ЛЕ: Црно-бијели на црно-бијеле опет! Срби или Турци?

Поглед са врха Галата куле: Шта видите, Професоре фудбала? Партизан против Бешикташа (20. 00, ТВ Аренаспорт 1, РТС 1) осим за пласман у Лигу Европе игра и за одбрану наслеђа у земљи која је прославила једног од његових најуспешнијих тренера.  Партизанова утакмица сезоне у паклу Истанбула! Фудбалери Партизана од 20 часова играју реванш меч плеј-офа квалификација за Лигу Европе против турског великана Бешикташа.

Фудбал 30.08.2018 | 17:45
ЛЕ: Црно-бијели на црно-бијеле опет! Срби или Турци?
Српски вицешампион гостује на "Водафон парку" и мора да постигне гол јер је у првом сусрету у Београду резултат био нерешен – 1:1.

Тренер "црно-белих" Зоран Мирковић најавио је паклену атмосферу у Истанбулу, али и истакао да његов тим има шансе да другу годину узастопно буде део групне фазе Лиге Европе.

"Очекује нас једна тешка утакмица против великог противника. Неће нас заварати лоши резултати Бешикташа у последње време, знамо о каквој екипи је реч. Бешикташ има повољан резултат из прве утакмице, али нисмо дошли са белом заставом. Видимо своју шансу у сутрашњем дуелу", рекао је Мирковић новинарима у Истанбулу. 

Он је додао да ће атмосфера у највећем турском граду бити паклена. 

"Очекујем паклени амбијент, надам се пуном стадиону и празнику фудбала", додао је Мирковић. 

Стратег Партизана неће моћи да рачуна на повређеног Марка Јанковића, који није успео да се опорави од озледе задње ложе коју је зарадио у првом мечу, као ни на Небојшу Косовића који је суспендован због два жута картона.

Владимир Стојковић ће се вратити међу стативе после рођена ћерке, док вероватно за Сејдубу Суму неће бити места у стартној постави, већ ће предност добити Ђорђе Ивановић који је био стартер у последњој првенственој утакмици.

"Партизан долази да нас изненади, али нећемо му то допустити у нашој кући. Победићемо противника и изборити место у Лиги Европе. Први меч је био велики изазов, ако погледамо 1:1 имамо предност, али идемо по тријумф на нашем терену без размишљања шта је било", навео је тренер Шенол Гунеш.

С друге стране, у тим Бешикташа враћају се Рајан Бабел, Џермејн Ленс и Алваро Негредо, али на руку нашим играчима иду дешавања у турском клубу.

Наиме, Бешикташ је већ недељама уздрман због слабе форме, а све је ескалирало поразом од Анталије 3:2 протеклог викенда, код куће. Међутим, пораз и лоша игра нису највећи проблем истанбулских "црно-белих", већ лоши унутрашњи односи у тиму.

Проблем праве највећа звезда тима Рикардо Кварежма, те Толгај Арслан, који су били бесни на тренера Сенола Гунеша након што их је извео из игре.

Обојица играча су позвана на разговор са менџментом клуба, а Гунеш захрева строге санкције.

Партизан би победом, или евентуалним пролазом уз реми, другу годину заредом учествовао у Лиги Европе. Подсећамо, прошле сезоне су дошли шеснаестине финала где их је избацио чешки Плзењ.

Кад се туриста попне на врх Галате куле цео Истанбул му светлуца пред очима, а ако се до једне од највиших тачки града уздигну Партизанови фудбалери може да им се укаже пут до Лиге Европе. Са некадашње осматрачнице види се стаза ка друштву на које је последње деценије српски представник навикао себе и навијаче, остало је још само да на њу црно-бели набасају и са исте склоне - Бешикташ!

Ко би им детаљније објаснио шта их чека на вијугавој калдрми, на месту где се љубе два континента, до чувени Абдулах Гегић. У виртуелном простору његов дух могао би да има снагу водича, спремног да посетиоцима метрополе на Босфору осветли пречицу до такмичења које би донело вишеструку спортски и материјалну корист клубу на чијој је клупи седео пре више од пола века. Прошла је деценија откако је Гегић рахметли, међутим, његов отисак на турском тлу, какав је печат оставио у овој земљи, као да се овог четвртка оцртава у подршку његовим фудбалским наследницима. Ако начуље уши можда чују шапат створитеља највећег успеха Партизана од оснивања и можда им кроз главу прође мисао:

"Ако је Дуце играо финале Купа шампиона, зашто ми не бисмо избацили Бешикташ?"

Поготово што нема инспиративнијег града - а да је толико испреплитан са Партизаном - да их напуни позитивном енергијом од Истанбула. Преко пута Галата куле, северно од Златног рога, смештен је дистрикт Бешикташ, где је Гегић радио и стварао Бешикташев тим вртедан освајања Купа Турске (1973). Са некадашње осматрачнице пуца поглед и на азијски део, где се један од најбољих југословенских тренера запутио после Купа шампиона у Бриселу (1966) и одмах донео Фенербахчеу Суперкуп Турске (1967). На североистоку града је стадион Галатасараја који је често побеђивао... Било где да кренете дух Абдулаха Гегића биће виртуелни водич, као што је и сам Дуце спортски образовао Турке, толико вешто да су га људи због ванвременских заслуга, утицаја и поштовања прозвали - Професор фудбала.

Учили су од њега Фатих Терим, Мустафа Денизли и садашњи Бешикташев стратег Шенол Гунеш. Толико је битан фактор представљао Абдулах Гегић да се момци који вечерас (20.00, ТВ Аренаспорт 1, РТС 1) обуку црно-беле дресове не боре само за пласман у Лигу Европе, него и за одбрану наслеђа. Да покажу онима који су од нас учили како нису баш толико бољи. Да у земљи која се Гегићу одужила таквим надимком "Професор фудбала" ставе до знања да су и они важне лекције савладали.

Штавише, играју да покажу како после Радета Залада, Саве Пауновића (Бешикташ), Џевада Преказија, Саше Илића (Галатасарај), Радомира Антића, Радмила Иванчевића, Фадиља Вокрија, Зорана Мирковића, Матеје Кежмана (Фенербахче) има клуб из Хумске 1 да се подичи и члановима актуелне генерације. Нису велика имена попут побројаних, нису ни прићи онима које је Абдулах Гегић водио, међутим, ако ништа друго, непоражени су овог лета на међународној сцени и под условом да их вечерас са Галата торња гледа дух једног Професора, није ли то прилика да лекцију под називом "победа у гостима" издеклемују прецизно као што је једна кошаркашка лопта априла 1992. пролетела кроз мрежицу и прославила Александра Ђорђевића...

...Партизан и Истанбул.

БЕШИКТАШ - ПАРТИЗАН (20.00)

Стадион: Водафон Парк
Капацитет: 41.903
Судија: Овидију Хацеган (Румунија)

БЕШИКТАШ (4-2-3-1): Јувакуран - Гонул, Пепе, Роко, Адријано - Медел, Арслан - Кварежма, Озјакуп, Бабел - Негредо.

ПАРТИЗАН (4-2-3-1): Стојковић - Н.Р. Милетић, Марковић, Валијенте, Н.Г. Милетић - Здјелар, Шћекић - Закарић, Пантић, Ивановић - Рикардо.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар