LE: Lajpcig jedva, luksemburški Didelanž za istoriju!

Lajpcig jedva do grupne faze! Ukrajinska Zorja bila je na pragu da eliminiše njemačkog predstavnika, ali penal u 90. minutu odveo je bundesligaša u grupnu fazu Lige Evrope.  Red Bulu se danas posrećilo, Didelanž je pravi hit, kraj za srpski Makabi! Zenit preživeo u Norveškoj.  ISTORIJA - Didelanž u Ligi Evrope! Šampion Luksemburga, za koji igra Milan Biševac, prvi put u svojoj istoriji igraće u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Makabi ispao, Zenit se provukao.  

Fudbal 30.08.2018 | 21:30
LE: Lajpcig jedva, luksemburški Didelanž za istoriju!
Nakon što je Crvena zvezda sinoć napravila podvig i preko Salcburga ušla u grupnu fazu Lige šampiona, malo je nedostajalo da i drugi klub koji u imenu nosi prefiks Red Bul bude eliminisan u odlučujućoj rundi kvalifikacija.

Ukrajinska Zorja početkom drugog poluvremena imala je rezultat koji je vodi u grupnu fazu drugog po jačini evropskog klupskog takmičenja (2:1), ali je primila dva gola u nastavku meča, ovaj posljednji u 90. minutu iz penala, čime su raspršeni snovi simpatičnih gostiju da mogu do velikog iznenađenja.

Rijetko ko mogao je zamisliti da će se favorizovani bundesligaš toliko namučiti, naročito poslije 0:0 u prvom meču u Ukrajini.

Atmosferu u redovima njemačkog predstavnika dodatno je podgrijao Brazilac Mateus Kunja već u sedmom minutu susreta i činilo se da Lajpcig očekuje rutinsko odrađivanje posla.

Ipak, tako nisu mislili fudbaleri Zorje, koji su već do odlaska na odmor uspjeli anulirati prednost rivala, a početkom drugog poluvremena i povesti. Golove za goste postigli su Rafael Da Silva i Artem Gordienko.

Ipak, do kraja meča viđen je potpuni preokret. Žan-Kevin Augustin 20 minuta prije kraja uspio je da izjednači, a pobjedi Lajpcigu donio je Emil Forsberg s "kreča" u posljednjim trenucima susreta.

Sigurno i dalje pate u kompaniji Red Bul zbog eliminacije Salcburga protiv Crvene zvezde. I patiće još dugo. Međutim, imperija Ditriha Matišica ima barlo malo razloga za zadovoljstvo. Lajpcig se plasirao u Ligu Evrope, nakon šokantne utakmice i preokreta protiv Zorje (3:2).

Malo je nedostajalo da hrabri Ukrajinci šokiraju jedan od najboljih timova Nemačke. Imali su aktivan rezultat (0:0) iz prvog meča. A u istočnoj Nemačkoj su odigrali hrabro.

Nije ih poremetio ni rani pogodak Kunhe. Zorja je igrala na kontre i pretila. Upravo iz takve akcije su izjednačili Ratao, da bi Gorieko doveo Zorju na prag senzacije.

Lajpcig je od tog trenutka počeo da opseda gol Ukrajinaca. Sevalo je sa svih strana. Augustin je izjednačio rezultat u 69.minutu i tada je počela potera za još jednim pogotkom.

Do spasa je Lajpcig stigao pogotkom Forsberga u 90.minutu iz penala. Prethodno je jedan od igrača Zorje igrao rukom.

Fudbalska bajka u Luksemburgu. “Mali” Dudelanž poslije eliminacije na startu  kvalifikacija za Ligu šampiona, preživio je tri kola kvalifikacija za Ligu Evrope i na maestraan način domogao se grupne faze ovog takmičenja.

U odlučujućem meču za istorijski plasman u grupnu fazu nekog evro-takmičenja Didelanž je kao gost rezultatom 3:2 savladao rumunski Kluž i tako sačuvao prednost od dva gola iz prvog meča.

Ponovo je koban za Rumune bio Danel Sinani, 21-godišnji reprezentativac Luksemburga koji je bio strijelac i u prvom meču.

Momak koji je prošle godine iz luksemburškog prvoligaša Rasinga stigao u Didelanž bez obeštećenja, u razmaku od samo tri minute, u 51. i 54. postigao je dva gola, a sudbinu Kluža za zapečatio je Turpel u 78. minutu.

Rumunska ekipa uspjela je tek da spriječi debakl i golovima Tambea i Omranija u posljednjih pet minuta meča smanji na 2:3.

Uprkos činjenici da ne igraju na svom stadionu jer ne ispunjava evro-standarde, već na nacionalnom stadionu Žozi Bartel autsajderi iz Luksemburga uspjeli su da eliminišu Dritu (tzv. Kosovo) potom naprave senzaciju eliminacijom varšavske Legije, da bi kvalifikacije uspješno završili protiv Kluža.

Tvorac ovog istorijskog uspjeha za Didelanž je mladi trener Dino Topmeler, inače sin proslavljenog njemačkog fudbalera Klausa Topmelera.

Plasmanu Ligu Evrope sa ekipom Didelanža izborio je i bivši srpski reprezentativac Milan Biševac, koji se od dolaska u klub prije mjesec dana ipak nije izborio za značajniju ulogu, pa je za sada odigrao svega 16 minuta u duelu protiv Legije.

Didelanž je sada pravi hit kvalifikacija. Šokirali su Kluž na svom bunjištu, a večeras su sve potvrdili u Rumuniji. Ovoga puta bilo je 3:2 za ekipu Milana Biševca. Klužu je u jednom trenutku pretila katastrofa, ali su uspeli da spasu obraz. Ako se tako to može nazvati.

Veliko razočaranje doživeli su navijači Makabija iz Tel Aviva. Klub Predraga Rajkovića i Vladimira Ivića nije uspeo da stigne i prestigne prednost Saprsborga. Izraleci su stigli do pirove pobede (2:1) i imali su tri minuta da dođu do produžetaka. Nisu uspeli.

U Ligu Evrope se plasirao Karabag posle sigurnog trijumfa nad Šerifom. Zenit je preživeo na gostovanju Moldeu. Mada se jedan od najboljih timova Rusije pošteno kockao.

Za razliku od Biševca Ligu Evrope neće igrati srpski golman Predrag Rajković.

Makabi iz Tel Aviva pobijedio je norveški Sarpsborg rezultatom 2:1, ali to mu nije bilo dovoljno za prolaz pošto je u prvom meču poražen 3:1.

Imao je Makabi rezultat koji ga je vodio u grupnu fazu Lige Evrope, pošto je nakon 60 minuta igre vodio 2:0, međutim, poslije pogotka Halvorsena sa bijele tačke ekipa Vladimira Ivića nije uspjela u preostalih desetak minuta da stigne bar do pogotka koji bi joj donio produžetke.

Zenit se još jednom provukao, ovog puta protiv Moldea. Ekipa iz Sankt Peterburga poražena je od Moldea rezultatom 2:1, ali je prošla u Ligu Evrope zahvaljujući trijumfu 3:1 u prvom meču prije sedam dana.

Srpski reprezentativac Branislav Ivanović ponovo je odigrao svih 90 minuta za ruski tim.

PLEJ-OF LIGE EVROPE - REVANŠ MEČEVI:

Astana - APOEL 1:0 penali 2:1 (prvi meč 0:1)
Ufa - Rendžers 1:1 (0:1)
AEK Larnaka - Trenčin 3:0 (1:1)
Kopenhagen - Atalanta 0:0 produžeci (0:0)
Lajpcig - Zorja 3:2 (0:0)
Apolon - Bazel 1:0 (2:3)
Kluž - Didelanž 2:3 (0:2)
Ludogorec - Torpedo 4:0 (1:0)
Makabi - Sarpsborg 2:1 (1:3)
Molde - Zenit 2:1 (1:3)
Karabag - Šerif 3:0 (0:1)
Mitjiland - Malme 0:2 (2:2)
Bešiktaš - Partizan 20.00 (1:1)
Škendija - Rozenborg 20.15 (1:3)
Brondbi - Genk 20.30 (2:5)
FSCB - Rapid 20.30 (1:3)
Trnava - Olimpija 20.30 (2:0)
Bordo - Gent 20.45 (0:0)
Barnli - Olimpijakos 20.45 (1:3)
Seltik - Suduva 21.00 (1:1)
Sevilja - Sigma 21.45 (1:0)

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar