Priča: Adio Manu, niko nije igrao košarku kao ti!

Teško je napisati smislene stvari kada odlaze ovakvi sportisti. . .

Košarka 30.08.2018 | 23:15
Priča: Adio Manu, niko nije igrao košarku kao ti!
Kako proceniti, kako valorizovati nečiju karijeru? Pogotovo u ekipnomsportu? Gole brojke svakako mogu da pomognu, statistika je egzaktna nauka koja u modernom praćenju sporta zauzima sve više mesta, ali svi znamo onu čuvenu o bikiniju i statističkom otkrivanju mnogo toga, ali ne otkrivanju ničega. Naravno da bi se o tome i te kako moglo raspravljati, ali brojke ne mogu do kraja da prezentuju nečiju karijeru.

Ono što bi se moralo uzeti kao jedna od najvažnijih premisa u procenjivanju karijere određenih sportista, pre svega onih najvećih, jeste to koliko su oni menjali samu paradigmu sporta. Najlakši primer za ovako nešto je Ivano Balić – pre njega niko rukomet nije igrao na takav način, barem ne na tom nivou, a nakon što se on pojavio svi su htjeli da imaju Balića ili barem nekog Balićevog klona dok danas ne postoji ozbiljna rukometna ekipa koja na poziciji srednjeg beka nema igrača koji u svojoj igri ima barem nešto “balićevsko”.

A kada se uzme menjanje paradigme, onda je jasno zbog čega su košarkaški zaljubljenici širom sveta ovih dana tužni, jer je Manu Đinobili konačno objavio da završava s karijerom. Znali smo da će se to dogoditi pre ili kasnije, imali velike sumnje da će to biti ovog leta, ali nas je njegova objava svejedno pogodila. Jer pre njega niko nije igrao košarku kao Manu.

Teško je rečima objasniti kako je to igrao Manu, zbog čega je tako poseban, pa je možda najlakše poslužiti se trikom i postaviti jedan od niza videa kojim nas NBA poslednjih dana bombarduje u častĐinobiliju.

Koliko god se većine ovih akcija sećao, a i one kojih nisam poslednjih sam dana nekoliko puta gledao, toliko sam nekoliko puta tokom ovog videa rekao “neverovatno”. “I am Manu, this is what I do“, rekao jeGregu Popoviću tamo negde početkom njihovog druženja, a jedan od najvećih trenera u istoriji košarke to je jednostavno morao da prihvati jer je brzo shvatio šta to Manu može. A mogao je sve, pogledali ste u ovom videu. A ako ćete odvojiti novih pet i po minuta svojeg života, pogledajte video opet i vidite protiv kojih je igrača Manu sve ovo radio. Neverovatno, zar ne?

Najbolje od svega je što je Manu sve to radio s izgledom jednog od nas, kao da je sada došao s basketa sa školskog. I celo vreme je izgledalo kao da se ludo zabavlja i uživa u svemu tome.

A što se brojki tiče, ona koju su Spursi istakli u oproštaju od Manua je da je majstor karijeru završio sa 71,1% pobjeda. Meni dosta.

Adio, Manu. Košarka bez tebe neće biti ista. I ne, ovo nije floskula.

Izvor: mozzartsport/Germanijak.hr

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar