Luka Modrić je najbolji fudbaler Evrope!

Luka Modrić, fudbaler Real Madrida, osvojio je nagradu za najboljeg fudbalera Evrope i sezone 2017/18 Lige šampiona.  Modrić svrgnuo Ronalda! U paketu sa žrebom grupne faze Lige šampiona, dodeljene su godišnje individualne nagrade UEFA.  UEFA odlučila - Luka Modrić je najbolji! Hrvatski reprezentativac obeležio prošlu sezonu sa Realom i reprezentacijom Hrvatske.

Fudbal 30.08.2018 | 20:40
Luka Modrić je najbolji fudbaler Evrope!
U konkurenciji za najboljeg fudbalera Evrope bili su Egipćanin Mohamed Salah (Liverpul), Luka Modrić (Real Madrid) i Kristijano Ronaldo (Juventus).

Ronaldo je, iako je sada već u Juventusu, sezonu za koju je nominovan odigrao u šampionu Lige šampiona 2018. godine Real Madridu.

Modrić je u Real stigao 2012. godine, sa njim je osvojio čak četiri titule Lige šampiona, a ovu sezonu je "krunisao" nagradom za najboljeg igrača iste sezone.

On je ove godine već dobio jednu prestižnu nagradu, a to je bila ona za najboljeg fudbalera Svetskog prvenstva u Rusiji, na kojem je sa svojom Hrvatskom osvojio drugo mesto.

32-godišnji Modrić je ovo leto povezivao sa milanskim Interom, mnogi su prenosili da je transfer maltene gotov, ali on je ipak odlučio da ostane u ekipi koja na "kormilu" ima novog trenera Đulena Lopetegija.

Epitet najboljeg napadača Evrope za sezonu 2017/18 poneo je Kristijano Ronaldo, sada već bivši fudbaler Real Madrida, a ostale nagrade "odneli" su njegovi bivši saigraiči.

Titula za najboljeg veznog igrača Lige šampiona u protekloj sezoni pripala je hrvatskom fudbaleru Luki Modriću.

Najbolji odbrambeni igrač Evrope je Serhio Ramos, koji je sa Madriđanima u maju osvojio treće zaredom elitno klupsko fudbalsko takmičenje.

Za najboljeg golmana izabran je čuvar mreže Real Madrida Kejlor Navas, a u konkurenciji još bili su Alison Beker i Đanluiđi Bufon.

I Dejvid Bekam je dobio priznanje i njemu je uručenja "Predsednikova nagrada".

Unija evropskih fudbalskih saveza (UEFA) u četvrtak je osmi put proglasila najboljeg igrača koji je u minuloj sezoni igrao za klub na njenoj teritoriji.

Među desetoricom kandidata izdvojila su se trojica - Kristijano Ronaldo (Juventus, kandidovan kao član Reala), Luka Modrić (Real) i Mohamed Salah (Liverpul) - a nagrada je završila u rukama hrvatskog "veziste"!

Tako je Luka Modrić nastavio dominaciju fudbalera Reala, s obzirom na to da je Ronaldo trijumfovao u ovom izboru 2016. i 2017.

Hrvat je sa "kraljevićima" osvojio Ligu šampiona četvrti put (treći put zaredom), dok je u Rusiji zauzeo drugo mesto na Mundijalu sa reprezentacijom Hrvatske i za to bio nagrađen "Zlatnom loptom" FIFA, kao najbolji igrač turnira.

Ronaldo je igračem godine UEFA proglašen tri puta (2014, 2016, 2017), Lionel Mesi dva (2011, 2015), a Andres Inijesta (2012) i Frank Riberi (2013) po jednom.

Žiri koji čini ukupno 80 trenera - 32 iz klubova učesnika grupne faze Lige šampiona i 48 učesnika grupne faze Lige Evrope 2017/18 - kao i 55 novinara, po jedan iz svake članice UEFA.

Oni se odlučuju za trojicu igrača, kojima dodeljuju pet, tri, odnosno jedan bod. Pri glasanju se uzima u obzir učinak u domaćim, evropskim i međunarodnim takmičenjima.

Četvrto mesto u ovogodišnjoj anketi pripalo je Antoanu Grizmanu (Atletiko Madrid i Francuska) sa 72 boda, peti je Lionel Mesi (Barselona i Argentina) sa 55, šesti Kilijan Mbape (Pari sen Žermen i Francuska) sa 43, sedmi Kevin De Brujne (Mančester siti i Belgija) sa 28, osmi Rafael Varan (Real i Francuska) sa 23, deveti Eden Azar (Čelsi i Belgija) sa 15 i deseti Serhio Ramos (Real i Španija) sa 12 bodova.

Proglašeni su najbolji u još pet kategorija, vezanih za Ligu šampiona.

Golman godine: Kejlor Navas.
Defanzivac godine: Serhio Ramos.
Vezista godine: Luka Modrić.
Napadač godine: Kristijano Ronaldo.
Fudbalerka godine: Pernile Harder.

Hrvatski fudbaler Luka Modrić našao se u najužem izboru za UEFA nagradu za najboljeg igrača Evrope u prošloj sezoni, 2017./18. Glavni konkurenti su mu bili donedavni saigrač Kristijano Ronaldo i Liverpulov krilni napadač Mohamed Salah koji je odigrao sezonu iz snova.

Modrić je nagradu zaslužio titulom u Ligi šampiona - koju je osvojio i Ronaldo,  a ponajviše činjenicom da je bio kapetan i pravi vođa hrvatske reprezentacije koja je ovog leta došla do finala Mundijala u Rusiji.

Sa druge strane, statistika u LŠ sjajnog Portugalca koji je pojačao redove Juventusa ovog leeta, bila je takođe fascinantna. U 13 nastupa u ovom takmičenju, Ronaldo je upisao 15 pogodaka i tri asistencije dok je u 27 utakmica odigranih u Primeri dao 26 golova. Ipak, ni njemu ni Mohamedu Salahu sjajni učinci nisu bili dovoljni za naslov najboljeg igrača Evrope.

Sjajni Egipćanin je odigrao fantastičnu premijernu sezonu u dresu Liverpula, koji je predvodio do finala LŠ sa 10 golova i pet asistencija, dok je u Premijer ligi upisao rekordna 32 pogotka u 36 utakmica.

Osim nagrade za najboljeg igrača, dodijeljene su nagrade za najboljeg vratara, stopera, veznjaka i napadača.

Najbolji golman je čuvar mreže Real Madrida, Kejlor Navas, dok je njegov saigrač Serhio Ramos zaslužio nagradu za najboljeg defanzivca u LŠ prošle sezone. Najbolji napadač je – ko drugi nego Kristijano Ronaldo.

Počasnu nagradu UEFA dobio je bivši fudbaler Mančester Junajteda, Real, Milana i PSŽ-a Dejvi Bekam, za doprinos fudbalu i humanitarni rad.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar