Шаровић: Могуће постићи напредак

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да Босна и Херцеговина може да има покривеност увоза извозом од 70 посто, за разлику од тренутних 61 посто.

Босна и Херцеговина 30.08.2018 | 12:51
Шаровић: Могуће постићи напредак
Прије почетка панел конференције "Изазови извоза" Шаровић је рекао новинарима да постоје и они који мисле да ми можемо и требамо да се вратимо затвореној економији, али да је БиХ прихватила међународне уговоре којим се обавезала на слободну трговину.

"Морамо наше компаније оспособљавати да опстану и буду конкурентне а један број њих је то схватио и данас извозе у најразвијеније земље ЕУ", истакао је Шаровић.

Директор Сектора за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Момир Тошић навео је да се показало да је могуће остварити одређени напредак јер ни највећи оптимисти нису очекивали да ће БиХ извозити у ЕУ пилеће месо и млијеко.

Нагласио је да је чињеница да БиХ већином извози полупроизводе, али постоје и одређени финални производи у области металске и дрвне индустрије.

Панел дискусија организирана је као својеврсна најава 31. додјеле признања најбољим компанијама у БиХ "100 највећих у БиХ" која ће бити одржана 26. септембра у организацији Пословних новина и Спољнотрговинске коморе БиХ, а уз подршку ЛРЦ-а.

Извор: Фена
Фото: Кликс

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Гацко

30.08.2018 11:03

Људи моји цитам ову вијест на клиxу и тамо стотине комената ,прави цовјек,најбољи министар итд то неби било ниста цудно да ти исти коменататори свакодневно не саљу најотровније поруке србима у рс ,позивају на насилно сељење у србију,на тракторима алудирајуци на пад РСК 95 год,укидање РС ,призивају рат и слицне поруке.О цему се ту ради.Засто им је овај цовјек најбољи министар .Има ли неко мудар да објасни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федералац

30.08.2018 12:05

Јел ти треба објасњење засто га постујемо ? Па онда остани ту у тој мисијој рупи док ти из гузице удје у главу. Али ако хоцес : Цовјек ради за све нас у БиХ. То знаци И за РС. Не говори бас ме брига за Федерацију мени је РС највазнија И најпреца . Не Србује. Сви остали политицари из РС И СЗП у Сарајеву пуна им уста РС а БиХ им је слијепо цријево И морање. Понасају се као да је РС за себе И није дио БИХ . Говоре тј. лазу вас да сте дрзава . Али то је до васих умних целија колико волите да себе лазете И да вас лазу. И као ентитет који ниста не привредјује само се задузује И јос коци нас комплетно да Идемо напријед ( национализам И Србовање ) , прескуп пројекат ( превисе политицара И политике) наравно да нам је пун qраз обструкција. Везете политику са Бгд и Србијом која је у већем хаосу него БиХ. И нас та политика вуче назад а не напријед. Питање Косова. Албанци или Косовари могу у Србију без виза а БиХ не... Као против сте НАТО а стојите у реду за визе код тог истог .Ма има још милион ствари. Али ми цјенимо рад а не које нам је националности овај или онај. Зато 90% муслимана би изабрало овог човјека за предсједника БиХ . Ми нисмо националисти и нисмо освјетљољубиви. Знамо опростит али не заборавит . Престаните опструирати БиХ јер са тиме саплицете и себи ноге !! А сад назад у мисију рупу па размишљај .Ако имаш са чиме наравно..

Name

Ре Гацко

30.08.2018 12:07

То су они најхрабрији на тастатури који "воде" рат типкајуци слова. Сваки пут помисли како су јадни и пласљиви мисеви и насмији се. Ја као Босњак подрзавам Саровица исто и за мене најбољи политицар. Да је среце и селамета па да имамо пуно Саровица, сви би били сретни и задовољни.

Name

@Гацко

30.08.2018 12:30

Једини од Срба који смије да каже да Србија морају-требају да уплате за поплављена подручја и кориштење Хидроцентрала . Ови други крију то и не желе да наплате а тиме оштећују будјет како БиХ тако и РС а понајвише људе у источној РС.. Али вама очигледно је то свеједно шта овај човјек прича . Вама је Бгд преци од РС и БиХ .

Name

Ре Гацко

30.08.2018 12:47

Да је висе политицара као Саровиц, многи не би имали ни времена ни интереса да спомињу рат или друге видове људских несреца, него би се народ окренуо раду и зивио бољи зивот. Мене не интересује како се политицар зове, него ста и како ради. Саровиц је за сада најбољи, најпаметнији,и најспособнији политицар у БиХ.

Name

Ре ре Гацко

30.08.2018 15:31

По сељацкој- брдској популацији ти ниси ни Србин а ни православац . Једино ако ти ричу краве у глави е онда си и једно и друго ..

Name

само један примјер

30.08.2018 17:50

Република Српска има управо ту покривеност увоза извозом тих 70%.Али овога Шаровића оцито то не интересује.Интересује га само БиХ.

Name

рањеник са Романије

30.08.2018 11:38

Кад муслимани фале Шаровића, само му однемажу. Човјек сигурно зна посао, овакви као он требају Републици Српској ма која власт била. Кад погледам кога са Истока нуде партије, реално само поред Шаровића вриједе легенда Јоловић због храбрости у рату. Поред њих двојице ту је и онај опасни Лазаревић из зелених. Кад бих могао по закону дао бих глас све тројици, мада су из три различите партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тешко вама

30.08.2018 12:18

Теби је рат још у глави.. а и многима. Зато се потписујете као борци рањеници врс ....

Name

Срле

30.08.2018 14:18

Рањен си ти у главу одавно и то мржњом, ксенофобијом, четништвом, србовањем, итд. О каквим ти човјече рањеницима причаш 25 година након рата. Замисли да су се људи тако потписивали рецимо 1970. године у вријеме YУ они што су били у партизанима у 2. свјетском рату, можеш ли схватит колико је то пассе и сулудо како ти себе доживљаваш данас а живот ти оде. Разумијем ја да је теби пропала идеја велике Србије и да сви народи буду под твојом сељачком чизмом, али ето пропала је и шта сад, није крај свијета! Живи човјече нормално то што ти је остало и немој бити задојен негативношћу и мржњом према сваком ко је имало другачији од тебе. Ја тебе жалим и твој такав живот, ал најискреније. Болан, ослободи се те мржње, толике и тотално ирационалне која ти душу раздире. Отворићеш очи и живјети љепшим, испуњенијим животом. Све најбоље у животу и да заиста прогледаш жели ти један сарајлија, ти ћеш наравно рећи за мене да сам криви Србин јер сам остао у свом родном граду кроз све оно што сте нам приредили а што данас видимо да је било узалуд.

Name

Економиста

30.08.2018 12:09

61%покривеност увоза.Ово нека прица неком другом.То нема ни Америка тренутно.Ту привилегију има само пар земаља на свијету.Русија која извози онолику псеницу,нафту,гас,други светски извозник орузја а највеци нафте и псенице нема тај проценат пикривености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

30.08.2018 14:52

какав си ти економиста? најразвијеније земље ЕУ и САД као и Кина имају јаци извоз од увоза. та стопа од 70 посто покривености уопсте не знаци неко благостање. то је доња граница.

Name

Ре ИС

30.08.2018 18:11

САД сигурно нема.Никада се нису несто посветили извозу.Много увозе.