Ne stavljajte nam mete na čelo!

Više desetina novinara okupilo se danas ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi izrazili protest zbog brutalnog napada na kolegu Vladimira Kovačevića. Napadi na novinare moraju prestati, poručeno je sa skupa.

Republika Srpska 28.08.2018 | 19:31
Ne stavljajte nam mete na čelo!
Napadi na novinare su sve češći i sve brutalniji, a gotovo ni jedan napad nije adekvatno procesuiran što ohrabruje one koji smatraju da je takvo ponašenje prihvatljivo, poručile su kolege sa skupa u Sarajevu.

Vrijeme je da jasno kažemo dosta je bilo i da zajedno stanemo u odbranu profesije jer napad na bilo kojeg kolegu je napad na sve nas.

''Vrijeme je da se izborimo da naša profesija prestane biti model za potkusurivanje domaćim vlastima. Bojim se da ako se ovako nastavi sledeći napad neće biti samo pokušaj ubistva'', poručuje glavni i odgovorni urednik Oslobođenja Vildana Selimbegović.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto ističe da se ono što se desilo kolegi Kovačeviću sutra može desiti bilo kojem novinaru u BiH.

''Ako ne pokažemo strukovnu solidarnost, bojim se da sljedeći put nećemo protestovati zbog pokušaja ubistva, već ćemo izvještavati sa sahrane ili dženaze nekog od kolega'', tvrdi Forto.

Snežana Antelić iz Medijske platforme Info krug poručuje da politčke elite u regionu moraju shvatiti da su oni tu radi nas, te da mi njima trebamo, a da su oni zamjenjivi.

Kolega Dario Novalić istakao je da ono što pojedini pripadnici pojedinih političkih partija i njihovi sateliti sebi dozvoljavaju prevazilazi zdrav razum.

''Postoji toliki spektar prijetnji i pritisaka na novinare da je to nevjerovatno. Mi smo čak prestali da se obaziremo na  prijetnje koje nam stižu mejlom ili u komendatima na portalima i društvenim mrežama'', ističe Novalić i moli sve kolege da evidentiraju i pijave svaku prijetnju, ma kako bezazlena naizgled bila, jer će možda jednog dana oni kojima je to posao pokušati novinarima u BiH da obezbjede normalne uslove za rad.

Predsjednik Udruženja BH novinari Borka Rudić poziva institucije da rade svoj posao.

''Udruženja novinara i novinari pojedinačno nemaju načina da se zaštite od napada. Ne možemo mi ići na teren i tući se sa onima koji nas napadaju. Za našu bezbjednost, kao i bezbjednost svih građana, odgovorne su institucije'', upozorava Rudić.

Protesti novinara održani su i u Zenici i Mostaru.

Jedinstvena je poruka da su svi zgroženi brutalnim napadom na kolegu Vladimira Kovačevića za koji su odgovorni svi oni u BiH koji kreiraju atmosferu linča.

''Za svaki napad, pa i ovaj koji je najbrutalniji do sada, odgovorni su oni koji novinarima stavljaju mete na leđa. Prestanite to da radite, pustite nas da slobodno radimo svoj posao'', poručila je novinar Vera Soldo.

Sa novinarskih protesta poslata je poruka svima da prestanu stvarati atmosferu u kojoj je napad na novinare prihvatljiv ili čak poželjan.

''Političke poene pokušajte ubirati na projektima koji će olakšati život građana i zaustaviti odlazak ljudi iz zemlje, a ne na širenju mržnje i straha'', poručili su novinari.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

unuk

28.08.2018 17:37

Moj dedo uvijek kaze mali posteno i neboj se nikog.

ODGOVORITE
Name

Igipop

28.08.2018 20:24

A o tome kako ucjenjuju novinari, nemam ja nista protiv ali ove batine sa teleskopskim palicama dobijas kao upozorenje. To znaci da bi Vaskovica ukopali davnig dana a mnogo gore stvari pise. Nego je cacno i nesto uradio pa dobio upozrenje. Pa koji je novinar dobio batina u Banjaluci. Samar mozda ali da dobije batine, pa kad nije dobio onaj iz Kapitala od sina Prstojevica ajde majke ti

Name

Podrška novinarima

28.08.2018 18:08

Razočarana sam činjenicom da narod nije masovnije izašao na Trg ispred NP u Sa, da bude podrška istinitoj i slobodnoj misli, te pisanoj riječi u BiH. .. Ovo je bila prilika da svi skupa pokažemo ljudsku solidarnost novinarima, koji su najisturenije osobe, kako životno tako i medijski, eksponirane u svim ključnim dešavanjima. David je bio meta i žrtva ubistva kao civil, Vladimir žrtva pokušaja likvidacije kao novinar, danas.. Sutra ne znamo ko može doći na red... Drugim riječima, novinari su pokretne i eksponirane mete, koje moramo obavezno i uvijek podržati, radi istine, pravde, konačno "slobode življenja", koja je suština ljudskog postojanja..

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

29.08.2018 05:20

Nazalost ne samo novinari nego svi gradjani koji otvore oci i vide su ugrozeni.Postat ce mo drzava slijepaca i nijemaca koji ne smiju ni da sta vide niti sta da kazu.Uzas

Name

Novinar u penziji

28.08.2018 18:43

Evo i ovaj protest u Sarajevu pokazao je, nažalost, da su novinari usamljeni u zaštiti svojih prava, sloboda i vlastitih života. Razumljivo je što se nisu pojavili političari, direktori i urednici tzv. režimskih medija, ali i onih naklonjenih aktuelnom vlastima, jer oni novinarima stavljaju metu na čelo, ali je čudno što na proteste nisu izišli građani, koji, prema anketama, više vjeruju novinarima nego političarima.Novinari i njihova udruženja trebali bi osmisliti efektniji način borbe za zaštitu svojih prava i života od bezkrupuloznih političara i istrajati u toj borbi sve dok to ne ostvare.NOVINARI SVIH MEDIJA UJEDINITE SE U TOJ BORBI! Znam kako vam je jer sam taj hljeb sa sedam kora jeo 40 godina, što u režimskim , što u privatnim medijima.

ODGOVORITE
Name

Novinarima podrska

28.08.2018 19:12

PODRŽATI SVE NOVINARE ČASNE I POŠTENE BEZ DLAKE NA JEZIKU KOJI PIŠU ONO ŠTO JE U OVOM DRUŠTVU...... A oni mali u službi rezima obojeni ofarbani DALEKO im lepa kucaaaaa

ODGOVORITE