Umoran sam od konstitutivnosti

Josip Pejaković, bh. glumac, u Novom danu N1 televizije, je kazao da je umoran od svoje konstitutivnosti pitajući se šta uopšte znači konstitutivan narod. Za njega je najveći problem u BiH neznanje.

Bosna i Hercegovina 29.08.2018 | 12:49
Umoran sam od konstitutivnosti
Pejaković se osvrnuo na prošlost, sadašnjost, ali i budućnost BiH. Govoreći o prošlosti, podsjetio je na bogatu istoriju bh. države. Ipak, najviše je naglasio probleme sadašnjice. Pa je tako kao glavni problem BiH naveo neznanje.

"Problem BiH nije nacionalizam. On je sredstvo kojim se političari vješto koriste, posebno pred izbore. Najveći neprijatelj BiH je neznanje - živjeti i umrijeti, a da ništa ne znate o nekom prostoru", kazao je za N1.

Zato smatra da je rješenje za probleme u BiH edukacija, a zatim je poručio sljedeće:

"Građanine BiH, ako hoćeš da imaš pravi izbor, moraš znati da ova zemlja nije od juče. Od Kulina bana do danas se svašta dešavalo".

Smatra da postoje borci za BiH, ali da su oni usamljeni jer ih većina ili masa ne prepoznaje. Međutim, prema njegovim riječima, onaj ko izabere ovakvu vlast je zatucan, te je dodao:

"Šta znači biti konstitutivan narod? Tu konstitutivnost spominju kao papagaji. Umoran sam od svoje konstitutivnosti. Stalno to forsiraju. Od konstitutivnosti se ne može živjeti. Moja sudbina je u mojim rukama. Ili, kako je to kazao moj dragi Ljuba Tadić: Ja sam Srbin po rođenju, a ne po zanimanju. Ovima je danas nacionalnost zanimanje".

Pejaković nije optimističan u pogledu budućnosti BiH ako se nastavi masovno iseljavanje prije svega mladih.

"Gradovi se prazne. Tužno je vidjeti gradove ukojima samo penzioneri igraju šaha. Izgleda da su penzioneri budućnost ove zemlje", naglasio je on za N1 i dodao da je ne voljom Bošnjaka, već rigidnim politikama Srba i Hrvata, njima pripali najbolji dijelovi BiH.

Prema njegovim riječima, najbolju ocijenu BiH je dao jedan Amerikanac rekavšio da je Bosna prekrasna, odvratna zemlja.

"Mi smo prebogata zemlja odvratnog političkog vođenja. Bosna stenje pod jarmom ljudske gluposti. Ali ima izlaza", istakao je Pejaković i kao pozitivne kandidate za članove Predsjedništva BiH naveo Mirsada Hadžikadića i Borišu Falatara.

"Neka njih dvojica budu članovi Predsjedništva, a treći neka bude ko hoće", naveo je Pejaković. 

Smatra da je BiH bila Evropa prije 200 godina i da sada mora postati Amerika.

(N1)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Đujić

29.08.2018 11:01

Stari senilni starac, još jedan 'žestoki fan' države koja je država samo na papiru!!!

ODGOVORITE
Name

Rete

29.08.2018 13:05

Pa dobro! Ako je tako da je samo na papiru šta rade SZP u Sarajevu . Šta je radio prije njih SNDS? Tako tvrdite i da je RS država i da Kosovo nije država ? Hajd laži i dalje samog sebe !!

Name

a ti

29.08.2018 13:19

Sta si ti ovca ili stoka jeli? sta ti pise na pasosu druze ? ovo ti je BiH a ako ti ne pase imas izbor da ides iz nje !

Name

Re A ti

29.08.2018 13:35

Pa Srbi i dalje žive virtualnim životom . Ne nerviraj se :) Oni se ne mogu izmedju sebe a kamoli sa nekim drugim .

Name

Sarajevo

29.08.2018 16:13

Josip je fino profitirao , ergelu skupocjenih mercedesa ima , firme, luksuzne stanove, a uz to je veliki obozavaoc Milorada Dodika, imaju snimci na Youtube , prelivoda klasicna, covjek koji je izgubio obraz kod cijelog Sarajeva zbog svojih izjava. Nije vrijedan spomena ni paznje.

Name

Zavaravamo

29.08.2018 16:48

Mi Srbi zavaravamo sami sebe. Mi volimo tu igru. Tu je kvaka.

Name

Joja

29.08.2018 11:06

I Irak je bio kolijevka civilizacije, a gdje je sad?

ODGOVORITE
Name

decko

29.08.2018 11:07

Moj Pejakovicu, nezavisne intelektualce poput tebe vise niko ne slusa i ne spominje! Propalo je sve... apelujem na mlade da napustaju Bosnu!

ODGOVORITE
Name

Mlad i uspjesan re decko

29.08.2018 16:16

Ako ti se ne svidja slobodno idi u Njemacku i lopataj, ja sam uspjesan mladi covjek srbin po nacionalnosti u Sarajevu , omiljen kod bosnjaka i sviju, a takvi lauferi kao ti pedala. Trebao si u skolu da ides sinko.

Name

xy

29.08.2018 11:08

Josip Pejaković najveća prelivoda poslije Nikole Špirića.Prvo je bio veliki bosanac pa hrvat da bi rekao da je Srbin sa Vlašića i da mu se otac zvao Todor.Prije rata "on meni nema Bosne" u ratu komandant umjetničke čete Prvog korpusa Armije BiH,uvalio se u tuđi stan od 200 kvadrata preko puta Predsjedništva i naravno istjerali ga prije 10 godina pa mu svako sada kriv...

ODGOVORITE
Name

Sarajevo re xy

29.08.2018 16:21

Halal ti bog, sve si tacno rekao, a ta umjetnicka ceta hahahahaha , bili im je dobro, rahmetli Talijan komadant 1 korpusa im davao i da jedu i da piju i puse marlboro, viski..... Svaka ti cast. Zai mi je sto sa 4 godine truhnuo na Trebevicu da lopovi po Sarajevu i ratni profiteri danas pricaju da su borci , a isli su u akcije s civarama po sporete, tv, videorekordere, namjestaj. Malo je pravih boraca na sve tri strane prijatelju moj. Da se zaroka opet ja pedala jebe mi se za sviju i za BiH

Name

dzoo

29.08.2018 11:35

Svaka ti cast ali sta da radimo kad smo glupi ama svi u BiH.

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2018 12:21

Šta ćeš Pejakovicu? Mnogima će život proći u čekanju da žive u drugoj državi koja se ne zove BiH. Traze se razlike šta nas razdvaja a ne šta nas spaja . Ko su naši a ko vaši ? Gdje je najgori nas bolji “za nas “od najboljeg od vasega. Gdje jedni u ovom slučaju Srbi jedini znaju “šta je istina” a svi drugi lazu. Gdje je neko 100 km daleko važniji od komšije i ako sa tim istim dijeliš i dobro i zlo.

ODGOVORITE
Name

123

29.08.2018 13:26

Док се год та морам рећи назови држава БиХ маћехински понаша према мени, дражи ће ми бити неко у другој држави удасен 100 км. Кажеш држава у којој деца у пола државе не уче ћирилицу, иако је ћирилица на папиру званично писмомте исте државе, дај молим те не лажи сам себе. У пола те исте државе ћирилуцу на саобраћајним знаковима ћеш наћи прецртану. У пола те државе живи 3 посто, хеј 3 посто једног од државотворних народа. Извини али за мене је та држава БиХ само онолико.колико мора, а све отало чиста нула.

Name

Zvornik

29.08.2018 15:04

Za ovog sto pametuje za cirilicu stato bolan ti pametujes u po Sumadije kolijevke Srbskog naroda 80% latinica pise znaci mani se tvoje polemike izadji malo iz tvog tora prosetaj pa onda pametuj.

Name

Te 123

29.08.2018 15:28

Samo ti trazi razlike... Eto Srbija puna cirilice pa su u govnima ...Tesko tebi sto nesto moras !!

Name

izraelac re 123

29.08.2018 17:49

Otidji na zapad pa se cirilicom potpisi , ne lupaj gluposti ko maksim po diviziji, u RS je 95 % latinica zastupljena.

Name

Bale Baki

29.08.2018 17:55

Sve tacno,imamo sistem u kojem je svaki treci koji zavrsi skolu menadzer za ko zna sta s privatnih univerziteta a ni jedan nije otvorio ni kokosinjac a ne neku firmu da vode i nekog zaposle. U isto vrijeme niko nije majstor jer je to ispod casti,uce nas da budemo debili i da glasamo,poslije dodje premijerka i potencijalnim kandidatima za posao podijeli stranacke knjizice. I kako ici naprijed s takvim gdje se cijeni poltron vise nego pametan,sposoban i kreativan nikad ne idu ispred onog sa stelom i stranackom iskaznicom,i dok je tako nasi ce menadzeri sanjati da odu na zapad gdje ce s tom diplomom prati tanjire po restoranima i ribati haustore zgrada ili velikih preduzeca

ODGOVORITE
Name

Momcilo Obrvan za Bale Baki

29.08.2018 18:32

Sve si u pravu, sve sami filozofi, imamo vise magistara i doktora nego cijela bivsa juga, a standard ispod nule, kad su tako pametni sto nesto ne stvore?! Ne mogu jer su kupili diplome na indijanskim tzv.univerzitetima. Jadni smo mi kad imamo univerzitete po selima poput Sokoca, Pala, Kiseljaka, Sipova, nekakvi Slobomira.... Tuga i zalost