VSTS: Potrebno je 25 % više sudija

Za ažuran rad sudova, odnosno za rješavanje priliva predmeta, potrebno je 14 odsto više redovnih sudijskih pozicija u odnosu na važeću sistematizaciju, odnosno 25 odsto redovnih sudijskih pozicija više nego što je trenutna popunjenost u sudovima, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH.

Bosna i Hercegovina 29.08.2018 | 12:07
VSTS: Potrebno je 25 % više sudija

Ovo su pokazale kalkulacije potrebnog broja nosilaca pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku koje je razmatrao VSTS BiH na osnovu Akcionog plana za provođenja odluka Ustavnog suda BiH.

Za brže smanjenje broja neriješenih predmeta takozvanih zaostataka potrebna su i određena povećanja broja dodatnih sudija.

Rezultate kalkulacije VSTS BiH je dostavio svim nadležnim ministarstvima pravde u BiH i Ustavnom sudu BiH da bi bile preduzete mjere sistemskog karaktera na stvaranju uslova za postupanje sudova u razumnom roku.

Kalkulacija potrebnog broja nosilaca pravosudnih funkcija pripremljena je na osnovu više kriterijuma, među kojima je taj da bi njihov broj u sudovima trebalo da bude dovoljan za rješavanje očekivanog priliva predmeta.

U taj priliv predmeta su uključeni i komunalni predmeti u opštinskim i osnovnim sudovima, prema očekivanoj strukturi načina završetka predmeta uz ostvarenje godišnje orijentacione norme u iznosu od 100 odsto.



Kriterijumi su bili i da je očekivani priliv predmeta uzet prema godišnjem prosjeku u prethodnom trogodišnjem periodu /2015-2017. godina/.

Očekivana struktura načina završetka predmeta pretpostavljena je na osnovu podataka u navedenom periodu, načina završetka predmeta prema Pravilniku o orijentacionim mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima u BiH.

Među kriterijumima je da se broj dodatnih sudija procjenjuje kao potrebni broj dodatnih sudija za rješavanje postojećih neriješenih predmeta da bi se naznačilo koliko bi sudovima trebalo sudija te kategorije za rješavanje svih neriješenih predmeta evidentiranih na dan 31. decembar 2017. godine u roku od dvije, četiri, šest, osam ili 10 godina.

VSTS je u novembru 2017. godine donio Akcioni plan za sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, koji sadrži pregled aktivnosti i mjera, s ciljem stvaranja sistemskih preduslova za okončanje postupaka pred pravosudnim institucijama u razumnom roku.

Na sjednici održanoj u julu VSTS BiH je razmatrao informaciju o sprovođenju Akcionog plana za provođenje odluka Ustavnog suda BiH, konkretno mjeru pod nazivom "Adekvatnost postojeće sistematizacije u sudovima" u okviru koje je predstavljena i kalkulacija potrebnog broja nosilaca pravosudne funkcije u sudovima radi postupanja u razumnom roku.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Cale!

29.08.2018 10:12

Potrebno 25posto sudija,a sta je potrebno da se podigne standard zivota gradjana ,da ne budemo sirotiste i da ne izumire narod na ovim prostorima!

ODGOVORITE
Name

žika ž z acaleta

29.08.2018 13:14

Potrebno je 30 KM pomoći penzioneru koji ima penziju veću od 850 KM, pa jel to moguće da je država tako bogata da pomaže, jadan je ovaj narod u ovoj jebenoj državi.

Name

Re

29.08.2018 13:32

Ionako se to sve plaća iz kredita MMFa is Svetske banke, a đavo će jednog dana doći po svoje i sve nam uzeti. Što ste parazitirali i živeli bez rada, živeli ste, više neće moći, Ajmo svi iz kancelarija na njivu!

Name

beliii

29.08.2018 10:26

Kako više i ovako ništa ne rade niti kome odgovaraju a plate imaju bogovske

ODGOVORITE
Name

Moze

29.08.2018 13:04

MOŽE ALI BUDŽET ZA PLATE OSTAJE ISTI. OVIMA ODBIJETE cca 22% PLATE I DATE TIM NOVIM I SVI ZADOVOLJNI. DA NEBI BILO SA MONIM PROCENTIMA KAO SA BISERKINOM STRUJOM 113% JEFTINIJOM hahaha.

Name

Dejan

29.08.2018 10:39

Potrebna je vama g...... motka. I ovako nista ne radite a plate po par hiljada

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

29.08.2018 10:44

MA KAKAV OVAJ SMJEŠNI VSTS... TO JE OBIČNI CIRKUS "COLORADO". OVAKAV KAKAV JE U BIH NE POSTOJI NIGDJE U SVJETU... GDJE TO IMA DA TUŽIOCI, A POSEBNO ADVOKATI SJEDE U TAKVOM NEZAVISNOM PRAVOSUDNOM TIJELU KOJE JE U STVARI EFEKTIVNA SUDSKA VLAST DRŽAVE.. ŠTA ONI TRAŽE TU... A KAD POGLEDAŠ NJEGOVE ČLANOVE IZ REPUBLIKE SRPSKE POGOTOVO ČLANOVE ADVOKATE - ODMAH TI SE DIGNE KOSA NA GLAVI I DOBIJEŠ ŽELJU DA EMIGRIRAŠ... KOJI TU SAMO MORONI SJEDE!!!

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.08.2018 11:01

U NAKARADNOJ DRŽAVI TREBA DUPLO VIŠE A U UREĐENOJ NE BI TREBALO NI POLA .SVE VAM JE REČENO.PRIMAJTE SVOJU FAMILIJU .LAŽITE,VARAJTE TO VAM JE U KRVI.

ODGOVORITE
Name

Jovan

29.08.2018 11:02

Laz o potrebi povecanja broja sudija potvrdjuje nekompetentnost Tegeltije i VSTS! Zakljucak se zasniva iskljucivo na broju predmeta sa istom efikasnosti, odnosno produktivnosti rada sudija. Oni kao da ne vide jutarnje i podnevne kafe kojim se mora dodati pauza od obaveznih pola sata a redovno traje duze od 40 min. Tako se efektivno radno vrijeme smanjuje na ispod pet sati dnevno. Povecanje broja sudija zahtijeva dodatna finansijska sredsva na teret poreskih obveznika a povecanje produktivnosti ne kosta nista. Problem oko analiza i zakljucaka za poboljsanje rada sudova se komplikuje istina invalidnog pravnickog obrazovanja i nedostatka prakticnih iskustava npr. Ruzice Jukic koja sebi dozvoljava takve stvari. Zato je upavo VSTS uzrocnik i generator sunovrata pravosusja.

ODGOVORITE
Name

Tiptronik

29.08.2018 11:22

Komplet sudstvo na “Goli otok”....da prave autoputeve i obnavljaju prugu!

ODGOVORITE
Name

Murija

29.08.2018 11:26

Eeeee j.biga nemamo toliko clanova porodice Dodik I Cvijanovic.a drugi ne dolaze u obzir neslusaju vladu.

ODGOVORITE
Name

RE

29.08.2018 13:09

BRAVO ZA KOMETAR.... MOZDA BRNABIĆKA IMA KOJEG ROĐAKA U BIH...

Name

Petar P.

29.08.2018 12:28

Ovu analizu je radio neko nekompetentan. Analiza nema osnova. U RS u većini sudova sudije ne mogu ni normu da ostvare. U trećini sudova sudija ima viška. Stanje se prikazuje po tkz.komunalnim predmetima. To je lako izvršiti jer treba uvesti javne izvršioce. Ma obična glupost

ODGOVORITE