Вртоглави успон АЕК-а: За пет година од треће лиге до ЛШ!

Корак по корак, без срљања, појашњава спортски директор атинског клуба Владимир Матијашевић.

Фудбал 31.08.2018 | 16:00
Вртоглави успон АЕК-а: За пет година од треће лиге до ЛШ!
Позив из Атине је изненадио српску фудбалску јавност, моменталан успех вероватно није очекивао ниВладимир Матијашевић. Међутим, непуна два месеца након што је Чукарички заменио фотељом у грчком клубу Матијашевић ће бити учесник Лиге шампиона. Реми са Видеотоном од 1:1 је после победе од 2:1 у Мађарској био довољан да АЕК врати у европску елиту.

“Велики, велики успех. После 12 година смо у Лиги шампиона. Потајно смо се надали да ћемо успети. Кад смо прво извукли Селтик на жребу знали смо да ће бити много тешко. После Видеотон, на папиру смо били фаворити, али знали смо да ће бити тежак меч”, почиње Матијашевић мини-интервју за МОЗЗАРТ Спорт.

И било је тешко. Иако су Грци повели у 47. минуту, Видеотон Марка Николића брзо је изједначио, а АЕК је у последњих 10 минута резултат бранио са играчем мање због искључења Хелдера Лопеша.

“Да, напето је било. Али мислим да смо ипак мало квалитетнија екипа од Видеотона и да је то дошло до изражаја. Наравно, треба имати и мало среће”.

А шта је највећи квалитет грчког шампиона?

“Костур екипе из прошле сезоне је сачуван. Отишла су само двојица играча, Огњен Врањеш (за 3.200.000 у Андерлехт, прим. аут.) и Лазарос Христодопулос у Олимпијакос. Дошао је нови тренер, Грк Маринос Узанидис, радио је пре Владана Милојевића у Паниониосу, после у Панатинаикосу. Није било разбацивања новца, нема АЕК већи буџет од рецимо Црвене звезде. Откупили смо Марка Ливају (стигао из Лас Палмаса, са све позајмицом коштао је округло 2.000.000 евра), позив у репрезентацију Хрватске говори да смо направили прави потез. Платили смо још Христоса Албаниса (400.000) и на позајмице довели још неколико играча са опцијом да их задржимо”.

Мисли се пре свега на Роминог нападача Езекијела Понса, Ториново крило Лукаса Бојеа и нападача БрагеАлефа. Први са 21 годином, други са 22, трећи са 23. Нису баш але, али имају искуство играња у најјачим лигама Европе. Од познатијих имена ту су и искусни Димитро Чигрински, па некадашњи шведски репрезентативац Никлас Хулт, Ерик Моран са богатим педигреом из Примере, поменути Португалац Лопеш, па земља му Андре Симоеш... Наравно и наш Урош Ћосић.

“Урош је имао пех са повредом. Оперисан је, па није играо седам месеци. И позитивно ме је изненадио сад против ПАС Јание кад се вратио. Феноменално је одиграо, па у клубу размишљају и да му понуде нови уговор”.

Наравно, са новцем од Лиге шампиона моћи ће АЕК да у последња три дана прелазног рока још једном урони у тржиште. Посебно што је Ливаја по завршетку меча са Видијем ногом у груди ударио Данка Лазовићаи већ се спекулише о дугој суспензији.

“Без везе. Нисам ни видео тај детаљ, сад се препричава овде. Деси се у жару борбе. Погрешили су и један и други, Ливаја је импулсивно реаговао, није му то требало. Надам се да неће бити престрого кажњен. Видећемо за појачања. Имамо ових неколико дана, можда да покушамо да доведемо једног или двојицу квалитетних играла”.

Наравно, сад ће бити прилике и да се продаје...

“Маркетиншки је Лига шампиона одличан посао, да се виде и неки млади грчки играчи, а имамо и такве овде. Па да сутра, не мислим буквално, кренемо у продају играча са неком већом ценом. Сад имамо зашта да се ухватимо”.

Неких претераних амбиција у Лиги шампиона реалано не може ни да буде. Пре само пет година АЕК је био на прагу пропасти. У сезони 2013/2014 играо је трећу лигу Грчке као аматерски клуб. И онда вртоглав успон. Откуд то?

“Нисам био ту од те треће лиге, па да знам детаље, али причам са људима овде, кажу ми да су ишли корак по корак, без срљања, разбацивања. Па онда повратак у прву лигу, прошле сезоне клуб је играо нокаут фазу Лиге Европе, освојио титулу у Грчкој после 24 године, сад већ Лига шампиона, мада је мени, кад сам долазио, речено да је императив Лига Европе, а све преко – супер. Велики је клуб, шта се договори то се и испуни. Нема неке финансијске неизвесности. Сад са Лигом шампиона биће још боље. Мени је овде свакако лакше него у Србији. Није то сад нека претерана разлика, али имас више, ту је и Душан Бајевић да ми помаже, имамо тројицу скаута, можемо више играча да пратимо, да гледамо... Последњу реч наравно носи председник, то је и нормално. Уосталом, Димитрис Мелисанидис је и спасио овај клуб кад је био у трећој лиги”.

БРАВО ЗА ВЕЧИТЕ, А ШТА ЋЕМО СА НАПРЕТКОМ?

Измакао се мало Матијашевић из српског фудбала, али и даље прати збивања. Уосталом, добар је и саСлавишом Кокезом, па је председник ФСС синоћ против Видија бодрио АЕК и како каже Матијашевић “донео им срећу”. А има ли среће за српски клупски фудбал?

“Прошла сезона је била веома успешна за српски фудбал. Црвена звезда и Партизан, па после дуже времена репрезентација на Мундијалу. Звезда је већ успела да уђе бар у групу Лиге Европе, ако успе и у Лигу шампиона – супер! И Партизан има шансу, не велику, али није то онај фамозни Бешикташ од пре неколико сезона”, хвали Матијашевић вечите београдске ривале.

Није ипак баш све тако сјајно.

“Нисам гледао утакмицу у Нишу, али читао сам новине. Видео сам да се дигла нека бура око утакмице између Радничког и Напретка и да је Марко Мишковић најавио оставку. Надам се само да неће отићи из клуба који је он и стабилизовао. Знате да смо заједно радили и верујте – не би ваљало за Напредак да се Мишковић сасвим повуче. Велика штета би била”, закључио је Матијашевић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар