LE: Crno-bijeli na crno-bijele opet! Srbi ili Turci?

Pogled sa vrha Galata kule: Šta vidite, Profesore fudbala? Partizan protiv Bešiktaša (20. 00, TV Arenasport 1, RTS 1) osim za plasman u Ligu Evrope igra i za odbranu nasleđa u zemlji koja je proslavila jednog od njegovih najuspešnijih trenera.  Partizanova utakmica sezone u paklu Istanbula! Fudbaleri Partizana od 20 časova igraju revanš meč plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope protiv turskog velikana Bešiktaša.

Fudbal 30.08.2018 | 17:45
LE: Crno-bijeli na crno-bijele opet! Srbi ili Turci?
Srpski vicešampion gostuje na "Vodafon parku" i mora da postigne gol jer je u prvom susretu u Beogradu rezultat bio nerešen – 1:1.

Trener "crno-belih" Zoran Mirković najavio je paklenu atmosferu u Istanbulu, ali i istakao da njegov tim ima šanse da drugu godinu uzastopno bude deo grupne faze Lige Evrope.

"Očekuje nas jedna teška utakmica protiv velikog protivnika. Neće nas zavarati loši rezultati Bešiktaša u poslednje vreme, znamo o kakvoj ekipi je reč. Bešiktaš ima povoljan rezultat iz prve utakmice, ali nismo došli sa belom zastavom. Vidimo svoju šansu u sutrašnjem duelu", rekao je Mirković novinarima u Istanbulu. 

On je dodao da će atmosfera u najvećem turskom gradu biti paklena. 

"Očekujem pakleni ambijent, nadam se punom stadionu i prazniku fudbala", dodao je Mirković. 

Strateg Partizana neće moći da računa na povređenog Marka Jankovića, koji nije uspeo da se oporavi od ozlede zadnje lože koju je zaradio u prvom meču, kao ni na Nebojšu Kosovića koji je suspendovan zbog dva žuta kartona.

Vladimir Stojković će se vratiti među stative posle rođena ćerke, dok verovatno za Sejdubu Sumu neće biti mesta u startnoj postavi, već će prednost dobiti Đorđe Ivanović koji je bio starter u poslednjoj prvenstvenoj utakmici.

"Partizan dolazi da nas iznenadi, ali nećemo mu to dopustiti u našoj kući. Pobedićemo protivnika i izboriti mesto u Ligi Evrope. Prvi meč je bio veliki izazov, ako pogledamo 1:1 imamo prednost, ali idemo po trijumf na našem terenu bez razmišljanja šta je bilo", naveo je trener Šenol Guneš.

S druge strane, u tim Bešiktaša vraćaju se Rajan Babel, Džermejn Lens i Alvaro Negredo, ali na ruku našim igračima idu dešavanja u turskom klubu.

Naime, Bešiktaš je već nedeljama uzdrman zbog slabe forme, a sve je eskaliralo porazom od Antalije 3:2 proteklog vikenda, kod kuće. Međutim, poraz i loša igra nisu najveći problem istanbulskih "crno-belih", već loši unutrašnji odnosi u timu.

Problem prave najveća zvezda tima Rikardo Kvarežma, te Tolgaj Arslan, koji su bili besni na trenera Senola Guneša nakon što ih je izveo iz igre.

Obojica igrača su pozvana na razgovor sa mendžmentom kluba, a Guneš zahreva stroge sankcije.

Partizan bi pobedom, ili eventualnim prolazom uz remi, drugu godinu zaredom učestvovao u Ligi Evrope. Podsećamo, prošle sezone su došli šesnaestine finala gde ih je izbacio češki Plzenj.

Kad se turista popne na vrh Galate kule ceo Istanbul mu svetluca pred očima, a ako se do jedne od najviših tački grada uzdignu Partizanovi fudbaleri može da im se ukaže put do Lige Evrope. Sa nekadašnje osmatračnice vidi se staza ka društvu na koje je poslednje decenije srpski predstavnik navikao sebe i navijače, ostalo je još samo da na nju crno-beli nabasaju i sa iste sklone - Bešiktaš!

Ko bi im detaljnije objasnio šta ih čeka na vijugavoj kaldrmi, na mestu gde se ljube dva kontinenta, do čuveni Abdulah Gegić. U virtuelnom prostoru njegov duh mogao bi da ima snagu vodiča, spremnog da posetiocima metropole na Bosforu osvetli prečicu do takmičenja koje bi donelo višestruku sportski i materijalnu korist klubu na čijoj je klupi sedeo pre više od pola veka. Prošla je decenija otkako je Gegić rahmetli, međutim, njegov otisak na turskom tlu, kakav je pečat ostavio u ovoj zemlji, kao da se ovog četvrtka ocrtava u podršku njegovim fudbalskim naslednicima. Ako načulje uši možda čuju šapat stvoritelja najvećeg uspeha Partizana od osnivanja i možda im kroz glavu prođe misao:

"Ako je Duce igrao finale Kupa šampiona, zašto mi ne bismo izbacili Bešiktaš?"

Pogotovo što nema inspirativnijeg grada - a da je toliko ispreplitan sa Partizanom - da ih napuni pozitivnom energijom od Istanbula. Preko puta Galata kule, severno od Zlatnog roga, smešten je distrikt Bešiktaš, gde je Gegić radio i stvarao Bešiktašev tim vrtedan osvajanja Kupa Turske (1973). Sa nekadašnje osmatračnice puca pogled i na azijski deo, gde se jedan od najboljih jugoslovenskih trenera zaputio posle Kupa šampiona u Briselu (1966) i odmah doneo Fenerbahčeu Superkup Turske (1967). Na severoistoku grada je stadion Galatasaraja koji je često pobeđivao... Bilo gde da krenete duh Abdulaha Gegića biće virtuelni vodič, kao što je i sam Duce sportski obrazovao Turke, toliko vešto da su ga ljudi zbog vanvremenskih zasluga, uticaja i poštovanja prozvali - Profesor fudbala.

Učili su od njega Fatih Terim, Mustafa Denizli i sadašnji Bešiktašev strateg Šenol Guneš. Toliko je bitan faktor predstavljao Abdulah Gegić da se momci koji večeras (20.00, TV Arenasport 1, RTS 1) obuku crno-bele dresove ne bore samo za plasman u Ligu Evrope, nego i za odbranu nasleđa. Da pokažu onima koji su od nas učili kako nisu baš toliko bolji. Da u zemlji koja se Gegiću odužila takvim nadimkom "Profesor fudbala" stave do znanja da su i oni važne lekcije savladali.

Štaviše, igraju da pokažu kako posle Radeta Zalada, Save Paunovića (Bešiktaš), Dževada Prekazija, Saše Ilića (Galatasaraj), Radomira Antića, Radmila Ivančevića, Fadilja Vokrija, Zorana Mirkovića, Mateje Kežmana (Fenerbahče) ima klub iz Humske 1 da se podiči i članovima aktuelne generacije. Nisu velika imena poput pobrojanih, nisu ni prići onima koje je Abdulah Gegić vodio, međutim, ako ništa drugo, neporaženi su ovog leta na međunarodnoj sceni i pod uslovom da ih večeras sa Galata tornja gleda duh jednog Profesora, nije li to prilika da lekciju pod nazivom "pobeda u gostima" izdeklemuju precizno kao što je jedna košarkaška lopta aprila 1992. proletela kroz mrežicu i proslavila Aleksandra Đorđevića...

...Partizan i Istanbul.

BEŠIKTAŠ - PARTIZAN (20.00)

Stadion: Vodafon Park
Kapacitet: 41.903
Sudija: Ovidiju Hacegan (Rumunija)

BEŠIKTAŠ (4-2-3-1): Juvakuran - Gonul, Pepe, Roko, Adrijano - Medel, Arslan - Kvarežma, Ozjakup, Babel - Negredo.

PARTIZAN (4-2-3-1): Stojković - N.R. Miletić, Marković, Valijente, N.G. Miletić - Zdjelar, Šćekić - Zakarić, Pantić, Ivanović - Rikardo.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar