Лука Модрић је најбољи фудбалер Европе!

Лука Модрић, фудбалер Реал Мадрида, освојио је награду за најбољег фудбалера Европе и сезоне 2017/18 Лиге шампиона.  Модрић свргнуо Роналда! У пакету са жребом групне фазе Лиге шампиона, додељене су годишње индивидуалне награде УЕФА.  УЕФА одлучила - Лука Модрић је најбољи! Хрватски репрезентативац обележио прошлу сезону са Реалом и репрезентацијом Хрватске.

Фудбал 30.08.2018 | 20:40
Лука Модрић је најбољи фудбалер Европе!
У конкуренцији за најбољег фудбалера Европе били су Египћанин Мохамед Салах (Ливерпул), Лука Модрић (Реал Мадрид) и Кристијано Роналдо (Јувентус).

Роналдо је, иако је сада већ у Јувентусу, сезону за коју је номинован одиграо у шампиону Лиге шампиона 2018. године Реал Мадриду.

Модрић је у Реал стигао 2012. године, са њим је освојио чак четири титуле Лиге шампиона, а ову сезону је "крунисао" наградом за најбољег играча исте сезоне.

Он је ове године већ добио једну престижну награду, а то је била она за најбољег фудбалера Светског првенства у Русији, на којем је са својом Хрватском освојио друго место.

32-годишњи Модрић је ово лето повезивао са миланским Интером, многи су преносили да је трансфер малтене готов, али он је ипак одлучио да остане у екипи која на "кормилу" има новог тренера Ђулена Лопетегија.

Епитет најбољег нападача Европе за сезону 2017/18 понео је Кристијано Роналдо, сада већ бивши фудбалер Реал Мадрида, а остале награде "однели" су његови бивши саиграичи.

Титула за најбољег везног играча Лиге шампиона у протеклој сезони припала је хрватском фудбалеру Луки Модрићу.

Најбољи одбрамбени играч Европе је Серхио Рамос, који је са Мадриђанима у мају освојио треће заредом елитно клупско фудбалско такмичење.

За најбољег голмана изабран је чувар мреже Реал Мадрида Кејлор Навас, а у конкуренцији још били су Алисон Бекер и Ђанлуиђи Буфон.

И Дејвид Бекам је добио признање и њему је уручења "Председникова награда".

Унија европских фудбалских савеза (УЕФА) у четвртак је осми пут прогласила најбољег играча који је у минулој сезони играо за клуб на њеној територији.

Међу десеторицом кандидата издвојила су се тројица - Кристијано Роналдо (Јувентус, кандидован као члан Реала), Лука Модрић (Реал) и Мохамед Салах (Ливерпул) - а награда је завршила у рукама хрватског "везисте"!

Тако је Лука Модрић наставио доминацију фудбалера Реала, с обзиром на то да је Роналдо тријумфовао у овом избору 2016. и 2017.

Хрват је са "краљевићима" освојио Лигу шампиона четврти пут (трећи пут заредом), док је у Русији заузео друго место на Мундијалу са репрезентацијом Хрватске и за то био награђен "Златном лоптом" ФИФА, као најбољи играч турнира.

Роналдо је играчем године УЕФА проглашен три пута (2014, 2016, 2017), Лионел Меси два (2011, 2015), а Андрес Инијеста (2012) и Франк Рибери (2013) по једном.

Жири који чини укупно 80 тренера - 32 из клубова учесника групне фазе Лиге шампиона и 48 учесника групне фазе Лиге Европе 2017/18 - као и 55 новинара, по један из сваке чланице УЕФА.

Они се одлучују за тројицу играча, којима додељују пет, три, односно један бод. При гласању се узима у обзир учинак у домаћим, европским и међународним такмичењима.

Четврто место у овогодишњој анкети припало је Антоану Гризману (Атлетико Мадрид и Француска) са 72 бода, пети је Лионел Меси (Барселона и Аргентина) са 55, шести Килијан Мбапе (Пари сен Жермен и Француска) са 43, седми Кевин Де Брујне (Манчестер сити и Белгија) са 28, осми Рафаел Варан (Реал и Француска) са 23, девети Еден Азар (Челси и Белгија) са 15 и десети Серхио Рамос (Реал и Шпанија) са 12 бодова.

Проглашени су најбољи у још пет категорија, везаних за Лигу шампиона.

Голман године: Кејлор Навас.
Дефанзивац године: Серхио Рамос.
Везиста године: Лука Модрић.
Нападач године: Кристијано Роналдо.
Фудбалерка године: Перниле Хардер.

Хрватски фудбалер Лука Модрић нашао се у најужем избору за УЕФА награду за најбољег играча Европе у прошлој сезони, 2017./18. Главни конкуренти су му били донедавни саиграч Кристијано Роналдо и Ливерпулов крилни нападач Мохамед Салах који је одиграо сезону из снова.

Модрић је награду заслужио титулом у Лиги шампиона - коју је освојио и Роналдо,  а понајвише чињеницом да је био капетан и прави вођа хрватске репрезентације која је овог лета дошла до финала Мундијала у Русији.

Са друге стране, статистика у ЛШ сјајног Португалца који је појачао редове Јувентуса овог леета, била је такође фасцинантна. У 13 наступа у овом такмичењу, Роналдо је уписао 15 погодака и три асистенције док је у 27 утакмица одиграних у Примери дао 26 голова. Ипак, ни њему ни Мохамеду Салаху сјајни учинци нису били довољни за наслов најбољег играча Европе.

Сјајни Египћанин је одиграо фантастичну премијерну сезону у дресу Ливерпула, који је предводио до финала ЛШ са 10 голова и пет асистенција, док је у Премијер лиги уписао рекордна 32 поготка у 36 утакмица.

Осим награде за најбољег играча, додијељене су награде за најбољег вратара, стопера, везњака и нападача.

Најбољи голман је чувар мреже Реал Мадрида, Кејлор Навас, док је његов саиграч Серхио Рамос заслужио награду за најбољег дефанзивца у ЛШ прошле сезоне. Најбољи нападач је – ко други него Кристијано Роналдо.

Почасну награду УЕФА добио је бивши фудбалер Манчестер Јунајтеда, Реал, Милана и ПСЖ-а Дејви Бекам, за допринос фудбалу и хуманитарни рад.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар