8 кандидата за главног тужиоца

На јавни конкурс Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, који се данас завршава, за позицију главног тужиоца БиХ пријавило се осам кандидата, речено је у овој правосудној институцији.

Босна и Херцеговина 31.08.2018 | 12:38
8 кандидата за главног тужиоца
Из ВСТС-а истичу да број пријављених кандидата не мора бити коначан, с обзиром на то да постоји могућност слања пријава поштом (до датума затварања конкурса), те се ове пријаве могу очекивати у наредном периоду. 

Када је ријеч о процедури, конкурс за руководеће позиције у правосуђу, па тако и за главног тужиоца БиХ, спроводиће се по новим процедурама прописаним у Пословнику ВСТС-а, односно Пословнику о измјенама и допунама Пословника, који је усвојен на сједници 11. маја и објављен у "Службеном гласнику БиХ". 

У складу са новим процедурама, кандидати за позицију предсједника суда или главног тужиоца који су позвани на разговор дужни су на разговору предати и изложити свој програм рада члановима Комисије. 

Да би кандидат био предложен за именовање на позицију предсједника суда, односно главног тужиоца и замјеника главног тужиоца, мора остварити минималан успјех у конкурсној процедури, и то најмање 125 бодова за позицију предсједника ентитетских врховних судова, Суда БиХ, Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ, те главног тужиоца и замјеника главног тужиоца ентитетских тужилаштава и Тужилаштва БиХ. 

Надлежни подсавјет врши финално рангирање кандидата и даје приједлог Савјету за поступање. 

За позиције предсједника суда и главног тужиоца надлежни подсавјет предлаже три кандидата са листе успјешних кандидата који на сједници Савјета излажу програм рада који су раније доставили и изложили Комисији за обављање разговора. 

Подсавјет доставља Савјету образложене приједлоге за сва три кандидата, са бодовима које су остварили у конкурсној процедури и њиховим програмом рада, те ранг-листу кандидата. 

Савјет на сједници већином гласова именује главног тужиоца Тужилаштва БиХ, односно руководиоца у правосудној институцији. 

Конкурс за ову позицију био је отворен 16. августа.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Типтроник

01.09.2018 06:13

Страначки послушник добија функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

01.09.2018 12:41

Ти миле баки и цова одлуцују ко их неце дирати

ОДГОВОРИТЕ