Смолућа: Битка за живот и огњиште

У Бијељини, сутра тачно у подне, биће обиљежено 26 година од ослобађања 7. 000 Срба са подручја Смолуће, Тиње и Потпећа из двоипомјесечног непријатељског обруча, најавила је Градска борачка организација.

Република Српска 29.08.2018 | 13:36
Смолућа: Битка за живот и огњиште
Командант операције "Смолућа" генерал Будимир Гаврић истакао је да је овај пробој, поред акције "Коридор", једна од најблиставијих и најхуманијих битака Војске Републике Српске . 

Гаврић је навео да су губици ВРС у операцији "Смолућа" 23 погинула и 150 рањених, снаге у окружењу су за 74 дана потпуне опсаде имале 51 погинулог и 136 рањених бораца, а у непријатељском окружењу убијено је осам цивила, док их је десетине рањено. 

Саша Цвјетиновић, који је рањен током окружења, евоцирао је сјећања на нељудске услове живота у којима је муслимански непријатељ држао српско становништво, о операцијама без анестезије и лијекова, глади и страдању, али и о високом моралу који је сачуван све до пробоја српске војске и избављења. 

Некадашњи становници Смолуће, Потпећа и Тиње разорачани су чињеницом да се овај датум не обиљежава на републичком нивоу, као и односом према борцима ВРС са тих простора. 

"Данас наших неколико сабораца лежи у затворима у РС зато што су се бранили, што су бранили свој голи живот и животе својих најближих, а да институције БиХ нису ни до данас нашле сходно да процесуирају одређени број људи из шест околних општина које су урадиле то што су урадиле српком живљу на тим просторима", упозорио је некадашњи становник Потпећи Славко Новаковић.

Испред споменика погинулим борцима и цивилним жртвама рата Тиње, Смолуће и Потпећа на градском гробљу Пучиле сутра ће у 12.00 часова бити служен парастос.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ЕлБосни

29.08.2018 13:04

Како да процесуирате људе кад сте први напали, изазвали сте, да нисте нико вас неби тако. Ево ја вас питам, сто побисте санитетску екипу из хитне помоци дома здравља Сребреник у Орловој клисури без икаквог повода и разлога. То је био окидац да се ослободи овај териториј, да дрзава функционисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазов

29.08.2018 14:18

Гдје си видио у истом контексту да мозе бити Срби и истина.

Name

ре..елбосни

29.08.2018 14:20

Прво откуд нитко вас нигдје није дирао, само срби први свугдје напали, доста је васе прице, мозете ту лаз странцима прицати, олосу један, није вам ваљала yуга а сада кукате јер све висе арапи вас стискају, саљете децу своју да гину у недодију И незнате наци гдје је на карти, није ми јасно јели И тамо срба има па да их окривите...дзубре једно, мало види своје коријене па се запитај ста И ко си

Name

Ре.Мирнес

29.08.2018 14:34

Твој мозак је већ обојен у зелено,злочине оправдаваш злочинима. Шта мислиш кад би сад Срби тражили да се намири све из доба Турака,Хитлера и Ндха ,е мој бошњо. Маши том заставом што ти је Европа дала и уживај у својој новој нацији

Name

Неко

29.08.2018 14:55

Нецу се освртати на ове зелене папке него не Славкину констатацију о насим војницима који лезе у затворима само зато сто су бранили своја огњиста.Командант Љубо није ни прстом мрднуо да одбрани своје војнике иако је по војницкој обавези био дузан да то уради.На срамоту му било.Он је најкомпетентнија особа која је морала стати иза тих људи.Нек поново написе књигу и објасни засто је своје војнике оставио на цједилу.Срамотно да горе не мозе бити.

Name

БиХ

29.08.2018 14:56

Под том заставом и ти зивис,имас ли имало сколе,а том сто ви млатите неби могли саставити од доруцка до руцка...

Name

Зворник

29.08.2018 15:02

Ма пусти болан Србску пропаганду и историју њих је и врабац на грани сконто косу и стасу.

Name

Смолуца у срцу

29.08.2018 17:30

Смолуцка епопеја це уци у историју без обзира сто су је појединци упрљали.Ту првенствено мислим на команданта Тодоровиц Љубу који је играо неку игру да се додвори дојуцерасњим комсијама па је без имало гризе савјести смјестио своје војнике измедју осталих и најблизе сараднике смјестио у затвор.Није ми јасна његова улога ни за вријеме блокаде Смолуце.Није нас демантовао о неком парама које су дијељене на Озрену гдје се он као главни спомиње.Назалост и на цаст и свима онима којо су свједоцили против својих сународника.Ово само Срби могу урадити.

Name

ре Зворник

29.08.2018 17:20

Једино тебе и твоју неписменост нико неће моћи сконтати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

29.08.2018 19:48

Сконто си ти мене врло добро стасам написао.

Name

ре Зворник

29.08.2018 21:42

И даље показујеш колико си неписмен и глуп!