Уморан сам од конститутивности

Јосип Пејаковић, бх. глумац, у Новом дану Н1 телевизије, је казао да је уморан од своје конститутивности питајући се шта уопште значи конститутиван народ. За њега је највећи проблем у БиХ незнање.

Босна и Херцеговина 29.08.2018 | 12:49
Уморан сам од конститутивности
Пејаковић се осврнуо на прошлост, садашњост, али и будућност БиХ. Говорећи о прошлости, подсјетио је на богату историју бх. државе. Ипак, највише је нагласио проблеме садашњице. Па је тако као главни проблем БиХ навео незнање.

"Проблем БиХ није национализам. Он је средство којим се политичари вјешто користе, посебно пред изборе. Највећи непријатељ БиХ је незнање - живјети и умријети, а да ништа не знате о неком простору", казао је за Н1.

Зато сматра да је рјешење за проблеме у БиХ едукација, а затим је поручио сљедеће:

"Грађанине БиХ, ако хоћеш да имаш прави избор, мораш знати да ова земља није од јуче. Од Кулина бана до данас се свашта дешавало".

Сматра да постоје борци за БиХ, али да су они усамљени јер их већина или маса не препознаје. Међутим, према његовим ријечима, онај ко изабере овакву власт је затуцан, те је додао:

"Шта значи бити конститутиван народ? Ту конститутивност спомињу као папагаји. Уморан сам од своје конститутивности. Стално то форсирају. Од конститутивности се не може живјети. Моја судбина је у мојим рукама. Или, како је то казао мој драги Љуба Тадић: Ја сам Србин по рођењу, а не по занимању. Овима је данас националност занимање".

Пејаковић није оптимистичан у погледу будућности БиХ ако се настави масовно исељавање прије свега младих.

"Градови се празне. Тужно је видјети градове укојима само пензионери играју шаха. Изгледа да су пензионери будућност ове земље", нагласио је он за Н1 и додао да је не вољом Бошњака, већ ригидним политикама Срба и Хрвата, њима припали најбољи дијелови БиХ.

Према његовим ријечима, најбољу оцијену БиХ је дао један Американац рекавшио да је Босна прекрасна, одвратна земља.

"Ми смо пребогата земља одвратног политичког вођења. Босна стење под јармом људске глупости. Али има излаза", истакао је Пејаковић и као позитивне кандидате за чланове Предсједништва БиХ навео Мирсада Хаџикадића и Боришу Фалатара.

"Нека њих двојица буду чланови Предсједништва, а трећи нека буде ко хоће", навео је Пејаковић. 

Сматра да је БиХ била Европа прије 200 година и да сада мора постати Америка.

(Н1)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ђујић

29.08.2018 11:01

Стари сенилни старац, још један 'жестоки фан' државе која је држава само на папиру!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рете

29.08.2018 13:05

Па добро! Ако је тако да је само на папиру шта раде СЗП у Сарајеву . Шта је радио прије њих СНДС? Тако тврдите и да је РС држава и да Косово није држава ? Хајд лажи и даље самог себе !!

Name

а ти

29.08.2018 13:19

Ста си ти овца или стока јели? ста ти писе на пасосу друзе ? ово ти је БиХ а ако ти не пасе имас избор да идес из ње !

Name

Ре А ти

29.08.2018 13:35

Па Срби и даље живе виртуалним животом . Не нервирај се :) Они се не могу измедју себе а камоли са неким другим .

Name

Сарајево

29.08.2018 16:13

Јосип је фино профитирао , ергелу скупоцјених мерцедеса има , фирме, луксузне станове, а уз то је велики обозаваоц Милорада Додика, имају снимци на Yоутубе , преливода класицна, цовјек који је изгубио образ код цијелог Сарајева због својих изјава. Није вриједан спомена ни пазње.

Name

Заваравамо

29.08.2018 16:48

Ми Срби заваравамо сами себе. Ми волимо ту игру. Ту је квака.

Name

Јоја

29.08.2018 11:06

И Ирак је био колијевка цивилизације, а гдје је сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

29.08.2018 11:07

Мој Пејаковицу, независне интелектуалце попут тебе висе нико не слуса и не спомиње! Пропало је све... апелујем на младе да напустају Босну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млад и успјесан ре децко

29.08.2018 16:16

Ако ти се не свидја слободно иди у Њемацку и лопатај, ја сам успјесан млади цовјек србин по националности у Сарајеву , омиљен код босњака и свију, а такви лауфери као ти педала. Требао си у сколу да идес синко.

Name

xy

29.08.2018 11:08

Јосип Пејаковић највећа преливода послије Николе Шпирића.Прво је био велики босанац па хрват да би рекао да је Србин са Влашића и да му се отац звао Тодор.Прије рата "он мени нема Босне" у рату командант умјетничке чете Првог корпуса Армије БиХ,увалио се у туђи стан од 200 квадрата преко пута Предсједништва и наравно истјерали га прије 10 година па му свако сада крив...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево ре xy

29.08.2018 16:21

Халал ти бог, све си тацно рекао, а та умјетницка цета хахахахаха , били им је добро, рахметли Талијан комадант 1 корпуса им давао и да једу и да пију и пусе марлборо, виски..... Свака ти цаст. Заи ми је сто са 4 године трухнуо на Требевицу да лопови по Сарајеву и ратни профитери данас прицају да су борци , а исли су у акције с циварама по спорете, тв, видеорекордере, намјестај. Мало је правих бораца на све три стране пријатељу мој. Да се зарока опет ја педала јебе ми се за свију и за БиХ

Name

дзоо

29.08.2018 11:35

Свака ти цаст али ста да радимо кад смо глупи ама сви у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2018 12:21

Шта ћеш Пејаковицу? Многима ће живот проћи у чекању да живе у другој држави која се не зове БиХ. Тразе се разлике шта нас раздваја а не шта нас спаја . Ко су наши а ко ваши ? Гдје је најгори нас бољи “за нас “од најбољег од васега. Гдје једни у овом случају Срби једини знају “шта је истина” а сви други лазу. Гдје је неко 100 км далеко важнији од комшије и ако са тим истим дијелиш и добро и зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

29.08.2018 13:26

Док се год та морам рећи назови држава БиХ маћехински понаша према мени, дражи ће ми бити неко у другој држави удасен 100 км. Кажеш држава у којој деца у пола државе не уче ћирилицу, иако је ћирилица на папиру званично писмомте исте државе, дај молим те не лажи сам себе. У пола те исте државе ћирилуцу на саобраћајним знаковима ћеш наћи прецртану. У пола те државе живи 3 посто, хеј 3 посто једног од државотворних народа. Извини али за мене је та држава БиХ само онолико.колико мора, а све отало чиста нула.

Name

Зворник

29.08.2018 15:04

За овог сто паметује за цирилицу стато болан ти паметујес у по Сумадије колијевке Србског народа 80% латиница писе знаци мани се твоје полемике изадји мало из твог тора просетај па онда паметуј.

Name

Те 123

29.08.2018 15:28

Само ти трази разлике... Ето Србија пуна цирилице па су у говнима ...Теско теби сто несто морас !!

Name

израелац ре 123

29.08.2018 17:49

Отидји на запад па се цирилицом потписи , не лупај глупости ко максим по дивизији, у РС је 95 % латиница заступљена.

Name

Бале Баки

29.08.2018 17:55

Све тацно,имамо систем у којем је сваки треци који заврси сколу менадзер за ко зна ста с приватних универзитета а ни један није отворио ни кокосињац а не неку фирму да воде и неког запосле. У исто вријеме нико није мајстор јер је то испод цасти,уце нас да будемо дебили и да гласамо,послије додје премијерка и потенцијалним кандидатима за посао подијели странацке књизице. И како ици напријед с таквим гдје се цијени полтрон висе него паметан,способан и креативан никад не иду испред оног са стелом и странацком исказницом,и док је тако наси це менадзери сањати да оду на запад гдје це с том дипломом прати тањире по ресторанима и рибати хаусторе зграда или великих предузеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момцило Обрван за Бале Баки

29.08.2018 18:32

Све си у праву, све сами филозофи, имамо висе магистара и доктора него цијела бивса југа, а стандард испод нуле, кад су тако паметни сто несто не створе?! Не могу јер су купили дипломе на индијанским тзв.универзитетима. Јадни смо ми кад имамо универзитете по селима попут Сокоца, Пала, Кисељака, Сипова, некакви Слобомира.... Туга и залост