Šta je Amerika tražila od Sirije?

Libanski list "El Akbar" tvrdi da su krajem juna u Damasku održani tajni razgovori sirijske i američke delegacije o poslijeratnom uređenju Sirije.

Svijet 28.08.2018 | 17:46
Šta je Amerika tražila od Sirije?
Na čelu sirijske delegacije se nalazio šef obavještajne službe Ali Mamluk. U razgovorima koji su trajali četiri sata učestvovao je i zamjenik načelnika Generalštaba Movafak Asad. List ne javlja ko je činio američku delegaciju, već samo piše da je ona doputovala privatnim avionom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako navodi list, Amerikanci su predložili da povuku vojsku i savjetnike iz Sirije, ali pod tri uslova: da se Iranci povuku sa juga zemlje, da se američkim kompanijama dozvoli da eksploatišu sirijska naftna polja i da se obezbijede sve informacije o teroristima, kako o likvidiranim, tako i o onima koji pokušavaju da odu na Zapad.

Sirijci su, navodno, odbacili te prijedloge, iako su priznali da su primamljivi. Oni su saopštili da se Amerikanci u Siriji nalaze nezakonito, kao okupatori, dok su Iranci tamo došli na poziv zakonitih vlasti i da su saveznici zvaničnog Damaska.

"Nećemo dozvoliti pristup prirodnim resursima onima koji ratuju protiv nas", navodno je izjavio Ali Mamluk, dodavši da kao gest dobre volje Sirija pristaje na učešće američkih firmi u konzorcijumima sa ruskim i evropskim kompanijama.

Sirijci su priznali da su informacije o teroristima vrlo važne i izrazili su spremnost na saradnju, u zavisnosti od razvoja situacije u Siriji. Faktički, oni su uslovili saradnju povlačenjem američke vojske. Razgovori su završeni bez rezultata, ali su se strane dogovorile da nastave kontakt uz posredništvo Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše list, a prenosi "Sputnjik".

Izvor: Sputnjik

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Fala Bogu

28.08.2018 17:49

Fala Bogu da razgovaraju. Samo prvo da obnove sto su srušili. Sramota sta uradise.

ODGOVORITE
Name

Prvi Problem

28.08.2018 18:27

Najveci problem Iranska vojska blizu Izraela.

ODGOVORITE
Name

Slobo

28.08.2018 18:54

Bravo RUSI iIRANCI razgovarat ce oni i molit za razgovor smrt fasizmu.

ODGOVORITE
Name

re slobo

28.08.2018 19:14

Tako su oni molili i Srbiju i sta bi na kraju sve podpisase i sta treba i sta netreba....

Name

124

28.08.2018 23:55

Али Сирија није Србија и у Сирију су мало другачији играчи.

ODGOVORITE
Name

Kum

29.08.2018 19:51

Da nema taj amer interes nebih ni rata bilo.

ODGOVORITE
Name

Aleksa

29.08.2018 20:51

Najvaznija izvorista nafte u Siriji kontrolisu Kurdi (SDF).Glavna izvorista su na lijevoj obali Eufrata oko Del Ezora.Kurdi su pod direktnom kontrolom Amera.Oni su Kurde i naoruzavali,obucavali,finansirali.I sva americka vojska u Siriji je na teritoriji Kurda,daleko u pozadini i od linija fronta.Oni ako odluce da ostanu,oni mogu koristiti tu naftu zajedno sa Kurdima.Ali su oni u Siriji protiv volje sirijske vlade.Moj je utisak,da su ustvari Izraelci ti koji hoce ovu naftu.Mufte ili pojeftino.I sirijska vlada kontrolise ne mali broj izvora ili busotina nafte.

ODGOVORITE