Vrtoglavi uspon AEK-a: Za pet godina od treće lige do LŠ!

Korak po korak, bez srljanja, pojašnjava sportski direktor atinskog kluba Vladimir Matijašević.

Fudbal 31.08.2018 | 16:00
Vrtoglavi uspon AEK-a: Za pet godina od treće lige do LŠ!
Poziv iz Atine je iznenadio srpsku fudbalsku javnost, momentalan uspeh verovatno nije očekivao niVladimir Matijašević. Međutim, nepuna dva meseca nakon što je Čukarički zamenio foteljom u grčkom klubu Matijašević će biti učesnik Lige šampiona. Remi sa Videotonom od 1:1 je posle pobede od 2:1 u Mađarskoj bio dovoljan da AEK vrati u evropsku elitu.

“Veliki, veliki uspeh. Posle 12 godina smo u Ligi šampiona. Potajno smo se nadali da ćemo uspeti. Kad smo prvo izvukli Seltik na žrebu znali smo da će biti mnogo teško. Posle Videoton, na papiru smo bili favoriti, ali znali smo da će biti težak meč”, počinje Matijašević mini-intervju za MOZZART Sport.

I bilo je teško. Iako su Grci poveli u 47. minutu, Videoton Marka Nikolića brzo je izjednačio, a AEK je u poslednjih 10 minuta rezultat branio sa igračem manje zbog isključenja Heldera Lopeša.

“Da, napeto je bilo. Ali mislim da smo ipak malo kvalitetnija ekipa od Videotona i da je to došlo do izražaja. Naravno, treba imati i malo sreće”.

A šta je najveći kvalitet grčkog šampiona?

“Kostur ekipe iz prošle sezone je sačuvan. Otišla su samo dvojica igrača, Ognjen Vranješ (za 3.200.000 u Anderleht, prim. aut.) i Lazaros Hristodopulos u Olimpijakos. Došao je novi trener, Grk Marinos Uzanidis, radio je pre Vladana Milojevića u Panioniosu, posle u Panatinaikosu. Nije bilo razbacivanja novca, nema AEK veći budžet od recimo Crvene zvezde. Otkupili smo Marka Livaju (stigao iz Las Palmasa, sa sve pozajmicom koštao je okruglo 2.000.000 evra), poziv u reprezentaciju Hrvatske govori da smo napravili pravi potez. Platili smo još Hristosa Albanisa (400.000) i na pozajmice doveli još nekoliko igrača sa opcijom da ih zadržimo”.

Misli se pre svega na Rominog napadača Ezekijela Ponsa, Torinovo krilo Lukasa Bojea i napadača BrageAlefa. Prvi sa 21 godinom, drugi sa 22, treći sa 23. Nisu baš ale, ali imaju iskustvo igranja u najjačim ligama Evrope. Od poznatijih imena tu su i iskusni Dimitro Čigrinski, pa nekadašnji švedski reprezentativac Niklas Hult, Erik Moran sa bogatim pedigreom iz Primere, pomenuti Portugalac Lopeš, pa zemlja mu Andre Simoeš... Naravno i naš Uroš Ćosić.

“Uroš je imao peh sa povredom. Operisan je, pa nije igrao sedam meseci. I pozitivno me je iznenadio sad protiv PAS Janie kad se vratio. Fenomenalno je odigrao, pa u klubu razmišljaju i da mu ponude novi ugovor”.

Naravno, sa novcem od Lige šampiona moći će AEK da u poslednja tri dana prelaznog roka još jednom uroni u tržište. Posebno što je Livaja po završetku meča sa Vidijem nogom u grudi udario Danka Lazovićai već se spekuliše o dugoj suspenziji.

“Bez veze. Nisam ni video taj detalj, sad se prepričava ovde. Desi se u žaru borbe. Pogrešili su i jedan i drugi, Livaja je impulsivno reagovao, nije mu to trebalo. Nadam se da neće biti prestrogo kažnjen. Videćemo za pojačanja. Imamo ovih nekoliko dana, možda da pokušamo da dovedemo jednog ili dvojicu kvalitetnih igrala”.

Naravno, sad će biti prilike i da se prodaje...

“Marketinški je Liga šampiona odličan posao, da se vide i neki mladi grčki igrači, a imamo i takve ovde. Pa da sutra, ne mislim bukvalno, krenemo u prodaju igrača sa nekom većom cenom. Sad imamo zašta da se uhvatimo”.

Nekih preteranih ambicija u Ligi šampiona realano ne može ni da bude. Pre samo pet godina AEK je bio na pragu propasti. U sezoni 2013/2014 igrao je treću ligu Grčke kao amaterski klub. I onda vrtoglav uspon. Otkud to?

“Nisam bio tu od te treće lige, pa da znam detalje, ali pričam sa ljudima ovde, kažu mi da su išli korak po korak, bez srljanja, razbacivanja. Pa onda povratak u prvu ligu, prošle sezone klub je igrao nokaut fazu Lige Evrope, osvojio titulu u Grčkoj posle 24 godine, sad već Liga šampiona, mada je meni, kad sam dolazio, rečeno da je imperativ Liga Evrope, a sve preko – super. Veliki je klub, šta se dogovori to se i ispuni. Nema neke finansijske neizvesnosti. Sad sa Ligom šampiona biće još bolje. Meni je ovde svakako lakše nego u Srbiji. Nije to sad neka preterana razlika, ali imas više, tu je i Dušan Bajević da mi pomaže, imamo trojicu skauta, možemo više igrača da pratimo, da gledamo... Poslednju reč naravno nosi predsednik, to je i normalno. Uostalom, Dimitris Melisanidis je i spasio ovaj klub kad je bio u trećoj ligi”.

BRAVO ZA VEČITE, A ŠTA ĆEMO SA NAPRETKOM?

Izmakao se malo Matijašević iz srpskog fudbala, ali i dalje prati zbivanja. Uostalom, dobar je i saSlavišom Kokezom, pa je predsednik FSS sinoć protiv Vidija bodrio AEK i kako kaže Matijašević “doneo im sreću”. A ima li sreće za srpski klupski fudbal?

“Prošla sezona je bila veoma uspešna za srpski fudbal. Crvena zvezda i Partizan, pa posle duže vremena reprezentacija na Mundijalu. Zvezda je već uspela da uđe bar u grupu Lige Evrope, ako uspe i u Ligu šampiona – super! I Partizan ima šansu, ne veliku, ali nije to onaj famozni Bešiktaš od pre nekoliko sezona”, hvali Matijašević večite beogradske rivale.

Nije ipak baš sve tako sjajno.

“Nisam gledao utakmicu u Nišu, ali čitao sam novine. Video sam da se digla neka bura oko utakmice između Radničkog i Napretka i da je Marko Mišković najavio ostavku. Nadam se samo da neće otići iz kluba koji je on i stabilizovao. Znate da smo zajedno radili i verujte – ne bi valjalo za Napredak da se Mišković sasvim povuče. Velika šteta bi bila”, zaključio je Matijašević.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar