Ово су учесници групне фазе Лиге Европе...

Грци преживјели Острво, не и Литванци! У групној фази Лиге Европе играће Олимпијакос и Селтик.  Јагош преживео енглеску офанзиву, Планић и ФЦСБ испали! Транава оверила пласман у групну фазу Лиге Европе. Шкендија промашила два пенала, Розенборг искористио поклоне.  Севиља убедљива против Сигме, првенац Гоналона. Жреб за Лигу Европе - шешири. . .  Милан у другој групи, у првој има озбиљних "њушки". . . Жреб је заказан за петак у 13 часова.

Фудбал 31.08.2018 | 00:14
Ово су учесници групне фазе Лиге Европе...
Острвљани су остварили половичан учинак у посљедњим мечевима плеј-офа за Лигу Европе.

Барнли није успео на свом терену да надокнади заостатак од два гола из првог меча па је елиминисан из Лиге Европе.

И поред велике доминације и већег броја шанси, одбрана Олимпијакоса одиграла је херојски меч, а Јагош Вуковић се истакао запаженом партијом у ремију (1:1) на Турф Муру.

Погодак Португалца Данијела Поденса у 83. минуту отклонио је сваку дилему око пролаза Атињана у групну фазу док се Барнли часно опростио утешним голом Матеја Видре у надокнади.

Богдан Планић је испао са својим ФЦСБ-ом од Рапида из Беча упркос тријумфу од 2:1 на свом терену.

У групној фази Лиге Европе играће Спартак из Трнаве који је на свом терену ремијем са Олимпијом (1:1) потврдио даљи пролаз.  

Олимпијакос је у Енглеску донио 3:1 из првог меча, а упркос доминацији, фудбалери Барнлија нису успјели постићи више од једног гола, који им је био довољан само за реми 1:1, па су се Грци радовали послије посљедњег судијског звиждука.

Све занимљиво десило се у посљедњих десетак минута сусрета.

Након што су се играчи Барнлија испромашивали, услиједила је казна. Једну од ријетких прилика Олимпијакоса у другом полувремену искористио је Данијел Поденсе и погодио за 0:1, да би домаћи пар минута касније, послије велике гужве у шеснаестерцу грчког тима, изједначили преко МатејаВидре.

Ипак, снаге за нешто више није било. Остало је 1:1, недовољно да се угрози предност Атињана из првог сусрета.

Селтик је, послије за њих разочаравајућих 1:1 у Литванији, славио убједљиво пред својим навијачима против неугодне Судуве.

Међу 48 најбољих у другом по јачини европском клупском такмичењу Шкоте су одвели Леј Грифитс, Калум Мекгрегор и Кристофер Ајер, који су погађали за сигуран тријумф 3:0.

Тамо ће играти и Севиља, која је у двомечу против Сигме показала да је много квалитетнија екипа.

Андалужани су и у реваншу били бољи, овај пут 3:0 (стријелци Максим Гоналон, Мартин Неспор аутогол и Висам Бен Једер), те тако укупним резултатом 4:0 елиминисали Чехе.

Розенборг је преживео гостовање у македонској Шкендији и пласирао се у групну фазу Лиге Европе. Најтрофејнији норвешки клуб славио је са 2:0 у Скопљу, али је до тога дошао знатно теже него што се очекивало.

Имао је норвешки клуб предност од 3:1 из прве утакмице, али Шкендија вечерас није успела да искористи чак два пенала и то код резултата 0:0.

Већ у 20. минуту Хеденштад је направио прекршај на Браимију, а овај је, супротно неписаном правилу, узео лопту и шутирао са беле тачке, али је погодио стативу.

Слична ситуација догодила се у 48. минуту. Опет је Браими био фаулиран, овај пут то је урадио Ховланд. Извођач другог пенала био је Емини, а сада је голман Хансен био на висини задатка.

Очекивано, казна је стигла у наставку утакмице. Ховланд је у 67. минуту начео мрежу домаћина, а докрајичио га је Регинијусен у 84. минуту. Српски фудбалер Ђорђе Денић заиграо је за Розенборг од 62. минута.

Последњи меч вечери одигран је у Севиљи, где је домаћин на стадиону Санчез Писхуан лако изашао на крај са чешком Сигмом – 3:0.

Памтиће навијачи Севиље овај дуел по првенцу Максима Гоналона који је недавно дошао из италијанске Роме. Он је био стрелац првог гола на мечу у 21. минуту.

Аутоголом Неспора у 26. минуту Севиља је дуплирала предност, а коначан резултат поставио је Висам бин Једер у 75. минуту.

Жријебање група заказано је за петак од 13 часова у Монаку.

ПЛЕЈ-ОФ ЛИГЕ ЕВРОПЕ - РЕВАНШ МЕЧЕВИ:

Астана - АПОЕЛ 1:0 пенали 2:1 (први меч 0:1)
Уфа - Ренџерс 1:1 (0:1)
АЕК Ларнака - Тренчин 3:0 (1:1)
Копенхаген - Аталанта 0:0 пенали 4:3 (0:0)
Лајпциг - Зорја 3:2 (0:0)
Аполон - Базел 1:0 (2:3)
Клуж - Диделанж 2:3 (0:2)
Лудогорец - Торпедо 4:0 (1:0)
Макаби - Сарпсборг 2:1 (1:3)
Молде - Зенит 2:1 (1:3)
Карабаг - Шериф 3:0 (0:1)
Митјиланд - Малме 0:2 (2:2)
Бешикташ - Партизан 3:0 (1:1)
Шкендија - Розенборг 0:2 (1:3)
Брондби - Генк 2:4 (2:5)
ФСЦБ - Рапид 2:1 (1:3)
Трнава - Олимпија 1:1 (2:0)
Бордо - Гент 2:0 (0:0)
Барнли - Олимпијакос 1:1 (1:3)
Селтик - Судува 3:0 (1:1)
Севиља - Сигма 3:0 (1:0)

Плеј-оф је завршен, а са њим и двомесечне квалификације за Лигу Европе (ЛЕ).

Уласком Црвене звезде у Лигу шампиона и елиминацијом Партизана у "баражу" за ЛЕ, Србија је остала без представника у групној фази, након сезоне у којој су је представљала два клуба.

Када је у питању регион, Лига Европе играће се у Хрватској и Мађарској, јер ће Динамо Загребу и МОЛ Видију (Видеотону) бити утешно такмичење после елиминације из плеј-офа за Лигу шампиона.

Клубови из овог дела Европе нису имали успеха у плеј-офу, јер су осим Партизана испали и румунски представници ФЦСБ и Клуж, као и прваци Словеније и Македоније, Олимпија и Шкендија.

Глазгов Ренџерс први пут је после десет година чекања под Стивеном Џерардом ушао у европску групу, апсолутно највеће изненађење је пласман првака Луксембурга - Диделанжа, а многе је изненадио и тешко изборени пролаз Лајпцига против украјинске Зорје, голом у финишу.

Макаби Тел Авив, на челу са тренером Владимиром Ивићем и голманом Предрагом Рајковићем прекинуо је континуитет учешћа у групној фази, док је лето за заборав завршио и АПОЕЛ. Кипарски тим, несуђени Звездин ривал у квалификацијама за Лигу шампиона, испао је прошлог месеца од литванске Судуве у борби за ЛШ, а вечерас је изгубио на пенале од Астане и то уз четири промашена пенала.

Прочитајте све резултате плеј-офа и списак свих учесника групне фазе, међу којима су највећа имена Севиља, Арсенал, Челси, Лацио...

Нажалост, Партизан није успео у својим настојањима да се домогне групне фазе Лиге Европе. Београдски црно-бели глатко су изгубили у реваншу у Истанбулу од Бешикташа (0:3), али то не значи да нећемо испратити сутрашњи жреб. Извлачење парова обавиће се у Монте Карлу, у сада већ чувемо Грималди форуму.

Као и обично, оно што је најзанимљивије уочи сваког жребања јесу шешири. У оном најјачем место су пронашле озбиљне европске "њушке" попут Арсенала, Челсија, Севиље, Лација, Зенита, Виљареала... Оно што нам гарантује добре утакмице јесу врло занимљиви тимови у осталим шеширима. Тако су на пример у другом Милан, Марсељ, Спортинг, Фенербахче, Селтик... У трећем су екипе попут загребачког Динама, Бетиса, московског Спартака, РБ Лајпцига или Ајнтрахта, а у последњем Глазгов Ренџерс, прашка Славија, те Розенборг. Као и до сада, у 12 група биће распоређена по четири клуба.     

Жреб је заказан за петак у 13 часова, уз пренос на ТВ Арена спорт.

ПРВИ ШЕШИР

Севиља
Арсенал
Челси
Зенит
Бајер
Динамо Кијев
Бешикташ
Салцбург
Олимпијакос
Виљареал
Андерлехт
Лацио

ДРУГИ ШЕШИР

Спортинг
Лудогорец
Копенхаген
Марсељ
Селтик
ПАОК
Милан
Генк
Краснодар
Фенербахче
Астана
Рапид Беч

ТРЕЋИ ШЕШИР

Бетис
Карабаг
БАТЕ Борисов
Динамо Загреб
Лајпциг
Ајнтрахт Франкфурт
Малме
Спартак Москва
Стандард Лијеж
Цирих
Бордо
Рен

ЧЕТВРТИ ШЕШИР

Аполон
Розенборг
Ворскла
Славија Праг
Ахисар
Јаблонец
АЕК Ларнака
Видеотон
Ренџерс
Диделанж
Спартак Трнава
Сарпсборг

Извор: мондо.ба/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар