“On vodi državu jednog lica”

O Miloradu Dodiku ćete čuti samo riječi hvale u njegovom rodnom gradu, piše autori članka Hana Lusinda Smit u uglednom i uticajnom britanskom listu “Tajms” (The Times).

Republika Srpska 29.08.2018 | 15:34
“On vodi državu jednog lica”
– On je čovjek iz naroda. Štiti interese Republike Srpske – rekao je tridesettrogodišnji Milan Babić iz Laktaša za “Tajms”, prenosi N1.

To je sentiment na koji se Dodik oslanja u velikoj mjeri – izazivanje straha od islamskih ekstremista, poricanje ratnih zločina koje su počinile apodijelio državu na dva dijela, navodi ovaj list.

– Na vlasti je već 12 godina i dominirao je Republikom Srpskom od prvih dana kada je izabran za premijera, sve do danas kada je na mjestu predsjednika tog entiteta. U ranim godinama je imao finansijsku podršku Evropske unije koja ga je smatrala umjerenim političarom u odnosu na političare iz ratnog doba – stoji u tekstu “Tajmsa”.

Kako tvrdi ovaj list, “Dodikov sin je primio kredite u vrijednosti 5,65 miliona američkih dolara namijenjene za državnu investicionu banku, a porodična kuća u zaseoku blizu Laktaša danas predstavlja ogromno zdanje u čijem prilazu se nalazi nekoliko luksuznih vozila”.

Njegovi protivnici kažu da on vodi ‘državu jednog lica’.

– Sve se radi po Dodikovim instrukcijama. To je tragedija za našu zemlju – kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP, te dodao ‘umjesto da imamo organizovanu državu, čelnici svih institucija idu njemu za konačnu odluku. To je tragedija za našu zemlju'”, piše The Times.

Prošle godine, SAD su nametnule sankcije Dodiku zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, što je konačna faza njegovog puta od reformatora do sektaškog populiste, piše “Tajms”.

Dodik je odbio da izjavu “Tajms”, ali je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, inače njegova bliska saradnica, odlučno je tvrdila da su sve kritike koje dolaze na račun vlade rezultat zapadne pristrasnosti usmjerene protiv Srba u Bosni.

– Mi smo veoma pro-evropski, ali samo tražimo racionalan pristup i poštovanje našeg ustava. Mislim da se nikada nisu pošteno odnosili prema nama i uvijek su nas posmatrali kroz političku prizmu –  naglasila je Cvijanović.

Babić, sa početka ove priče, je na kraju rekao da i pored njegove podrške predsjedniku Republike Srpske, planira da i sam napusti zemlju i ode u zapadnu Evropu.

(Srpskainfo)

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Majka svih laži

29.08.2018 13:41

Pa dokle majku mu lagat sebe a i druge? Dokle će Srpski politicari entitet stalno zvati državom ? Gdje su tablice, pasoši, moneta, državni ugovori ....Čak i zakon mora biti uporedjen sa državnim Itd itd.. Koliko je zakona ukinuto iz RS Ana vrhovnom sudu ...Pa čak referendum nije se mogao održat ..nego anketa..

ODGOVORITE
Name

Oni su dakle ..

29.08.2018 14:21

Nije ni entitet nego kukavicko gnijezdo gdje Srbi se boje da se suoce sa prosloscu I sadasnjosti. Boje se da otresu proslost koja im odredjuje sadasnjost. Boje se svega a najvise promjena. Sadasnjost im je vec tragedija a sta ce tek biti buducnost . Pljuju po “zapadu” i sve sto dolazi odatle a stoje u redu satima da dobiju samo vizu za taj isti kojeg pljuju . One koje vole I hvale tamo ne zele ni pod razno .. Biraju nacionalizam kako opozicija tako I vlast u BL ispred ekonomije . Kunu se u Boga a sve rade protiv ljudske vrijednosti.

Name

Re

29.08.2018 14:25

Pa nisu srpski političari to rekli u ovom tekstu, već novinar Tajmsa! Vidiš da nas i oni smatraju državom. Zašto da mi onda negiramo?

Name

Komentar

29.08.2018 14:28

Ma to o drzavnosti RS je jos jedna Dodikova prevara na koju nasjedaju seljaci...

Name

Re

29.08.2018 14:31

Sta si ocekivao od srba.

Name

RE Majka svih lazi

29.08.2018 15:14

Sto vise napadate i negirate RS i Predsjednika RS , samo na ujedinjujete . Izrodi i konvertiti. Sikter na istok !

Name

Добрица

29.08.2018 15:31

„Ми лажемо да би смо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно.” Добрица Ћосић

Name

Re Dobrica

29.08.2018 16:44

Sve receno..

Name

Mk

29.08.2018 18:49

NEPADAJTE NA FORE DA MUSLIMANI TO PIŠU. TO SU DODIKOV I POLTRONI I NAPADAJU I BRANE U ISTTO VRIJEME .MAFIJA NEVIĐENA .SRBI SE PRVO TREBAJU POMIRITI SA TIM DA JE JEDINI NEPRIJATELJ R.SRPSKE UPRAVO DODIK KOJI NAS JE POKRO DO GOLE KOŽE I PROGONI OVAJ NAROD U STRANE ZEMLJE SA SVOG OGNJIŠTA KOJE SMO MI BRANILI A ON GUZICU LADIO U VILI U BEOGRADU.

Name

Setac

29.08.2018 13:42

On vise ni sebe ne moze da vodi! Izgubljen u vremenu i prostoru! Dodik= najveca Srpska sramita!

ODGOVORITE
Name

Vrijeme

29.08.2018 18:48

je da de se suocimo sa stvarnoscu.Srpska je osiromasena ,narod depresivan ,pasivan izgleda da se bunt koji je svojstvenSbima ugasijo ,narod vise ne reaguje samo raspreda po kafanama a nista konkretno ne poduzima da bi mu bilo bolje da od vlasti zahtijeva odgovornost ,trazi da se nama gradanima Srpske vrati Srpska ,Republiku nije stvarao Dodik i njegovi pajtisi,zna se kako i ko je branijo i odbranijo Srpsku.Dodik ,je dosao uz pomoc zapada a zapad ga i sad placa i dezi da unisti sve sto se moze unistiti ,da je stalo velikim zapadnjacima davno bi se rjesili Dodika i njegove isprazne price ..to je moje rszmusljanje..

Name

dzoo

29.08.2018 13:42

Prvo to nije drzava prodji te se vise i vi novinar gluposti i paljevina.On kao on vodi mafijasku organizaciju koja vlada nad nama ludim pravoslavcima.Niko nam nije kriv kad smo oclvce za sisanje.Ne kontam zasto mu daje te toliku pozornost.bojkot j najbolje resenje.Kad vidim Ivanica veruj te zapitam se da vidimo sta i ova luda od predsednika entiteta moze napraviti ako ga izaberemo za predsednika ili clana predsednistvao BiH.

ODGOVORITE
Name

Mikibluka

29.08.2018 14:12

Nama ludim pravoslavcima?? Po jeziku na kom je tvoj post ne bih bas rekao da si pravoslavac.... Lud mozda, ali pravoslavac ne.

Name

@Mikibluka

29.08.2018 14:57

Zasto nije pravoslavac ? Ocigledno sto ne misli kao ti? Nije velikoSrbin?

Name

re mikibuka

29.08.2018 15:09

Koliko znam RS je sekularna drzava, znaci niti Pravoslavna, nit Katolicka nit Muslimanska. Ako ces traziti vjersku drzavu, mikibuka ti si dobro zallutao. Vjerski sluzbenici koriste bas takve kao ti sto si. Vjernik mora biti posten prema svojim komsijama, ma koje vjere bili. A sto vas koriste kao glinene golubove, to je da vaseg mentalnog sklopa

Name

re

29.08.2018 15:16

Pravoslavac... pozornost...hmmmm....nisi baš uvjerljiv.

Name

za re

29.08.2018 16:50

Sta to,pravoslavac ne smije biti kritican na stanje u drustvu,sta je moj golube mjera pravoslavca?Po tebi srbovanje,pljuvanje po drugim ili nesto trece!

Name

Re Miki...

29.08.2018 17:31

Dok ti jadnice otvoris oči sve ce ti biti kasni...sory..

Name

075

29.08.2018 21:31

@re mikibuka "Bolji" entitet nije a niti će ikada biti "država" nego je dio DRŽAVE Bosne i Hercegovine!!

Name

Milan

29.08.2018 13:43

Biće tom BABIĆu teško u EU. Neće znati koga da hvali a ako pomene naše političare iz vladajuće klike pomisliće da je čovjek zalutao u svijet..

ODGOVORITE
Name

Snsd

29.08.2018 14:04

Pa da ste izbacili nekog kvalitetnijeg,mozda bi i dobili izbore.Ali prvo radno mjesto guslaru da bude presjednik ne ide brate, nikako!

ODGOVORITE
Name

Cba

29.08.2018 14:16

Jok nego ce trgovac paprika i mesar sa zavrsenom kumrovackim cetvrtim strpenom i dobijenom diplomom na kesi koja mu je bila glavna referenca da upise politicke nauke u BG-u a takodje da ih i zavrsi.

Name

To majstore

29.08.2018 14:29

Bravo! Treba, orvo mesar, pa svercer, pa lopov, pa kriminalac! To je redosled u SNSD-u!

Name

Reci cu samo ovo

29.08.2018 14:34

A sta ces ? Samo slijep I malouman covjek to moze vidjet. Nisam ni za jednog ni za drugog . A treci ne postoji . Sto znaci gotovi smo!!!! Ne moze se voditi nacionalisticka retorika i politika nacionalizma sa ekonomskom. Nece niko ni marku uloziti u onoga ko vodi nesto a na prvom mu je mjestu crkva I biti Srbin. Takmiciti ko je veci Srbin. Nego onaj ko ce da obara granice , barikade I dati buducnost narodima . Ako se ovako nastavi nepismeni I neobrazovani ce da odlucuju o buducnosti kao sto I sad cine . Zato pametni odlaze jer ne mogu protiv tih zatucanih I nepismeni koji odredjuje kurs drustva. A takvi odgovarajh ovakim kvazi politicarima ..Zavadi pa vladaj..

Name

re SNSD

29.08.2018 15:28

Pokušaću vam objasniti, mada ne vjerujem da ćete shvatiti. Prvenstveno jer se potpisujete sa svojom strankom, znači nemate sopstveno mišljenje, nego vaša partija određuje kako ćete misliti. Gusle su dio naše, srpske, tradicije, bolje rečeno brend, kao što je npr. krsna slava. A. Fargelj( ne očekujem da znate ko je to) je doktorirao u Francuskoj na guslama. i, nećete vjerovati, tamo su sjedili ugledni profesori, Francuzi, koji isto tako znaju šta su gusle, a ne, recimo, Gačani. E, sad, neki SNSD ovac ponižava gusle. On time samo govori o sebi i svom obrazovanju , a bogme i karakteru. Mogao je i Vukota preko noći da se odrekne gusala jer vozi skupo auto, nosi skupa odijela. Ne ide to uz gusle!!! Ali, eto, on i dalje gusla. Mnogi vi niste savladali ni osnovnu pismenost (šta napisaste: presjednik), učlanili ste se u stranku, njeno ime uzeli za lično ime i pljujete po nekom ko gusla. Ovaj komentar ne pišem zbog vas nego zbog gusala. One su to zaslužile.

Name

Re "ре SNSD" RASPUCHIN

29.08.2018 15:51

Одличан коментар , једино нисам сигуран да ли ће допријети до онога коме је намјењен.

Name

re Raspucin

29.08.2018 17:38

Hvala. Vukota mi uopšte nije privlačan kao političar( kao ni Dodik) ali je bar čovjek čestit, a to mnogo znači. I onda se nađe neko ko će ga kritikovati jer gusla. Mile je prodavao paprike ali , eto, to je pravi domaćin. A kad guslaš, onda si niko i ništa. Ja mislim da su upravo ove dvije radnje usko povezane i da isti ljudi ovo oboje rade. Međutim, jedni su okarakterisani ako loši , a drugi ako izraaaazito dobri. Dalje bismo mogli diskutovati i o mjestima nastupa ove dvojice umjetnika i na osnovu toga dati intelektualni profil pisca gorenapisanih redova. Ja bih predložila jednu sugestiju svim botovima: ako ste nepismeni i glupi, ne oglašavajte se. Odolite tom teškom iskušenju jer pravite lošu reklamu sebi, tj. vašoj stranci, kako rekoste da se zovete.

Name

Re Snsd

29.08.2018 17:40

Prvo radno mjesto guslaru? A tvoj satorski pjevac, pardon rudonja je bolji. Ti pojma nemas sta su gusle i sta znaci guslar biti. Nemoj samo tu sjediti i cekati da ti tvoj satorski pjevac dadne nesto kao kmetu, nego uci,citaj, informisi se. Nije nikome lak zivot, ali kmetovima je najteze.

Name

O GUSLAMA I DRZAVI,

30.08.2018 06:33

... nedje Srbin sakriven u gori strasno cudo izmisli i stvori, nauci ga sila sa nebesa javorovo drvo te otesa... Kao sto danas politicari koriste mirofon za velike lazi, tako Srbi koriste gusle vjekovima da sakriju istine, obmanu potomke i najvece poraze prikazu kao pobjede. U svakom boju neko je bio junak neko izdajnik. Umjesto zapisa guslama je biljezena istorija i nikad se nece doznati, sta je laz, sta istina. Mozda je najbolje da mi, Srbi, imamo licne istine, junake, izdajnike... Cesti su komentari protiv Republike Srpske. Ona je nastala i nece lako nestati. Dejtonom je dobila drzavnost koju su kasnije pokusavali umanjiti. I danas ima skoro sve elemente drzave i ima nesrecu, kao Topalovici sa zenama, kako dolazi koja vlast tako je pljacka. Ima izuzetne potencijale, ako ikada na vlast dodju patriote njena ekonomija ce rasti. Da bi se peli moramo dotaci dno. Tu smo negdje. Tada ce "pjevaci" sami otici, doci ce vrijeme struke...

Name

MIRKO

29.08.2018 14:08

Nije laktaski kriminalac, samo ekonomski upropastio Srbe nego je opstu sliku o Srbinu, na najgori moguci nacin poslao u svijet. Sad svi u Srbinu vide; lopova, prostaka, lazova, dilera i ubicu.

ODGOVORITE
Name

boro

29.08.2018 15:24

Jarane vala nezna se šta je gore ili BIH ili FBIH , ali BIH je nešto najgore i ako bogda neće dugo . SVAKO SEBI PA NEKA ZOVE KAKO KO HOĆE . Jedini je problem što se bošnjama neda nikakva država , a niko vas neće sa sobom.

Name

ре боро

29.08.2018 15:48

Боро, а дуг? http://www.6yka.com/novost/143615/dodik-trosi-kao-da-sutra-ne-postoji-javni-dug-rs-svakog-dana-se-povecava-za-2-miliona-km

Name

Federacija BiH Sarajevo

29.08.2018 14:37

Gdje vam pise da he RS drzava,od koje drzave cekate kredite MMF...vama kao entitetu jako bitna,od koje drzave vam se prebacuju razna davanja,i to morate priznate vise nego sto vam pripada,u kom drzavnom listu ste oglasili rezultate referenduma...ankete,ma dajte i jos mnogo toga sto imate od drzave BiH...

ODGOVORITE
Name

Nek vam je Bog na pomoci..

29.08.2018 15:14

Ja Jos nisam cuo da Vukota zove entitet RS nego drzavom kao is vi njihovi lazovi koji pricaju onako kako Srpske usi vole da cuju pa makar to bila i laz . Gdje je lose kad Srbe lazu a kad Srbi lazu onda je to dobro . Svi pricaju o teritoriji a niko o ljudima I njihovim napredku .. I na kraju spremni su branit svoje polozaje tj. zapisanu teritoriju zvana RS do poslednjeg Srbina..I medjuvrenu su kupili stanove u Srbiji I cekat ce tamo ishod tog rata pa ako neko od Srba prezivi dobro jeste ako ne ...imaju Srbiju i obezbjedjenu existenciju zahvaljujuci vama . A vi? Gdje ste svi vi u ovome? U blatu do vrata i do guse..

Name

SALE SLOVENAC

29.08.2018 14:40

PODRŠKA MILORADU OD NEZAPOSLENIH DEMOBILISANIH BORACA VRS.

ODGOVORITE
Name

Rr

29.08.2018 17:42

Ave Milorade.

Name

ВРС

29.08.2018 14:53

Штаће нама економија кад на Бечкој берзи има пуно пара по повољној камати, само напријед бисерка

ODGOVORITE
Name

Ja

29.08.2018 21:08

koliko znam ,gusle se slusaju stoljecima a satorski pjevaci tek nekoliko godina.. sto znaci da su gusle mnogo stsrije a satir pjevac novija krkanijada..

Name

Pablo

29.08.2018 15:18

Da li je gospodin Babić iz Laktaša razmišljo o emigraciji u majčicu Rusiju? Zbog čega ne dolazi Rusija u obzir i da li baš mora biti mrski i neprijateljski nam zapad? Ovo pitanje važi i za sve ostale Babiće po RS-u.

ODGOVORITE
Name

Re "Pablo" RASPUCHIN

29.08.2018 15:46

Па овако "Pablo". Не одлази у Русију јер , скоро сви , лажу да одлазе за увијек. Одлазе , као и за вријеме Броза , да зараде нешто пара , да навуку стажа за пензију и да долазе овдје да покажу шта су зарадили и колико имају. Да покажу израубовану "мечку" (или неко друго швапско возило) да "туре" руку кроз прозор и покажу сатове и наруквице , да се покажу под шатром и у кафани , итд. , итд.. Једино што се промјенило од Броза до данас је стил облачења па не носе више браон одијела , зелене кошуље и шарене кравате везане у чвор величине диње. Ево , ја када бих одлазио , распродао бих све шта имам и отишао у Русију за увијек и не помишљајући да овдје дођем , ма ни на један једини дан. Одеш , тамо се скућиш и тачка.

Name

za Pablo

29.08.2018 16:59

Vidis da je narod zalutao,kolektivno boluju od autizma.

Name

Re RASPUCHIN

29.08.2018 19:37

Ne mereš u Rusiju 'za uvijek'. Ne da ruska policija. Vrlo su rigorozni apropo papira, boravka i sl. I ekspeditivni čak i kad su Srbi u pitanju, privođenje, ćelija, kazna, deportacija..

Name

Re "Re RASPUCHIN" RASPUCHIN

30.08.2018 12:03

Хвала Вам на томе што сте ми скренули пажњу на граматичку грешку "за увијек" али гдје сте видјели да користим "Не мере"? А шта ћемо са Вашим "кад"? И Вама се догодило да погријешите или сте и Ви од оних који говоре "не мере"?

Name

Re od Re

30.08.2018 20:47

To 'za uvijek' i nije neka greška. Ali 'ne mere' jeste vrlo pogrešno, ali je lokalizam, pa se koristi iz nekih slikovitijih, zavičajnih razloga. Poenta je u pretjeranoj neukusnoj servilnosti prema Rusima. Treba imati mjesru.

Name

mick

29.08.2018 16:09

Zivio nam predsjednice..

ODGOVORITE
Name

izraelac

29.08.2018 16:34

Milorad ima još jedan, poslednji zadatak, da ostane na vlasti dok ne proda elektroprivredu... sa novcem od prodaje vrati dug, zakrpi rupe u budžetu i ode u penziju... a dal će biti tako, to ćete vi dolučiti...

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.08.2018 18:36

Trebali su ostrije sankcije prema Dodiku da uvedu. Covjek je veoma stetan, ponajvise za Zapad, a isto tako nista manje, cak i vise za svoj narod.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

29.08.2018 18:40

On vodi jedno lice.Državu nema.

ODGOVORITE
Name

BL

29.08.2018 19:04

Ako on ne daj boze pobijedi i na ovim izborima svi bjezimo iz RS-a. Necemo govno za predsjednika

ODGOVORITE
Name

re BL

29.08.2018 20:44

Ti, ako napustiš RS zauvijek, to može biti samo korisno za RS, jer tako "kulturanog i pristojnog" niko te neće prisiljavati da ostaneš u dragoj nam RS.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

29.08.2018 22:21

Izdrži mile do milijarde. Serem se u jabuke.

ODGOVORITE
Name

Dario

30.08.2018 06:00

PRAVI PATRIOTA I SRBSKI VOZD,ON NAS BRANI OD SARAJEVA,ON JE REPUBLIKA SRBSKA,ON CE NAS OPET BRANITI AKO SE ZARATI SVERCAJUCI CIGARETE I GORIVO.

ODGOVORITE