Шта је Америка тражила од Сирије?

Либански лист "Ел Акбар" тврди да су крајем јуна у Дамаску одржани тајни разговори сиријске и америчке делегације о послијератном уређењу Сирије.

Свијет 28.08.2018 | 17:46
Шта је Америка тражила од Сирије?
На челу сиријске делегације се налазио шеф обавјештајне службе Али Мамлук. У разговорима који су трајали четири сата учествовао је и замјеник начелника Генералштаба Мовафак Асад. Лист не јавља ко је чинио америчку делегацију, вец́ само пише да је она допутовала приватним авионом из Уједињених Арапских Емирата.

Како наводи лист, Американци су предложили да повуку војску и савјетнике из Сирије, али под три услова: да се Иранци повуку са југа земље, да се америчким компанијама дозволи да експлоатишу сиријска нафтна поља и да се обезбиједе све информације о терористима, како о ликвидираним, тако и о онима који покушавају да оду на Запад.

Сиријци су, наводно, одбацили те приједлоге, иако су признали да су примамљиви. Они су саопштили да се Американци у Сирији налазе незаконито, као окупатори, док су Иранци тамо дошли на позив законитих власти и да су савезници званичног Дамаска.

"Нец́емо дозволити приступ природним ресурсима онима који ратују против нас", наводно је изјавио Али Мамлук, додавши да као гест добре воље Сирија пристаје на учешц́е америчких фирми у конзорцијумима са руским и европским компанијама.

Сиријци су признали да су информације о терористима врло важне и изразили су спремност на сарадњу, у зависности од развоја ситуације у Сирији. Фактички, они су условили сарадњу повлачењем америчке војске. Разговори су завршени без резултата, али су се стране договориле да наставе контакт уз посредништво Русије и Уједињених Арапских Емирата, пише лист, а преноси "Спутњик".

Извор: Спутњик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фала Богу

28.08.2018 15:49

Фала Богу да разговарају. Само прво да обнове сто су срушили. Срамота ста урадисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Први Проблем

28.08.2018 16:27

Највеци проблем Иранска војска близу Израела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

28.08.2018 16:54

Браво РУСИ иИРАНЦИ разговарат це они и молит за разговор смрт фасизму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре слобо

28.08.2018 17:14

Тако су они молили и Србију и ста би на крају све подписасе и ста треба и ста нетреба....

Name

124

28.08.2018 21:55

Али Сирија није Србија и у Сирију су мало другачији играчи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

29.08.2018 17:51

Да нема тај амер интерес небих ни рата било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

29.08.2018 18:51

Највазнија извориста нафте у Сирији контролису Курди (СДФ).Главна извориста су на лијевој обали Еуфрата око Дел Езора.Курди су под директном контролом Амера.Они су Курде и наорузавали,обуцавали,финансирали.И сва америцка војска у Сирији је на територији Курда,далеко у позадини и од линија фронта.Они ако одлуце да остану,они могу користити ту нафту заједно са Курдима.Али су они у Сирији против воље сиријске владе.Мој је утисак,да су уствари Израелци ти који хоце ову нафту.Муфте или појефтино.И сиријска влада контролисе не мали број извора или бусотина нафте.

ОДГОВОРИТЕ