Тешка злоупотреба дјеце за изборе

Иако је законом прописано да предизборна кампања траје мјесец дана пред изборе, у БиХ предизборне активности не јењавају никада. Лидери прикупљају поене на свакојаке начине, а све чешће дјецу користе као средство што позитивнијег представљања у јавности.

Република Српска 31.08.2018 | 19:31
Тешка злоупотреба дјеце за изборе
Преко дјечијег осмјеха и поздрава до сигурне репутације милог лидера. Злоупотреба дјеце у предизборним кампањама није новина. Међутим, у БиХ политичари се ријетко гдје појављују, а да у њиховом окружењу нема бар неколико малишана који весело машу заставицама. Посљедњег смо у друштву дјеце вдјели предсједника Додика и то у ОШ “Јован Дучић” у Патковачи, у Бијељини.

"Отварају спортске дворане, фискултурне сале, игралишта и слично...онда имате дјецу која и треба да буду на том мјесту, али не да би промовисали политички догађај. Требало би да реагују и Обдусмен и инспекција, јер заправо та дјеца и не знају зашто су они ту", каже Александра Летић из Хелсиншког одбора за људска права.

Незванично сазнајемо да су на дочек предсједника, дјецу позвали поједини просвјетни радници из школе у Патковачи. У овом случају, злоупотреба је можда и већа, јер се фискултурна сала за ове малишане гради новцем Србије, а не Републике Српске.

"Пет милиона евра износи нова транша за помоћ Србије грађанима Републике Српске. Ми смо прецизно опредјелили за које пројекте новац иде... Између осталог ту је и изградња фискултурне сале за ОШ “Јован Дучић” у Патковачи у Бијељини", рекао је предсједник Србије Александар Вучић 03. априла на конференцији за новинаре у Београду, којој је присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик.

Кампања је терен за лажи, манипулације, потцјењивање, објашњавају аналитичари.

"Људи не могу да бирају најбоље јер најбољих нема на листама. Негативна селекција у политици је критеријум криминалне политике. Бирамо оне послушне који неће имати обавезу према свом послу, већ према онима који су их предложили", каже политички аналитичар професор др Драго Вуковић.

"Имамо директоре школа и просветне раднике које поставља политика, а имате и оне који се због одржавања свог статуса приклоне некој политици. Тако долази до злоупотребе јер свакодневни приступ младима користе и да их могу извести на неку трибину", сматра Летићева.

А када се саберу сви гласови осигурани манипулисањем вољом бирача, резултет је итекако предвидив, па нам је тако, чак неколико мјесеци раније познат скор изборног дана.



БН телевизија
(Фото: независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

XXX

31.08.2018 17:53

У БЛ су 90-тих година „скоро пунољетни“ за које се знало за кога це гласати, добили право гласа и наравно гласали. Знаци, неће вам гласати само “већ умрли”, него највјероватније чак и “одабрани малољетници”... стара пракса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н

31.08.2018 23:14

Исто то раде дјеца у Милицима ,директорица Весна инаце свалерка Нацелника Опстине Милици натјера дјецу да масу застава на сваком њиховом предизборном скупу

Name

Милицанин

31.08.2018 20:33

У Милицима је предизборна кампања поцела пре три мјесеца када је "народни" посланик из Милица уз працење свјетског првенства испред цркве и црквене куце обезбједјивао бесплатне алкохолне и безалкохолне напитке. Сваки бокситов радник вец је морао да преда папир са именима најблизих укуцана који морају гласати за њихову странку. Аутобус компаније Боксит је возио бесплатно омладину на Гуцу, зене у Ц. Гору под Острог ( јос једна тура треба да иде) и сад једна тура се спрема до Дубровника. Све це то платити радници Боксита али нека плацају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето, и то је Балкан

02.09.2018 09:08

Баве се свим и свацим само да победе. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ