Ostalo samo mrtvo slovo na papiru

Od Saveza srpskih opština u Federaciji BiH koji bi, kako je najavljivano, trebalo da predstavlja prvi korak ka formiranju srpskog kantona u tom entitetu, ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.

Bosna i Hercegovina 29.08.2018 | 19:25
Ostalo samo mrtvo slovo na papiru
Za one s kraćim pamćenjem, tadašnji načelnici opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo početkom 2013. godine potpisali su sporazum o formiranju Saveza srpskih opština u FBiH, čija je prva sjednica 6. marta te godine održana u Bosanskom Grahovu.

Tada je, između ostalog, dogovoreno i da se sjednice novoformiranog saveza održavaju svakog mjeseca u nekoj od te tri opštine, a takođe je najavljeno da bi se Savezu srpskih opština u najskorije vrijeme trebalo da pridruži i opština Bosanski Petrovac.

– Pompezno najavljivani Savez srpskih opština u Federaciji BiH ostao je samo još jedna u nizu lijepih ideja koje nikad nisu zaživjele u praksi. Poslije tog prvog sastanka iz 2013. godine nikad više nije održan nijedan – otkriva za Srpskainfo načelnik Grahova Duško Radun.

On dodaje da bi bilo sasvim prirodno i logično da tri opštine s većinskim srpskim stanovništvom u Livanjskom kantonu, kao i opština Bosanski Petrovac, koja se nalazi u Unsko-sanskom kantonu, imaju najbližu moguću saradnju i zajednički nastup kada je u pitanju borba za ostvarivanje prava srpskog naroda u FBiH. Međutim, kako ističe, to ni približno nije slučaj.

– Saradnja i zajednički nastup prema kantonalnim i federalnim vlastima opština Drvar, Glamoč i Grahovo uopšte ne postoji. To je velika sramota i još jedan dokaz da Srbi nemaju bilo kakvu dugoročnu strategiju i minimum političke sloge kad je u pitanju borba za neke više nacionalne interese – kaže Radun, koji je, inače, visoki funkcioner Srpske napredne stranke u Livanjskom kantonu.Da je od Saveza srpskih opština u FBiH ostalo samo mrtvo slovo na papiru potvrđuje nam i SNSD-ov načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

– Zašto je to tako ne znam, ali je činjenica da se sjednice saveza ne održavaju, niti postoji bilo kakva koordinacija između predstavnika vlasti u tri opštine s većinskim srpskim stanovništvom u Livanjskom kantonu – kaže Radivojša.

Isto to nam tvrdi i načelnik Drvara Goran Broćeta, koji kaže da je u ovom trenutku besmisleno i razmišljati o mogućnosti ranije najavljivanog zahtjeva za formiranje srpskog kantona u FBiH.

– Ideja o Savezu srpskih opština nikad nije realizovana, a priča o formiranju srpskog kantona tek je na dugom štapu. Za tako nešto je potrebno obezbijediti i saglasnost za promjene ustava, što je, ipak, još prilično daleko – ističe Broćeta.

Delegat iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Mile Marčeta smatra da najveća krivica za neuspostavljanje dogovorenog Saveza srpskih opština leži na čelnicima tih lokalnih zajednica.

– Lične sujete, politička prepucavanja i nedoraslost ozbiljnosti teme  glavni su uzrok što Savez srpskih opština nije zaživio u praksi – tvrdi Marčeta.

Obespravljeni narod

Iako je poslije agresije tzv. Armije BiH, HVO i Hrvatske vojske na zapadnokrajiške opštine u ljeto i jesen 1995. skoro kompletno srpsko stanovništvo napustilo taj kraj, u poslijeratnim godina došlo je do povratka jednog dijela Srba, pa su tako Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac i dalje opštine s ubjedljivom srpskom većinom.

Uprkos tome, Srbi u opštinama Livanjskog kantona, u kojem vlast drži HDZ BiH,  i dalje nemaju status konstitutivnog naroda.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Milko

29.08.2018 19:27

kakav crni savez kad je SNSD glasao protiv konstituvnosti srpskog naroda u FBiH jer je tako trazio Covic.

ODGOVORITE
Name

Re

30.08.2018 18:24

Ne nego Mektic Kaze da to prestavlja prijetnju Bih.

Name

ibarska magistrala

29.08.2018 19:35

Prenesendio teksta sa klix. ba od 20.2. 2018. "Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je inicijativu SDP-ovog zastupnika Denisa Bećirović kojom se vlasti četiri kantona u entitetu Federacija BiH pozivaju da osiguraju ustavnu ravnopravnost Srba. Protiv ove inicijative glasali su zastupnici SNSD-a, političke stranke Milorada Dodika. cijeli tekst na:https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodikova-stranka-u-parlamentu-bih-glasala-protiv-konstitutivnosti-srba-u-fbih/180220134

ODGOVORITE
Name

re

29.08.2018 20:36

https://www.vecernji.ba/wikileaks-dodik-je-opasan-srbi-reagiraju-samo-na-stap-273866 - www.vecernji.ba

Name

Granize u ponasanju

29.08.2018 19:38

Nema tu mjesta za takav savez. Etnicko ciscenje, iseljavanje, starenje su napravili od Srba nacionalnu manjinu. Savez bi samo jos vise pojacao teror na ono starcadi sto je tamo.

ODGOVORITE
Name

Ajde ajde haha

29.08.2018 19:48

Iako je poslije agresije tzv. Armije BiH, HVO i Hrvatske vojske na zapadnokrajiške opštine u ljeto i jesen 1995. skoro kompletno srpsko stanovništvo napustilo taj kraj, u poslijeratnim godina došlo je do povratka jednog dijela Srba, pa su tako Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac i dalje opštine s ubjedljivom srpskom većinom. Pa narode zaludjeni,sta smo mi radili sa nesrpskim stanovnistvom u tim opstinama prije 95 godine? Srbin sam al me sramota ovakvih stvari,gdje se samo forsira jedna istina.. Dokle vise?

ODGOVORITE
Name

re

29.08.2018 23:40

Koje nesrpsko stanovnistvo u Grahovu? Ne lupaj

Name

Robin Hud

29.08.2018 20:11

Davno poznato, ali ponoviti da narod zna....sve rade iz inata i da što veće zlo nanesu i ostave pustoš iza sebe...bagra nepismena i lopovska, od Kšarca,Majkićke,Markovićke koja nezna gdje je šuplja i lopova špirića i alkosa Radmanovića, te Novića koji muti vodu negdje drugo;.... -.- https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodikova-stranka-u-parlamentu-bih-glasala-protiv-konstitutivnosti-srba-u-fbih/180220134

ODGOVORITE
Name

Nako

29.08.2018 20:26

Mislim, da bi taj savez ili kako ga vec nazivate, trebate brzo zaboraviti hahahaha

ODGOVORITE
Name

Frankfurt

30.08.2018 00:03

Savez Srbskih opstina na Kosovu...pa RS cuj sad najnovije Savez Srbskih opstina u FBiH pa onda Srbski Kanton. Mnogo ste digli usi. Cuvajte to malo sto imate da i to ne izgubite.

ODGOVORITE
Name

Mile

30.08.2018 07:01

Marčeta 13 sela prijeratne opštine Drvar u kojima žive isključivo srbi pripojio Bihaću.O tome ćuti kao kurva jer je od muslimana za to debelo nagrađen.U USK lokalno srbsko stanovništvo nema elementarna ljudska prava zahvaljujući Marčeti.

ODGOVORITE
Name

Zijad

30.08.2018 12:42

Kako Srbi nemaju elementarna ljudska prava kad su pola policajaca u Sanskom Mostu Srbi.