“Он води државу једног лица”

О Милораду Додику ћете чути само ријечи хвале у његовом родном граду, пише аутори чланка Хана Лусинда Смит у угледном и утицајном британском листу “Тајмс” (Тхе Тимес).

Република Српска 29.08.2018 | 15:34
“Он води државу једног лица”
– Он је човјек из народа. Штити интересе Републике Српске – рекао је тридесеттрогодишњи Милан Бабић из Лакташа за “Тајмс”, преноси Н1.

То је сентимент на који се Додик ослања у великој мјери – изазивање страха од исламских екстремиста, порицање ратних злочина које су починиле аподијелио државу на два дијела, наводи овај лист.

– На власти је већ 12 година и доминирао је Републиком Српском од првих дана када је изабран за премијера, све до данас када је на мјесту предсједника тог ентитета. У раним годинама је имао финансијску подршку Европске уније која га је сматрала умјереним политичаром у односу на политичаре из ратног доба – стоји у тексту “Тајмса”.

Како тврди овај лист, “Додиков син је примио кредите у вриједности 5,65 милиона америчких долара намијењене за државну инвестициону банку, а породична кућа у засеоку близу Лакташа данас представља огромно здање у чијем прилазу се налази неколико луксузних возила”.

Његови противници кажу да он води ‘државу једног лица’.

– Све се ради по Додиковим инструкцијама. То је трагедија за нашу земљу – казао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП, те додао ‘умјесто да имамо организовану државу, челници свих институција иду њему за коначну одлуку. То је трагедија за нашу земљу'”, пише Тхе Тимес.

Прошле године, САД су наметнуле санкције Додику због кршења Дејтонског споразума, што је коначна фаза његовог пута од реформатора до секташког популисте, пише “Тајмс”.

Додик је одбио да изјаву “Тајмс”, али је премијерка Републике Српске, Жељка Цвијановић, иначе његова блиска сарадница, одлучно је тврдила да су све критике које долазе на рачун владе резултат западне пристрасности усмјерене против Срба у Босни.

– Ми смо веома про-европски, али само тражимо рационалан приступ и поштовање нашег устава. Мислим да се никада нису поштено односили према нама и увијек су нас посматрали кроз политичку призму –  нагласила је Цвијановић.

Бабић, са почетка ове приче, је на крају рекао да и поред његове подршке предсједнику Републике Српске, планира да и сам напусти земљу и оде у западну Европу.

(Српскаинфо)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Мајка свих лажи

29.08.2018 13:41

Па докле мајку му лагат себе а и друге? Докле ће Српски политицари ентитет стално звати државом ? Гдје су таблице, пасоши, монета, државни уговори ....Чак и закон мора бити упоредјен са државним Итд итд.. Колико је закона укинуто из РС Ана врховном суду ...Па чак референдум није се могао одржат ..него анкета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су дакле ..

29.08.2018 14:21

Није ни ентитет него кукавицко гнијездо гдје Срби се боје да се суоце са прослосцу И садасњости. Боје се да отресу прослост која им одредјује садасњост. Боје се свега а највисе промјена. Садасњост им је вец трагедија а ста це тек бити будуцност . Пљују по “западу” и све сто долази одатле а стоје у реду сатима да добију само визу за тај исти којег пљују . Оне које воле И хвале тамо не зеле ни под разно .. Бирају национализам како опозиција тако И власт у БЛ испред економије . Куну се у Бога а све раде против људске вриједности.

Name

Ре

29.08.2018 14:25

Па нису српски политичари то рекли у овом тексту, већ новинар Тајмса! Видиш да нас и они сматрају државом. Зашто да ми онда негирамо?

Name

Коментар

29.08.2018 14:28

Ма то о дрзавности РС је јос једна Додикова превара на коју насједају сељаци...

Name

Ре

29.08.2018 14:31

Ста си оцекивао од срба.

Name

РЕ Мајка свих лази

29.08.2018 15:14

Сто висе нападате и негирате РС и Предсједника РС , само на уједињујете . Изроди и конвертити. Сиктер на исток !

Name

Добрица

29.08.2018 15:31

„Ми лажемо да би смо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно.” Добрица Ћосић

Name

Ре Добрица

29.08.2018 16:44

Све рецено..

Name

Мк

29.08.2018 18:49

НЕПАДАЈТЕ НА ФОРЕ ДА МУСЛИМАНИ ТО ПИШУ. ТО СУ ДОДИКОВ И ПОЛТРОНИ И НАПАДАЈУ И БРАНЕ У ИСТТО ВРИЈЕМЕ .МАФИЈА НЕВИЂЕНА .СРБИ СЕ ПРВО ТРЕБАЈУ ПОМИРИТИ СА ТИМ ДА ЈЕ ЈЕДИНИ НЕПРИЈАТЕЉ Р.СРПСКЕ УПРАВО ДОДИК КОЈИ НАС ЈЕ ПОКРО ДО ГОЛЕ КОЖЕ И ПРОГОНИ ОВАЈ НАРОД У СТРАНЕ ЗЕМЉЕ СА СВОГ ОГЊИШТА КОЈЕ СМО МИ БРАНИЛИ А ОН ГУЗИЦУ ЛАДИО У ВИЛИ У БЕОГРАДУ.

Name

Сетац

29.08.2018 13:42

Он висе ни себе не мозе да води! Изгубљен у времену и простору! Додик= највеца Српска срамита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме

29.08.2018 18:48

је да де се суоцимо са стварносцу.Српска је осиромасена ,народ депресиван ,пасиван изгледа да се бунт који је својственСбима угасијо ,народ висе не реагује само распреда по кафанама а ниста конкретно не подузима да би му било боље да од власти захтијева одговорност ,трази да се нама граданима Српске врати Српска ,Републику није стварао Додик и његови пајтиси,зна се како и ко је бранијо и одбранијо Српску.Додик ,је досао уз помоц запада а запад га и сад плаца и дези да унисти све сто се мозе унистити ,да је стало великим западњацима давно би се рјесили Додика и његове испразне прице ..то је моје рсзмусљање..

Name

дзоо

29.08.2018 13:42

Прво то није дрзава продји те се висе и ви новинар глупости и паљевина.Он као он води мафијаску организацију која влада над нама лудим православцима.Нико нам није крив кад смо оцлвце за сисање.Не контам засто му даје те толику позорност.бојкот ј најбоље ресење.Кад видим Иваница веруј те запитам се да видимо ста и ова луда од председника ентитета мозе направити ако га изаберемо за председника или цлана председниствао БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микиблука

29.08.2018 14:12

Нама лудим православцима?? По језику на ком је твој пост не бих бас рекао да си православац.... Луд мозда, али православац не.

Name

@Микиблука

29.08.2018 14:57

Засто није православац ? Оцигледно сто не мисли као ти? Није великоСрбин?

Name

ре микибука

29.08.2018 15:09

Колико знам РС је секуларна дрзава, знаци нити Православна, нит Католицка нит Муслиманска. Ако цес тразити вјерску дрзаву, микибука ти си добро заллутао. Вјерски слузбеници користе бас такве као ти сто си. Вјерник мора бити постен према својим комсијама, ма које вјере били. А сто вас користе као глинене голубове, то је да васег менталног склопа

Name

ре

29.08.2018 15:16

Православац... позорност...хмммм....ниси баш увјерљив.

Name

за ре

29.08.2018 16:50

Ста то,православац не смије бити критицан на стање у друству,ста је мој голубе мјера православца?По теби србовање,пљување по другим или несто треце!

Name

Ре Мики...

29.08.2018 17:31

Док ти јаднице отворис очи све це ти бити касни...сорy..

Name

075

29.08.2018 21:31

@ре микибука "Бољи" ентитет није а нити ће икада бити "држава" него је дио ДРЖАВЕ Босне и Херцеговине!!

Name

Милан

29.08.2018 13:43

Биће том БАБИЋу тешко у ЕУ. Неће знати кога да хвали а ако помене наше политичаре из владајуће клике помислиће да је човјек залутао у свијет..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

29.08.2018 14:04

Па да сте избацили неког квалитетнијег,мозда би и добили изборе.Али прво радно мјесто гуслару да буде пресједник не иде брате, никако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цба

29.08.2018 14:16

Јок него це трговац паприка и месар са заврсеном кумровацким цетвртим стрпеном и добијеном дипломом на кеси која му је била главна референца да уписе политицке науке у БГ-у а такодје да их и заврси.

Name

То мајсторе

29.08.2018 14:29

Браво! Треба, орво месар, па сверцер, па лопов, па криминалац! То је редослед у СНСД-у!

Name

Реци цу само ово

29.08.2018 14:34

А ста цес ? Само слијеп И малоуман цовјек то мозе видјет. Нисам ни за једног ни за другог . А треци не постоји . Сто знаци готови смо!!!! Не мозе се водити националистицка реторика и политика национализма са економском. Неце нико ни марку улозити у онога ко води несто а на првом му је мјесту црква И бити Србин. Такмицити ко је веци Србин. Него онај ко це да обара границе , барикаде И дати будуцност народима . Ако се овако настави неписмени И необразовани це да одлуцују о будуцности као сто И сад цине . Зато паметни одлазе јер не могу против тих затуцаних И неписмени који одредјује курс друства. А такви одговарајх оваким квази политицарима ..Завади па владај..

Name

ре СНСД

29.08.2018 15:28

Покушаћу вам објаснити, мада не вјерујем да ћете схватити. Првенствено јер се потписујете са својом странком, значи немате сопствено мишљење, него ваша партија одређује како ћете мислити. Гусле су дио наше, српске, традиције, боље речено бренд, као што је нпр. крсна слава. А. Фаргељ( не очекујем да знате ко је то) је докторирао у Француској на гуслама. и, нећете вјеровати, тамо су сједили угледни професори, Французи, који исто тако знају шта су гусле, а не, рецимо, Гачани. Е, сад, неки СНСД овац понижава гусле. Он тиме само говори о себи и свом образовању , а богме и карактеру. Могао је и Вукота преко ноћи да се одрекне гусала јер вози скупо ауто, носи скупа одијела. Не иде то уз гусле!!! Али, ето, он и даље гусла. Многи ви нисте савладали ни основну писменост (шта написасте: пресједник), учланили сте се у странку, њено име узели за лично име и пљујете по неком ко гусла. Овај коментар не пишем због вас него због гусала. Оне су то заслужиле.

Name

Ре "ре СНСД" РАСПУЦХИН

29.08.2018 15:51

Одличан коментар , једино нисам сигуран да ли ће допријети до онога коме је намјењен.

Name

ре Распуцин

29.08.2018 17:38

Хвала. Вукота ми уопште није привлачан као политичар( као ни Додик) али је бар човјек честит, а то много значи. И онда се нађе неко ко ће га критиковати јер гусла. Миле је продавао паприке али , ето, то је прави домаћин. А кад гуслаш, онда си нико и ништа. Ја мислим да су управо ове двије радње уско повезане и да исти људи ово обоје раде. Међутим, једни су окарактерисани ако лоши , а други ако израааазито добри. Даље бисмо могли дискутовати и о мјестима наступа ове двојице умјетника и на основу тога дати интелектуални профил писца горенаписаних редова. Ја бих предложила једну сугестију свим ботовима: ако сте неписмени и глупи, не оглашавајте се. Одолите том тешком искушењу јер правите лошу рекламу себи, тј. вашој странци, како рекосте да се зовете.

Name

Ре Снсд

29.08.2018 17:40

Прво радно мјесто гуслару? А твој саторски пјевац, пардон рудоња је бољи. Ти појма немас ста су гусле и ста знаци гуслар бити. Немој само ту сједити и цекати да ти твој саторски пјевац дадне несто као кмету, него уци,цитај, информиси се. Није никоме лак зивот, али кметовима је најтезе.

Name

О ГУСЛАМА И ДРЗАВИ,

30.08.2018 06:33

... недје Србин сакривен у гори страсно цудо измисли и створи, науци га сила са небеса јаворово дрво те отеса... Као сто данас политицари користе мирофон за велике лази, тако Срби користе гусле вјековима да сакрију истине, обману потомке и највеце поразе приказу као побједе. У сваком боју неко је био јунак неко издајник. Умјесто записа гуслама је биљезена историја и никад се неце дознати, ста је лаз, ста истина. Мозда је најбоље да ми, Срби, имамо лицне истине, јунаке, издајнике... Цести су коментари против Републике Српске. Она је настала и неце лако нестати. Дејтоном је добила дрзавност коју су касније покусавали умањити. И данас има скоро све елементе дрзаве и има несрецу, као Топаловици са зенама, како долази која власт тако је пљацка. Има изузетне потенцијале, ако икада на власт додју патриоте њена економија це расти. Да би се пели морамо дотаци дно. Ту смо негдје. Тада це "пјеваци" сами отици, доци це вријеме струке...

Name

МИРКО

29.08.2018 14:08

Није лактаски криминалац, само економски упропастио Србе него је опсту слику о Србину, на најгори могуци нацин послао у свијет. Сад сви у Србину виде; лопова, простака, лазова, дилера и убицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

29.08.2018 15:24

Јаране вала незна се шта је горе или БИХ или ФБИХ , али БИХ је нешто најгоре и ако богда неће дуго . СВАКО СЕБИ ПА НЕКА ЗОВЕ КАКО КО ХОЋЕ . Једини је проблем што се бошњама неда никаква држава , а нико вас неће са собом.

Name

ре боро

29.08.2018 15:48

Боро, а дуг? хттп://www.6yка.цом/новост/143615/додик-троси-као-да-сутра-не-постоји-јавни-дуг-рс-сваког-дана-се-повецава-за-2-милиона-км

Name

Федерација БиХ Сарајево

29.08.2018 14:37

Гдје вам писе да хе РС дрзава,од које дрзаве цекате кредите ММФ...вама као ентитету јако битна,од које дрзаве вам се пребацују разна давања,и то морате признате висе него сто вам припада,у ком дрзавном листу сте огласили резултате референдума...анкете,ма дајте и јос много тога сто имате од дрзаве БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек вам је Бог на помоци..

29.08.2018 15:14

Ја Јос нисам цуо да Вукота зове ентитет РС него дрзавом као ис ви њихови лазови који прицају онако како Српске уси воле да цују па макар то била и лаз . Гдје је лосе кад Србе лазу а кад Срби лазу онда је то добро . Сви прицају о територији а нико о људима И њиховим напредку .. И на крају спремни су бранит своје полозаје тј. записану територију звана РС до последњег Србина..И медјуврену су купили станове у Србији И цекат це тамо исход тог рата па ако неко од Срба презиви добро јесте ако не ...имају Србију и обезбједјену еxистенцију захваљујуци вама . А ви? Гдје сте сви ви у овоме? У блату до врата и до гусе..

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

29.08.2018 14:40

ПОДРШКА МИЛОРАДУ ОД НЕЗАПОСЛЕНИХ ДЕМОБИЛИСАНИХ БОРАЦА ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

29.08.2018 17:42

Аве Милораде.

Name

ВРС

29.08.2018 14:53

Штаће нама економија кад на Бечкој берзи има пуно пара по повољној камати, само напријед бисерка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.08.2018 21:08

колико знам ,гусле се слусају стољецима а саторски пјеваци тек неколико година.. сто знаци да су гусле много стсрије а сатир пјевац новија крканијада..

Name

Пабло

29.08.2018 15:18

Да ли је господин Бабић из Лакташа размишљо о емиграцији у мајчицу Русију? Због чега не долази Русија у обзир и да ли баш мора бити мрски и непријатељски нам запад? Ово питање важи и за све остале Бабиће по РС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре "Пабло" РАСПУЦХИН

29.08.2018 15:46

Па овако "Пабло". Не одлази у Русију јер , скоро сви , лажу да одлазе за увијек. Одлазе , као и за вријеме Броза , да зараде нешто пара , да навуку стажа за пензију и да долазе овдје да покажу шта су зарадили и колико имају. Да покажу израубовану "мечку" (или неко друго швапско возило) да "туре" руку кроз прозор и покажу сатове и наруквице , да се покажу под шатром и у кафани , итд. , итд.. Једино што се промјенило од Броза до данас је стил облачења па не носе више браон одијела , зелене кошуље и шарене кравате везане у чвор величине диње. Ево , ја када бих одлазио , распродао бих све шта имам и отишао у Русију за увијек и не помишљајући да овдје дођем , ма ни на један једини дан. Одеш , тамо се скућиш и тачка.

Name

за Пабло

29.08.2018 16:59

Видис да је народ залутао,колективно болују од аутизма.

Name

Ре РАСПУЦХИН

29.08.2018 19:37

Не мереш у Русију 'за увијек'. Не да руска полиција. Врло су ригорозни апропо папира, боравка и сл. И експедитивни чак и кад су Срби у питању, привођење, ћелија, казна, депортација..

Name

Ре "Ре РАСПУЦХИН" РАСПУЦХИН

30.08.2018 12:03

Хвала Вам на томе што сте ми скренули пажњу на граматичку грешку "за увијек" али гдје сте видјели да користим "Не мере"? А шта ћемо са Вашим "кад"? И Вама се догодило да погријешите или сте и Ви од оних који говоре "не мере"?

Name

Ре од Ре

30.08.2018 20:47

То 'за увијек' и није нека грешка. Али 'не мере' јесте врло погрешно, али је локализам, па се користи из неких сликовитијих, завичајних разлога. Поента је у претјераној неукусној сервилности према Русима. Треба имати мјесру.

Name

мицк

29.08.2018 16:09

Зивио нам предсједнице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

29.08.2018 16:34

Милорад има још један, последњи задатак, да остане на власти док не прода електропривреду... са новцем од продаје врати дуг, закрпи рупе у буџету и оде у пензију... а дал ће бити тако, то ћете ви долучити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.08.2018 18:36

Требали су острије санкције према Додику да уведу. Цовјек је веома стетан, понајвисе за Запад, а исто тако ниста мање, цак и висе за свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

29.08.2018 18:40

Он води једно лице.Државу нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

29.08.2018 19:04

Ако он не дај бозе побиједи и на овим изборима сви бјезимо из РС-а. Нецемо говно за предсједника

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре БЛ

29.08.2018 20:44

Ти, ако напустиш РС заувијек, то може бити само корисно за РС, јер тако "култураног и пристојног" нико те неће присиљавати да останеш у драгој нам РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

29.08.2018 22:21

Издржи миле до милијарде. Серем се у јабуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

30.08.2018 06:00

ПРАВИ ПАТРИОТА И СРБСКИ ВОЗД,ОН НАС БРАНИ ОД САРАЈЕВА,ОН ЈЕ РЕПУБЛИКА СРБСКА,ОН ЦЕ НАС ОПЕТ БРАНИТИ АКО СЕ ЗАРАТИ СВЕРЦАЈУЦИ ЦИГАРЕТЕ И ГОРИВО.

ОДГОВОРИТЕ