.Српска

01.09.2018 10:20

Неће пропасти због новинара,већ због наопаке политике!

Name

Хепек

01.09.2018 10:34

Вас велико ( Србе ) треба само тући ИСТИНОМ.

Name

ре: распућин

01.09.2018 10:58

Одлично сте примијетили ово за четнике став сина режимског медијског тајкуна Копање, који се обогатио борећи се искључиво против четника али не и против муџахедина, усташа и осталих увезених бандита. А не тако давно човјек је био Арканов слуга у Бања Луци па није јасно како се Арканов потрчко без Аркановог знања могао борити против четника. Све је смишљено да се релативизује та изрека и сачува “углед” приученог сина поменутог медијског тајкуна, који се обогатио од страних донација и подаништва Додику и компанији. Иначе текст је коректан али недовољно сензибилан.

Name

Ре ре харе

01.09.2018 12:44

Нико не пљује по РС као Снсд који унистава сва основна људска права. То сто вама смета истина па свој прљав образ кријете иза Републике Српске вас јос висе дискредитује. Ви сте срамота РС.

Name

Горан

01.09.2018 13:00

Шта су ти муслимани, хоће на силу да растуре Југославију и на силу да одрже пропалу бих. Па не може два пута на силу. Само Република Српска

Name

Ре Горан

03.09.2018 05:29

Ма да, јеси ли видио како су Словенију прво одвојили од бивше југе, па затим и хрватску, црну гору па и Македонију. Стварно ти муслимани су зло! Нападоше Словенију а потом хрватску са ЈНА. Правише некакве крајине, републике итд... Како вас није стид бити тако глуп?!

Name

Цист рацун

01.09.2018 06:33

Новинари се не смију ометати у врсењу своје професије али не смију се ни потурати за сукобљавање са неистомисљеницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕМ

01.09.2018 10:26

бијо Харе или Марко ово је зива истина

Name

Мк

01.09.2018 06:35

Р.СРПСКА ЈЕ НАЖАЛОСТ ПОСТАЛА ЛАКРДИЈА ОД ДРЖАВЕ. НЕДОМАЧИНСКО ОПХОДЕЊЕ И БАХАТОСТ ВЛАСТИ ЈЕ УПРАВО ДОВЕЛО ДО ТОГА .НИКО СЕ НЕ БАВИ СВЕ ВЕЋЕМ БРОЈУ ГРАЂАНА КОЈИ МАСОВНО ОДЛАЗЕ НЕГО СЕ И ДАЉЕ БАВЕ СВОЈИМ ДЕБЕЛИМ ГУЗИЦАМА КАКО ЋЕ ИХ СМЈЕСТИТИ У ШТО УДОБНИЈУ ФОТЕЉУ.КРЕНУЛИ СМО У СУНОВРАТ ЗАХВАЉУЈУЋИ РЕЖИМУ И САМО РЕЖИМУ У КОЈЕМ ПРЕДСЈЕДНИК ИМА НЕНОРМАЛНО ОГРОМНО БОГАТСТВО ДОК МУ ГРАЂАНИ КОПАЈУ ПО КОНТЕЈНЕРИМА ИЛИ НАПУШТАЈУ СВОЈЕ ДОМОВЕ .ПА ВИ ВЕЛИКИ АНАЛИТИЧАРИ ПРОЦИЈЕНИТЕ ШТА СЕ ДЕШАВА У Р.СРПСКОЈ .БАШ ВИ ВЕЛИКИ ЕКСПЕРТИ ЗА КРИТИКОВАЊЕ СВЕГА И СВАЧЕГА ДАЈЕТЕ СВОЈУ ОЦЈЕНУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ака

01.09.2018 08:06

Р.Српска Дрзава ?????????????? у сколу јаране сколуј се

Name

Мк

01.09.2018 08:40

ДА МОЈА ДРЖАВА ДРУЖЕ !!!!!!!КАКАВ ТИ ПРОБЛЕМ ИМАШ ТО ЈЕ ВЕЦ ТВОЈ ЛИЧНИ ПРОБЛЕМ.ИМАШ ДЕЖУРНЕ АПОТЕКЕ АКО ИМАШ ПРОБЛЕМ СА ТЛАКОМ ПСИХОМ ИЛИ НЕ ДАЈ БОЖЕ СРЦЕМ.ОПУШТЕНО САМО.

Name

Ре МК

01.09.2018 10:54

Е видиш моја држава није ако је твоја а имаш апотеке па шта чемо сад јел твоја или није моја .Очемо то опет оружије па да решавамо чија је.јели или није.Ал и ти сањаш као баја.Зато нам ве овако .А није држава него ентитет.Ето ија могу речи да је мени РС швица али није.Ал кад се једном прпбудиш од ти љекова из апотеке богами нече ти бити лако .Јел ствсрност нема никакве везе са твојим и бајиним сновима.Он нам прича бајке веч 16 год ал никако да одрастеш јели МК јел то оно као дјеци постоји дједа мраз.И дјеца се радују као и ти .А кад оно мало порасту сконтају да су га његови лагали и да дједа мраз не постоји да је он само сањо.е па сад и ти сањај док неодрастеш а ондА види како чеш.

Name

Професор

01.09.2018 11:18

Ре Мк: Имаш право, РС јесте "ДРЖАВА" али држава Милокрада Додика и његовог стада којима је подијелио пасоше РС-а на улицама и трговима. Један од његових чланова стада си и ти. Убудуће кад будеш прелазио границу БиХ и других Европских држава покажи на увид тај пасош који си добио од предсједника пјевача па да видимо гдје ћеш завршити ;)

Name

Мк

01.09.2018 11:33

АКА ПРОФЕСОРЕ ПРОЧИТАЈТЕ ПОНОВО ПРВИ ТЕКСТ ПА ОНДА КОМЕНТАРИСИТЕ .ЈЕР ТАКВИ КАО ВИ УПРАВО ЗВЕЦКАЈУ А НЕ ЗНАЈУ ЗАШТО ЗВЕЦКАЈУ И УПРАВО ЗБОГ ТОГА САМ ВАМ ПРЕПОРУЧИЛА ДЕЖУРНУ АПОТЕКУ ИЛИ САВЈЕТ ОПУШТЕНО А ОПУШТЕНО УПРАВО ЗНАЧИ ОНАКО КАКО ЈЕ И НАПИАНО.ОПУШТЕНО

Name

Владст

01.09.2018 12:31

својом накарадном реториком и рсзним лазима трује разум и намеце своје мисљење. Питала бих претсједника : коју поруку саље младим? порука,Рудоње је следеца: купите дипломе имајте црвену књизицу дилујте дрогу ријецник да вам буде сто вулгарн бахатите де по улицама града туците нестомисљенике нико вас несмије казњавати додите под сатор ја наступам то вам топло препоруцује вас деф Милорад Додик Рудоња ,кавгадзија и лос пјевац.

Name

Професор

01.09.2018 13:26

РЕ Мк: Такви као Ви што РС називају државом звецкате оружијем. Ми који волимо своју државу Босну и Херцеговину,ми поштујемо устав исте, ми поштујемо све народе који живе у њој али не поштујемо оне који ентитете називају државом. По Вашој теорији би знацило да је свака република и прије распада СФРЈ била држава :))))))) Е па Мк,свим народима 6 република и 2 покрајине је Yуга била дрзава те химна Хеј славени... ПС: Апотеку сам данас посјетио, купио таблете за прехладу. Назалост теби апотека не мозе помоци јер за слуцај као ти немају тако јаку терапију па ти препоручујем да чим прије посјетиш психијатрију. Надам се твом брзом оздрављењу. Срдачан поздрав!

Name

Приједор

01.09.2018 13:57

Друзе мој РС није дрзава него административна јединица у саставу БиХ која је настала дејтонским споразумом да би се зауставио рат.. Сто прије то схватис лаксе це ти бити пријатељу мој.

Name

децко

01.09.2018 06:39

Немамо ми ниста ни од Прилепина, ни од РТРС, ни од Сороса, ни од кога... градјани су препустени сами себи! У властитој земљи смо градјани другог реда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре децко

01.09.2018 07:32

Управо тако. Ја као рођени бањалучанин се осјећам као странац у свом граду. Верујем да се тако осјећају многи бјељинци, приједорчани итд

Name

те децко

01.09.2018 09:27

И треба тако да буде кад сте дали власт сеоској фукарадији ради лазног србовања које вас дусевно храни.

Name

Горан

01.09.2018 10:00

Неистина, Република Српска је држава српског народа, што више је јачати, небитно који је Србин на власти. Ко неће да ради на јачању Републике Српске, склонити га.

Name

ЕМ

01.09.2018 10:31

Мики јесили ти јео бунике или неки други трава или те треба вакцинисати против бјеснила сањај снови су дзаба али будзење је скупо

Name

Питам се питам

01.09.2018 06:48

За шаку долара $$$$$

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

01.09.2018 07:18

Одличан чланак. Све аргументовано. Овај режим је успоставио негативан систем вриједности на који се упецао добар дио грађана. То су углавном лабилни људи који немају свој став и мишљење. С њима се манипулише, а да и не знају. Нпр. њима смета Правда за Давида, а не сметају им убице и злочинци што слободно шетају РС. То је застрашујуће. Пљују по Давору као узорном родитељу док родитељи убица су им ок. По томе се види колико је заведеног народа. Овај режим је дефинитивно нанио највећу штету српском народу. Озбиљно смо посрнули. Свако треба себе да преиспита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аксиом

01.09.2018 07:38

То су нека нова спортска правила: Ако га не мозес побиједити претуци га. А ако га не мозес претуци јер је јаци и веци фајтер од теба, онда га убиј. Просто да простије не мозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

01.09.2018 07:58

ОК, наравно да нисам за то да се туче било ко, али стоји она "перо је убојитије од мача", и ако радиш на томе да директно подриваш неки систем лажима и сличним, или говором мржње попут новинара на порталу Клиx, батине су сасвим очекиван одговор. Не можеш писати шта год хоћеш, вријеђати читаву нацију, називати је геноцидном, називати РС "мањи бх ентитет" и понижавати комплетан народ сваком другом реченицом и послије глумити невинашце и тражити заштиту изражавања. Сваки други текст на Клиxу је отровнији и опаснији од испаљеног метка, и то тамо нису новинари, него директни непријатељи који сију мржњу и страх. Новинарска удружења би се прво требала обрачунати са таквима, са говором мржње новинара, па онда да скачу и бране професију и како нико не смије да их такне. Да је државе, доста тих новинара би требало у затвору да је због начин на који пишу о другим народима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ НЕМАЊЕ

01.09.2018 08:38

ТИ СИ ГЛУПИ ИДИОТ. СВЕ СТО ПИСУ НОВИНАРИ БН ТВ ЈЕ ПОТКОВАНО АРГУМЕНТИМА И ТВОЈА ПРИЦА НЕМА ВЕЗЕ СА РАЗУМОМ. КАКВЕ АРГУМЕНТЕ ИМА ВЛАСТ ЗА СВОЈУ ПРИЦУ??? КАКО МОЗЕТЕ БИТИ ТАКО ПОКВАРЕНИ? КАКО МОЗЕ ДОДИК КОЈИ ЈЕ БИО ДЕТЕРТЕР И РАТНИ ПРОФИТЕР (КАО И ВЕЦИНА У САДАСЊОЈ ВЛАСТИ) БИТИ ВЕЦИ ПАТРИОТА И ВОЉЕТИ ОВУ ЗЕМЉУ ОД РЕЦИМО МЕНЕ КОЈИ САМ ЦЕТИРИ ГОДИНЕ ЛЕЗАО У РОВУ, 28 ДАНА НИСАМ СКИНУО ВОЈНИЦКЕ ЦИЗМЕ .. МА ВИ САМО БРАНИТЕ СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ КОЈЕ СТЕ НЕКАКО МУЉАЊЕМ СТЕКЛИ И ДОБРО ВАМ У ОВОЈ АНАРХИЈИ И НЕСРЕДЈЕНОМ СИСТЕМУ. УВИЈЕК ЈЕ НЕКО ДОБРО ЛОВИО У МУТНОМ ,ТАКО САДА ВИ ПОЈЕДИНЦИ ЛОВИТЕ У ОВОЈ МУТНОЈ И НЕПРАВЕДНОЈ ДРЗАВИ. ПРИЗНАЈТЕ ВИСЕ ЈЕДНОМ, ПРОДАЛИ СТЕ СЕ, НЕМАТЕ ПОСТЕЊА, МОРАЛА, КАРАКТЕРА .. НИСТА СТО СУ НАСИ ПРЕЦИ ИМАЛИ. ГОРИ СТЕ 100 ПУТА ОД КОМУНИСТА. ВИ МЛАДЈИ ГЛЕДАЈТЕ МАЛО НАСЕ РАТНЕ ФИЛМОВЕ ПА СЕ ПРЕПОЗНАЈТЕ .. КАКО СУ ЗДОЈЕНИ БИЛИ КОМУНИСТИ.

Name

децко

01.09.2018 08:47

Нису проблем цланци на клиxу, то се спорадицно! Проблем су коментатори, и никаква цензура говора мрзње ни у коментарима нема! Ја све њих замисљам као хрезаве босоноге федералце... оне коментаторе на клиxу! Интелигенција им је на нивоу сестогодисњег дијетета!

Name

ре Немања

01.09.2018 09:39

Слазем се с тобом кад би и васег предсједника поменуо по говору мрзње према Босни и Босњацима.То ти оцито не смета,цак сврсавас од среце изговорених бљувотина из уста омиљеног предсједника.

Name

Лука

01.09.2018 09:06

Потписујем све ово сто је написано! Све је јасно сваком нормалном, требало би и онима који подрзавају Гебелса 21- ог вијека. Црни Баја, сто завади свој народ, историја ти опростити неце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.09.2018 10:01

муслимани са лажима неће проћи у Републици Српској

Name

Дуле

01.09.2018 11:59

Ви сто сте написали овај текст као да сте из федерације,а не из рс

Name

За децко

01.09.2018 09:11

За босоноге федералце...хм,ја једино гдје сам видјела опанке је код вас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

01.09.2018 10:09

"Не клепећи нанулама / кад силазиш са чардака/ ..." Мало шале а мало и збиље. Јер , свако је морао носити некакву обућу па су тако и припадници Вашег народа , некада а и не баш тако давно , као и припадници мог народа углавном носили опанке.

Name

Горан

01.09.2018 10:29

Што даље од федерације

Name

За горана

01.09.2018 13:56

Ти си за дјунгле ни твој те народ неволи идиоте.

Name

Брод

01.09.2018 10:25

Рајко црвена гњидо "Ко другом копа јаму ...." Ако икад профункционише правна држава робовати ти ћеш до краја живота ти си идеопог фашизма у РС .Како спаваш од доласка адвокатског тима и шта мислиш ако се случајно огласе нападачи на Ковачевића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

01.09.2018 16:28

Види Васића и идиотске фаце.Па он уопште не крије да иза туче стоји СНСД.Па он убија погледом, коју количину мржње има, њему нису потребне шипке а да су наручили тучу то уопште није упитно.Он и његов чиф (Дудук) имају толико пасјалука , нетолеранције, не вас питања, недостатак основних људских карактеристика лијепог кућног васпитања, да ми је мука гледати их на слици.Јадни новинари зарађују свој хљеб како знају и умију али ако не пишу како коме одговара онда су мета.Ово све је за Додика и Васића нормално чак напротив они су ти који подстичу насиље према сваком ко не мисли као они.Јадна ова РС са таквим вођама а још јаднији народ са својом памећу која то неће да види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јој

01.09.2018 19:16

Овдје си ти најјаднији, сам са собом и таквом памећу, тако "паметног", те само мајка може вољети, можда.

ОДГОВОРИТЕ