ЛЕ: Лајпциг једва, луксембуршки Диделанж за историју!

Лајпциг једва до групне фазе! Украјинска Зорја била је на прагу да елиминише њемачког представника, али пенал у 90. минуту одвео је бундеслигаша у групну фазу Лиге Европе.  Ред Булу се данас посрећило, Диделанж је прави хит, крај за српски Макаби! Зенит преживео у Норвешкој.  ИСТОРИЈА - Диделанж у Лиги Европе! Шампион Луксембурга, за који игра Милан Бишевац, први пут у својој историји играће у групној фази неког европског такмичења. Макаби испао, Зенит се провукао.  

Фудбал 30.08.2018 | 21:30
ЛЕ: Лајпциг једва, луксембуршки Диделанж за историју!
Након што је Црвена звезда синоћ направила подвиг и преко Салцбурга ушла у групну фазу Лиге шампиона, мало је недостајало да и други клуб који у имену носи префикс Ред Бул буде елиминисан у одлучујућој рунди квалификација.

Украјинска Зорја почетком другог полувремена имала је резултат који је води у групну фазу другог по јачини европског клупског такмичења (2:1), али је примила два гола у наставку меча, овај посљедњи у 90. минуту из пенала, чиме су распршени снови симпатичних гостију да могу до великог изненађења.

Ријетко ко могао је замислити да ће се фаворизовани бундеслигаш толико намучити, нарочито послије 0:0 у првом мечу у Украјини.

Атмосферу у редовима њемачког представника додатно је подгријао Бразилац Матеус Куња већ у седмом минуту сусрета и чинило се да Лајпциг очекује рутинско одрађивање посла.

Ипак, тако нису мислили фудбалери Зорје, који су већ до одласка на одмор успјели анулирати предност ривала, а почетком другог полувремена и повести. Голове за госте постигли су Рафаел Да Силва и Артем Гордиенко.

Ипак, до краја меча виђен је потпуни преокрет. Жан-Кевин Аугустин 20 минута прије краја успио је да изједначи, а побједи Лајпцигу донио је Емил Форсберг с "креча" у посљедњим тренуцима сусрета.

Сигурно и даље пате у компанији Ред Бул због елиминације Салцбурга против Црвене звезде. И патиће још дуго. Међутим, империја Дитриха Матишица има барло мало разлога за задовољство. Лајпциг се пласирао у Лигу Европе, након шокантне утакмице и преокрета против Зорје (3:2).

Мало је недостајало да храбри Украјинци шокирају један од најбољих тимова Немачке. Имали су активан резултат (0:0) из првог меча. А у источној Немачкој су одиграли храбро.

Није их пореметио ни рани погодак Кунхе. Зорја је играла на контре и претила. Управо из такве акције су изједначили Ратао, да би Гориеко довео Зорју на праг сензације.

Лајпциг је од тог тренутка почео да опседа гол Украјинаца. Севало је са свих страна. Аугустин је изједначио резултат у 69.минуту и тада је почела потера за још једним поготком.

До спаса је Лајпциг стигао поготком Форсберга у 90.минуту из пенала. Претходно је један од играча Зорје играо руком.

Фудбалска бајка у Луксембургу. “Мали” Дуделанж послије елиминације на старту  квалификација за Лигу шампиона, преживио је три кола квалификација за Лигу Европе и на маестраан начин домогао се групне фазе овог такмичења.

У одлучујућем мечу за историјски пласман у групну фазу неког евро-такмичења Диделанж је као гост резултатом 3:2 савладао румунски Клуж и тако сачувао предност од два гола из првог меча.

Поново је кобан за Румуне био Данел Синани, 21-годишњи репрезентативац Луксембурга који је био стријелац и у првом мечу.

Момак који је прошле године из луксембуршког прволигаша Расинга стигао у Диделанж без обештећења, у размаку од само три минуте, у 51. и 54. постигао је два гола, а судбину Клужа за запечатио је Турпел у 78. минуту.

Румунска екипа успјела је тек да спријечи дебакл и головима Тамбеа и Омранија у посљедњих пет минута меча смањи на 2:3.

Упркос чињеници да не играју на свом стадиону јер не испуњава евро-стандарде, већ на националном стадиону Жози Бартел аутсајдери из Луксембурга успјели су да елиминишу Дриту (тзв. Косово) потом направе сензацију елиминацијом варшавске Легије, да би квалификације успјешно завршили против Клужа.

Творац овог историјског успјеха за Диделанж је млади тренер Дино Топмелер, иначе син прослављеног њемачког фудбалера Клауса Топмелера.

Пласману Лигу Европе са екипом Диделанжа изборио је и бивши српски репрезентативац Милан Бишевац, који се од доласка у клуб прије мјесец дана ипак није изборио за значајнију улогу, па је за сада одиграо свега 16 минута у дуелу против Легије.

Диделанж је сада прави хит квалификација. Шокирали су Клуж на свом буњишту, а вечерас су све потврдили у Румунији. Овога пута било је 3:2 за екипу Милана Бишевца. Клужу је у једном тренутку претила катастрофа, али су успели да спасу образ. Ако се тако то може назвати.

Велико разочарање доживели су навијачи Макабија из Тел Авива. Клуб Предрага Рајковића и Владимира Ивића није успео да стигне и престигне предност Сапрсборга. Изралеци су стигли до пирове победе (2:1) и имали су три минута да дођу до продужетака. Нису успели.

У Лигу Европе се пласирао Карабаг после сигурног тријумфа над Шерифом. Зенит је преживео на гостовању Молдеу. Мада се један од најбољих тимова Русије поштено коцкао.

За разлику од Бишевца Лигу Европе неће играти српски голман Предраг Рајковић.

Макаби из Тел Авива побиједио је норвешки Сарпсборг резултатом 2:1, али то му није било довољно за пролаз пошто је у првом мечу поражен 3:1.

Имао је Макаби резултат који га је водио у групну фазу Лиге Европе, пошто је након 60 минута игре водио 2:0, међутим, послије поготка Халворсена са бијеле тачке екипа Владимира Ивића није успјела у преосталих десетак минута да стигне бар до поготка који би јој донио продужетке.

Зенит се још једном провукао, овог пута против Молдеа. Екипа из Санкт Петербурга поражена је од Молдеа резултатом 2:1, али је прошла у Лигу Европе захваљујући тријумфу 3:1 у првом мечу прије седам дана.

Српски репрезентативац Бранислав Ивановић поново је одиграо свих 90 минута за руски тим.

ПЛЕЈ-ОФ ЛИГЕ ЕВРОПЕ - РЕВАНШ МЕЧЕВИ:

Астана - АПОЕЛ 1:0 пенали 2:1 (први меч 0:1)
Уфа - Ренџерс 1:1 (0:1)
АЕК Ларнака - Тренчин 3:0 (1:1)
Копенхаген - Аталанта 0:0 продужеци (0:0)
Лајпциг - Зорја 3:2 (0:0)
Аполон - Базел 1:0 (2:3)
Клуж - Диделанж 2:3 (0:2)
Лудогорец - Торпедо 4:0 (1:0)
Макаби - Сарпсборг 2:1 (1:3)
Молде - Зенит 2:1 (1:3)
Карабаг - Шериф 3:0 (0:1)
Митјиланд - Малме 0:2 (2:2)
Бешикташ - Партизан 20.00 (1:1)
Шкендија - Розенборг 20.15 (1:3)
Брондби - Генк 20.30 (2:5)
ФСЦБ - Рапид 20.30 (1:3)
Трнава - Олимпија 20.30 (2:0)
Бордо - Гент 20.45 (0:0)
Барнли - Олимпијакос 20.45 (1:3)
Селтик - Судува 21.00 (1:1)
Севиља - Сигма 21.45 (1:0)

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар