Не стављајте нам мете на чело!

Више десетина новинара окупило се данас испред Народног позоришта у Сарајеву како би изразили протест због бруталног напада на колегу Владимира Ковачевића. Напади на новинаре морају престати, поручено је са скупа.

Република Српска 28.08.2018 | 19:31
Не стављајте нам мете на чело!
Напади на новинаре су све чешћи и све бруталнији, а готово ни један напад није адекватно процесуиран што охрабрује оне који сматрају да је такво понашење прихватљиво, поручиле су колеге са скупа у Сарајеву.

Вријеме је да јасно кажемо доста је било и да заједно станемо у одбрану професије јер напад на било којег колегу је напад на све нас.

''Вријеме је да се изборимо да наша професија престане бити модел за поткусуривање домаћим властима. Бојим се да ако се овако настави следећи напад неће бити само покушај убиства'', поручује главни и одговорни уредник Ослобођења Вилдана Селимбеговић.

Генерални секретар Друштва новинара БиХ Феџад Форто истиче да се оно што се десило колеги Ковачевићу сутра може десити било којем новинару у БиХ.

''Ако не покажемо струковну солидарност, бојим се да сљедећи пут нећемо протестовати због покушаја убиства, већ ћемо извјештавати са сахране или џеназе неког од колега'', тврди Форто.

Снежана Антелић из Медијске платформе Инфо круг поручује да политчке елите у региону морају схватити да су они ту ради нас, те да ми њима требамо, а да су они замјењиви.

Колега Дарио Новалић истакао је да оно што поједини припадници појединих политичких партија и њихови сателити себи дозвољавају превазилази здрав разум.

''Постоји толики спектар пријетњи и притисака на новинаре да је то невјероватно. Ми смо чак престали да се обазиремо на  пријетње које нам стижу мејлом или у комендатима на порталима и друштвеним мрежама'', истиче Новалић и моли све колеге да евидентирају и пијаве сваку пријетњу, ма како безазлена наизглед била, јер ће можда једног дана они којима је то посао покушати новинарима у БиХ да обезбједе нормалне услове за рад.

Предсједник Удружења БХ новинари Борка Рудић позива институције да раде свој посао.

''Удружења новинара и новинари појединачно немају начина да се заштите од напада. Не можемо ми ићи на терен и тући се са онима који нас нападају. За нашу безбједност, као и безбједност свих грађана, одговорне су институције'', упозорава Рудић.

Протести новинара одржани су и у Зеници и Мостару.

Јединствена је порука да су сви згрожени бруталним нападом на колегу Владимира Ковачевића за који су одговорни сви они у БиХ који креирају атмосферу линча.

''За сваки напад, па и овај који је најбруталнији до сада, одговорни су они који новинарима стављају мете на леђа. Престаните то да радите, пустите нас да слободно радимо свој посао'', поручила је новинар Вера Солдо.

Са новинарских протеста послата је порука свима да престану стварати атмосферу у којој је напад на новинаре прихватљив или чак пожељан.

''Политичке поене покушајте убирати на пројектима који ће олакшати живот грађана и зауставити одлазак људи из земље, а не на ширењу мржње и страха'', поручили су новинари.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

унук

28.08.2018 17:37

Мој дедо увијек казе мали постено и небој се никог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

28.08.2018 20:24

А о томе како уцјењују новинари, немам ја ниста против али ове батине са телескопским палицама добијас као упозорење. То знаци да би Васковица укопали давниг дана а много горе ствари писе. Него је цацно и несто урадио па добио упозрење. Па који је новинар добио батина у Бањалуци. Самар мозда али да добије батине, па кад није добио онај из Капитала од сина Прстојевица ајде мајке ти

Name

Подршка новинарима

28.08.2018 18:08

Разочарана сам чињеницом да народ није масовније изашао на Трг испред НП у Са, да буде подршка истинитој и слободној мисли, те писаној ријечи у БиХ. .. Ово је била прилика да сви скупа покажемо људску солидарност новинарима, који су најистуреније особе, како животно тако и медијски, експониране у свим кључним дешавањима. Давид је био мета и жртва убиства као цивил, Владимир жртва покушаја ликвидације као новинар, данас.. Сутра не знамо ко може доћи на ред... Другим ријечима, новинари су покретне и експониране мете, које морамо обавезно и увијек подржати, ради истине, правде, коначно "слободе живљења", која је суштина људског постојања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.08.2018 05:20

Назалост не само новинари него сви градјани који отворе оци и виде су угрозени.Постат це мо дрзава слијепаца и нијемаца који не смију ни да ста виде нити ста да казу.Узас

Name

Новинар у пензији

28.08.2018 18:43

Ево и овај протест у Сарајеву показао је, нажалост, да су новинари усамљени у заштити својих права, слобода и властитих живота. Разумљиво је што се нису појавили политичари, директори и уредници тзв. режимских медија, али и оних наклоњених актуелном властима, јер они новинарима стављају мету на чело, али је чудно што на протесте нису изишли грађани, који, према анкетама, више вјерују новинарима него политичарима.Новинари и њихова удружења требали би осмислити ефектнији начин борбе за заштиту својих права и живота од безкрупулозних политичара и истрајати у тој борби све док то не остваре.НОВИНАРИ СВИХ МЕДИЈА УЈЕДИНИТЕ СЕ У ТОЈ БОРБИ! Знам како вам је јер сам тај хљеб са седам кора јео 40 година, што у режимским , што у приватним медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинарима подрска

28.08.2018 19:12

ПОДРЖАТИ СВЕ НОВИНАРЕ ЧАСНЕ И ПОШТЕНЕ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ КОЈИ ПИШУ ОНО ШТО ЈЕ У ОВОМ ДРУШТВУ...... А они мали у служби резима обојени офарбани ДАЛЕКО им лепа куцааааа

ОДГОВОРИТЕ