Smoluća: Bitka za život i ognjište

U Bijeljini, sutra tačno u podne, biće obilježeno 26 godina od oslobađanja 7. 000 Srba sa područja Smoluće, Tinje i Potpeća iz dvoipomjesečnog neprijateljskog obruča, najavila je Gradska boračka organizacija.

Republika Srpska 29.08.2018 | 13:36
Smoluća: Bitka za život i ognjište
Komandant operacije "Smoluća" general Budimir Gavrić istakao je da je ovaj proboj, pored akcije "Koridor", jedna od najblistavijih i najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske . 

Gavrić je naveo da su gubici VRS u operaciji "Smoluća" 23 poginula i 150 ranjenih, snage u okruženju su za 74 dana potpune opsade imale 51 poginulog i 136 ranjenih boraca, a u neprijateljskom okruženju ubijeno je osam civila, dok ih je desetine ranjeno. 

Saša Cvjetinović, koji je ranjen tokom okruženja, evocirao je sjećanja na neljudske uslove života u kojima je muslimanski neprijatelj držao srpsko stanovništvo, o operacijama bez anestezije i lijekova, gladi i stradanju, ali i o visokom moralu koji je sačuvan sve do proboja srpske vojske i izbavljenja. 

Nekadašnji stanovnici Smoluće, Potpeća i Tinje razoračani su činjenicom da se ovaj datum ne obilježava na republičkom nivou, kao i odnosom prema borcima VRS sa tih prostora. 

"Danas naših nekoliko saboraca leži u zatvorima u RS zato što su se branili, što su branili svoj goli život i živote svojih najbližih, a da institucije BiH nisu ni do danas našle shodno da procesuiraju određeni broj ljudi iz šest okolnih opština koje su uradile to što su uradile srpkom življu na tim prostorima", upozorio je nekadašnji stanovnik Potpeći Slavko Novaković.

Ispred spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Tinje, Smoluće i Potpeća na gradskom groblju Pučile sutra će u 12.00 časova biti služen parastos.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ElBosni

29.08.2018 13:04

Kako da procesuirate ljude kad ste prvi napali, izazvali ste, da niste niko vas nebi tako. Evo ja vas pitam, sto pobiste sanitetsku ekipu iz hitne pomoci doma zdravlja Srebrenik u Orlovoj klisuri bez ikakvog povoda i razloga. To je bio okidac da se oslobodi ovaj teritorij, da drzava funkcionise.

ODGOVORITE
Name

Lazov

29.08.2018 14:18

Gdje si vidio u istom kontekstu da moze biti Srbi i istina.

Name

re..elbosni

29.08.2018 14:20

Prvo otkud nitko vas nigdje nije dirao, samo srbi prvi svugdje napali, dosta je vase price, mozete tu laz strancima pricati, olosu jedan, nije vam valjala yuga a sada kukate jer sve vise arapi vas stiskaju, saljete decu svoju da ginu u nedodiju I neznate naci gdje je na karti, nije mi jasno jeli I tamo srba ima pa da ih okrivite...dzubre jedno, malo vidi svoje korijene pa se zapitaj sta I ko si

Name

Re.Mirnes

29.08.2018 14:34

Tvoj mozak je već obojen u zeleno,zločine opravdavaš zločinima. Šta misliš kad bi sad Srbi tražili da se namiri sve iz doba Turaka,Hitlera i Ndha ,e moj bošnjo. Maši tom zastavom što ti je Evropa dala i uživaj u svojoj novoj naciji

Name

Neko

29.08.2018 14:55

Necu se osvrtati na ove zelene papke nego ne Slavkinu konstataciju o nasim vojnicima koji leze u zatvorima samo zato sto su branili svoja ognjista.Komandant Ljubo nije ni prstom mrdnuo da odbrani svoje vojnike iako je po vojnickoj obavezi bio duzan da to uradi.Na sramotu mu bilo.On je najkompetentnija osoba koja je morala stati iza tih ljudi.Nek ponovo napise knjigu i objasni zasto je svoje vojnike ostavio na cjedilu.Sramotno da gore ne moze biti.

Name

BiH

29.08.2018 14:56

Pod tom zastavom i ti zivis,imas li imalo skole,a tom sto vi mlatite nebi mogli sastaviti od dorucka do rucka...

Name

Zvornik

29.08.2018 15:02

Ma pusti bolan Srbsku propagandu i istoriju njih je i vrabac na grani skonto kosu i stasu.

Name

Smoluca u srcu

29.08.2018 17:30

Smolucka epopeja ce uci u istoriju bez obzira sto su je pojedinci uprljali.Tu prvenstveno mislim na komandanta Todorovic Ljubu koji je igrao neku igru da se dodvori dojucerasnjim komsijama pa je bez imalo grize savjesti smjestio svoje vojnike izmedju ostalih i najblize saradnike smjestio u zatvor.Nije mi jasna njegova uloga ni za vrijeme blokade Smoluce.Nije nas demantovao o nekom parama koje su dijeljene na Ozrenu gdje se on kao glavni spominje.Nazalost i na cast i svima onima kojo su svjedocili protiv svojih sunarodnika.Ovo samo Srbi mogu uraditi.

Name

re Zvornik

29.08.2018 17:20

Jedino tebe i tvoju nepismenost niko neće moći skontati.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

29.08.2018 19:48

Skonto si ti mene vrlo dobro stasam napisao.

Name

re Zvornik

29.08.2018 21:42

I dalje pokazuješ koliko si nepismen i glup!