Остало само мртво слово на папиру

Од Савеза српских општина у Федерацији БиХ који би, како је најављивано, требало да представља први корак ка формирању српског кантона у том ентитету, остало је само мртво слово на папиру.

Босна и Херцеговина 29.08.2018 | 19:25
Остало само мртво слово на папиру
За оне с краћим памћењем, тадашњи начелници општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово почетком 2013. године потписали су споразум о формирању Савеза српских општина у ФБиХ, чија је прва сједница 6. марта те године одржана у Босанском Грахову.

Тада је, између осталог, договорено и да се сједнице новоформираног савеза одржавају сваког мјесеца у некој од те три општине, а такође је најављено да би се Савезу српских општина у најскорије вријеме требало да придружи и општина Босански Петровац.

– Помпезно најављивани Савез српских општина у Федерацији БиХ остао је само још једна у низу лијепих идеја које никад нису заживјеле у пракси. Послије тог првог састанка из 2013. године никад више није одржан ниједан – открива за Српскаинфо начелник Грахова Душко Радун.

Он додаје да би било сасвим природно и логично да три општине с већинским српским становништвом у Ливањском кантону, као и општина Босански Петровац, која се налази у Унско-санском кантону, имају најближу могућу сарадњу и заједнички наступ када је у питању борба за остваривање права српског народа у ФБиХ. Међутим, како истиче, то ни приближно није случај.

– Сарадња и заједнички наступ према кантоналним и федералним властима општина Дрвар, Гламоч и Грахово уопште не постоји. То је велика срамота и још један доказ да Срби немају било какву дугорочну стратегију и минимум политичке слоге кад је у питању борба за неке више националне интересе – каже Радун, који је, иначе, високи функционер Српске напредне странке у Ливањском кантону.



Да је од Савеза српских општина у ФБиХ остало само мртво слово на папиру потврђује нам и СНСД-ов начелник општине Гламоч Небојша Радивојша.

– Зашто је то тако не знам, али је чињеница да се сједнице савеза не одржавају, нити постоји било каква координација између представника власти у три општине с већинским српским становништвом у Ливањском кантону – каже Радивојша.

Исто то нам тврди и начелник Дрвара Горан Броћета, који каже да је у овом тренутку бесмислено и размишљати о могућности раније најављиваног захтјева за формирање српског кантона у ФБиХ.

– Идеја о Савезу српских општина никад није реализована, а прича о формирању српског кантона тек је на дугом штапу. За тако нешто је потребно обезбиједити и сагласност за промјене устава, што је, ипак, још прилично далеко – истиче Броћета.

Делегат из Клуба српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Миле Марчета сматра да највећа кривица за неуспостављање договореног Савеза српских општина лежи на челницима тих локалних заједница.

– Личне сујете, политичка препуцавања и недораслост озбиљности теме  главни су узрок што Савез српских општина није заживио у пракси – тврди Марчета.

Обесправљени народ

Иако је послије агресије тзв. Армије БиХ, ХВО и Хрватске војске на западнокрајишке општине у љето и јесен 1995. скоро комплетно српско становништво напустило тај крај, у послијератним година дошло је до повратка једног дијела Срба, па су тако Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац и даље општине с убједљивом српском већином.

Упркос томе, Срби у општинама Ливањског кантона, у којем власт држи ХДЗ БиХ,  и даље немају статус конститутивног народа.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Милко

29.08.2018 17:27

какав црни савез кад је СНСД гласао против конститувности српског народа у ФБиХ јер је тако тразио Цовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2018 16:24

Не него Мектиц Казе да то преставља пријетњу Бих.

Name

ибарска магистрала

29.08.2018 17:35

Пренесендио текста са клиx. ба од 20.2. 2018. "Заступнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је иницијативу СДП-овог заступника Дениса Бећировић којом се власти четири кантона у ентитету Федерација БиХ позивају да осигурају уставну равноправност Срба. Против ове иницијативе гласали су заступници СНСД-а, политичке странке Милорада Додика. цијели текст на:хттпс://www.клиx.ба/вијести/бих/додикова-странка-у-парламенту-бих-гласала-против-конститутивности-срба-у-фбих/180220134

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.08.2018 18:36

хттпс://www.вецерњи.ба/wикилеакс-додик-је-опасан-срби-реагирају-само-на-стап-273866 - www.вецерњи.ба

Name

Гранизе у понасању

29.08.2018 17:38

Нема ту мјеста за такав савез. Етницко цисцење, исељавање, старење су направили од Срба националну мањину. Савез би само јос висе појацао терор на оно старцади сто је тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде ајде хаха

29.08.2018 17:48

Иако је послије агресије тзв. Армије БиХ, ХВО и Хрватске војске на западнокрајишке општине у љето и јесен 1995. скоро комплетно српско становништво напустило тај крај, у послијератним година дошло је до повратка једног дијела Срба, па су тако Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац и даље општине с убједљивом српском већином. Па народе залудјени,ста смо ми радили са несрпским становниством у тим опстинама прије 95 године? Србин сам ал ме срамота оваквих ствари,гдје се само форсира једна истина.. Докле висе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.08.2018 21:40

Које несрпско становниство у Грахову? Не лупај

Name

Робин Худ

29.08.2018 18:11

Давно познато, али поновити да народ зна....све раде из ината и да што веће зло нанесу и оставе пустош иза себе...багра неписмена и лоповска, од Кшарца,Мајкићке,Марковићке која незна гдје је шупља и лопова шпирића и алкоса Радмановића, те Новића који мути воду негдје друго;.... -.- хттпс://www.клиx.ба/вијести/бих/додикова-странка-у-парламенту-бих-гласала-против-конститутивности-срба-у-фбих/180220134

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

29.08.2018 18:26

Мислим, да би тај савез или како га вец називате, требате брзо заборавити хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

29.08.2018 22:03

Савез Србских опстина на Косову...па РС цуј сад најновије Савез Србских опстина у ФБиХ па онда Србски Кантон. Много сте дигли уси. Цувајте то мало сто имате да и то не изгубите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

30.08.2018 05:01

Марчета 13 села пријератне општине Дрвар у којима живе искључиво срби припојио Бихаћу.О томе ћути као курва јер је од муслимана за то дебело награђен.У УСК локално србско становништво нема елементарна људска права захваљујући Марчети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

30.08.2018 10:42

Како Срби немају елементарна људска права кад су пола полицајаца у Санском Мосту Срби.