Прича: Адио Ману, нико није играо кошарку као ти!

Тешко је написати смислене ствари када одлазе овакви спортисти. . .

Кошарка 30.08.2018 | 23:15
Прича: Адио Ману, нико није играо кошарку као ти!
Како проценити, како валоризовати нечију каријеру? Поготово у екипномспорту? Голе бројке свакако могу да помогну, статистика је егзактна наука која у модерном праћењу спорта заузима све више места, али сви знамо ону чувену о бикинију и статистичком откривању много тога, али не откривању ничега. Наравно да би се о томе и те како могло расправљати, али бројке не могу до краја да презентују нечију каријеру.

Оно што би се морало узети као једна од најважнијих премиса у процењивању каријере одређених спортиста, пре свега оних највећих, јесте то колико су они мењали саму парадигму спорта. Најлакши пример за овако нешто је Ивано Балић – пре њега нико рукомет није играо на такав начин, барем не на том нивоу, а након што се он појавио сви су хтјели да имају Балића или барем неког Балићевог клона док данас не постоји озбиљна рукометна екипа која на позицији средњег бека нема играча који у својој игри има барем нешто “балићевско”.

А када се узме мењање парадигме, онда је јасно због чега су кошаркашки заљубљеници широм света ових дана тужни, јер је Ману Ђинобили коначно објавио да завршава с каријером. Знали смо да ће се то догодити пре или касније, имали велике сумње да ће то бити овог лета, али нас је његова објава свеједно погодила. Јер пре њега нико није играо кошарку као Ману.

Тешко је речима објаснити како је то играо Ману, због чега је тако посебан, па је можда најлакше послужити се триком и поставити један од низа видеа којим нас НБА последњих дана бомбардује у частЂинобилију.

Колико год се већине ових акција сећао, а и оне којих нисам последњих сам дана неколико пута гледао, толико сам неколико пута током овог видеа рекао “невероватно”. “И ам Ману, тхис ис wхат И до“, рекао јеГрегу Поповићу тамо негде почетком њиховог дружења, а један од највећих тренера у историји кошарке то је једноставно морао да прихвати јер је брзо схватио шта то Ману може. А могао је све, погледали сте у овом видеу. А ако ћете одвојити нових пет и по минута својег живота, погледајте видео опет и видите против којих је играча Ману све ово радио. Невероватно, зар не?

Најбоље од свега је што је Ману све то радио с изгледом једног од нас, као да је сада дошао с баскета са школског. И цело време је изгледало као да се лудо забавља и ужива у свему томе.

А што се бројки тиче, она коју су Спурси истакли у опроштају од Мануа је да је мајстор каријеру завршио са 71,1% побједа. Мени доста.

Адио, Ману. Кошарка без тебе неће бити иста. И не, ово није флоскула.

Извор: моззартспорт/Германијак.хр

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар