ВСТС: Потребно је 25 % више судија

За ажуран рад судова, односно за рјешавање прилива предмета, потребно је 14 одсто више редовних судијских позиција у односу на важећу систематизацију, односно 25 одсто редовних судијских позиција више него што је тренутна попуњеност у судовима, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

Босна и Херцеговина 29.08.2018 | 12:07
ВСТС: Потребно је 25 % више судија

Ово су показале калкулације потребног броја носилаца правосудне функције у судовима ради поступања у разумном року које је разматрао ВСТС БиХ на основу Акционог плана за провођења одлука Уставног суда БиХ.

За брже смањење броја неријешених предмета такозваних заостатака потребна су и одређена повећања броја додатних судија.

Резултате калкулације ВСТС БиХ је доставио свим надлежним министарствима правде у БиХ и Уставном суду БиХ да би биле предузете мјере системског карактера на стварању услова за поступање судова у разумном року.

Калкулација потребног броја носилаца правосудних функција припремљена је на основу више критеријума, међу којима је тај да би њихов број у судовима требало да буде довољан за рјешавање очекиваног прилива предмета.

У тај прилив предмета су укључени и комунални предмети у општинским и основним судовима, према очекиваној структури начина завршетка предмета уз остварење годишње оријентационе норме у износу од 100 одсто.



Критеријуми су били и да је очекивани прилив предмета узет према годишњем просјеку у претходном трогодишњем периоду /2015-2017. година/.

Очекивана структура начина завршетка предмета претпостављена је на основу података у наведеном периоду, начина завршетка предмета према Правилнику о оријентационим мјерилима за рад судија и стручних сарадника у судовима у БиХ.

Међу критеријумима је да се број додатних судија процјењује као потребни број додатних судија за рјешавање постојећих неријешених предмета да би се назначило колико би судовима требало судија те категорије за рјешавање свих неријешених предмета евидентираних на дан 31. децембар 2017. године у року од двије, четири, шест, осам или 10 година.

ВСТС је у новембру 2017. године донио Акциони план за спровођење одлука Уставног суда БиХ, који садржи преглед активности и мјера, с циљем стварања системских предуслова за окончање поступака пред правосудним институцијама у разумном року.

На сједници одржаној у јулу ВСТС БиХ је разматрао информацију о спровођењу Акционог плана за провођење одлука Уставног суда БиХ, конкретно мјеру под називом "Адекватност постојеће систематизације у судовима" у оквиру које је представљена и калкулација потребног броја носилаца правосудне функције у судовима ради поступања у разумном року.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Цале!

29.08.2018 10:12

Потребно 25посто судија,а ста је потребно да се подигне стандард зивота градјана ,да не будемо сиротисте и да не изумире народ на овим просторима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

жика ж з ацалета

29.08.2018 13:14

Потребно је 30 КМ помоћи пензионеру који има пензију већу од 850 КМ, па јел то могуће да је држава тако богата да помаже, јадан је овај народ у овој јебеној држави.

Name

Ре

29.08.2018 13:32

Ионако се то све плаћа из кредита ММФа ис Светске банке, а ђаво ће једног дана доћи по своје и све нам узети. Што сте паразитирали и живели без рада, живели сте, више неће моћи, Ајмо сви из канцеларија на њиву!

Name

белиии

29.08.2018 10:26

Како више и овако ништа не раде нити коме одговарају а плате имају боговске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе

29.08.2018 13:04

МОЖЕ АЛИ БУЏЕТ ЗА ПЛАТЕ ОСТАЈЕ ИСТИ. ОВИМА ОДБИЈЕТЕ цца 22% ПЛАТЕ И ДАТЕ ТИМ НОВИМ И СВИ ЗАДОВОЉНИ. ДА НЕБИ БИЛО СА МОНИМ ПРОЦЕНТИМА КАО СА БИСЕРКИНОМ СТРУЈОМ 113% ЈЕФТИНИЈОМ хахаха.

Name

Дејан

29.08.2018 10:39

Потребна је вама г...... мотка. И овако ниста не радите а плате по пар хиљада

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

29.08.2018 10:44

МА КАКАВ ОВАЈ СМЈЕШНИ ВСТС... ТО ЈЕ ОБИЧНИ ЦИРКУС "ЦОЛОРАДО". ОВАКАВ КАКАВ ЈЕ У БИХ НЕ ПОСТОЈИ НИГДЈЕ У СВЈЕТУ... ГДЈЕ ТО ИМА ДА ТУЖИОЦИ, А ПОСЕБНО АДВОКАТИ СЈЕДЕ У ТАКВОМ НЕЗАВИСНОМ ПРАВОСУДНОМ ТИЈЕЛУ КОЈЕ ЈЕ У СТВАРИ ЕФЕКТИВНА СУДСКА ВЛАСТ ДРЖАВЕ.. ШТА ОНИ ТРАЖЕ ТУ... А КАД ПОГЛЕДАШ ЊЕГОВЕ ЧЛАНОВЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОГОТОВО ЧЛАНОВЕ АДВОКАТЕ - ОДМАХ ТИ СЕ ДИГНЕ КОСА НА ГЛАВИ И ДОБИЈЕШ ЖЕЉУ ДА ЕМИГРИРАШ... КОЈИ ТУ САМО МОРОНИ СЈЕДЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.08.2018 11:01

У НАКАРАДНОЈ ДРЖАВИ ТРЕБА ДУПЛО ВИШЕ А У УРЕЂЕНОЈ НЕ БИ ТРЕБАЛО НИ ПОЛА .СВЕ ВАМ ЈЕ РЕЧЕНО.ПРИМАЈТЕ СВОЈУ ФАМИЛИЈУ .ЛАЖИТЕ,ВАРАЈТЕ ТО ВАМ ЈЕ У КРВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

29.08.2018 11:02

Лаз о потреби повецања броја судија потврдјује некомпетентност Тегелтије и ВСТС! Закљуцак се заснива искљуциво на броју предмета са истом ефикасности, односно продуктивности рада судија. Они као да не виде јутарње и подневне кафе којим се мора додати пауза од обавезних пола сата а редовно траје дузе од 40 мин. Тако се ефективно радно вријеме смањује на испод пет сати дневно. Повецање броја судија захтијева додатна финансијска средсва на терет пореских обвезника а повецање продуктивности не коста ниста. Проблем око анализа и закљуцака за побољсање рада судова се компликује истина инвалидног правницког образовања и недостатка практицних искустава нпр. Рузице Јукиц која себи дозвољава такве ствари. Зато је упаво ВСТС узроцник и генератор суноврата правосусја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Типтроник

29.08.2018 11:22

Комплет судство на “Голи оток”....да праве аутопутеве и обнављају пругу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

29.08.2018 11:26

Еееее ј.бига немамо толико цланова породице Додик И Цвијановиц.а други не долазе у обзир неслусају владу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

29.08.2018 13:09

БРАВО ЗА КОМЕТАР.... МОЗДА БРНАБИЋКА ИМА КОЈЕГ РОЂАКА У БИХ...

Name

Петар П.

29.08.2018 12:28

Ову анализу је радио неко некомпетентан. Анализа нема основа. У РС у већини судова судије не могу ни норму да остваре. У трећини судова судија има вишка. Стање се приказује по ткз.комуналним предметима. То је лако извршити јер треба увести јавне извршиоце. Ма обична глупост

ОДГОВОРИТЕ