Прича - Бешикташ у Европи: Више пораза од побједа!

Противник Партизана у плеј-офу за Лигу Европе има више пораза од победа у Европи. Нека тај скор од четвртка буде још гори. . .

Фудбал 29.08.2018 | 23:00
Прича - Бешикташ у Европи: Више пораза од побједа!
Партизан је у плеј-офу за Лигу Европе добио уз Севиљу вероватно и најтежег противника. По именима свакако, јер моћан састав истанбулског тима чине искусни играчи, звезде европског и светског фудбала са много трофеја и великих победа.

Уосталом, навијачи Партизана имали су прошлог четвртка прилику да их виде на делу, али и “парни ваљак” у одличном издању против истих тих звезда.

Бешикташ је фаворит, али и поред београдских 1:1 - Партизан није без шанси у реваншу. Напротив! Екипа Зорана Мирковића из утакмице у утакмицу подиже форму, игра све боље и нада навијача црно-белих да њихов тим наредног четвртак заблиста на велелепној Водафон арени и тако стави тачку на кризу која га прати од почетка сезоне, има основа.

Уосталом, зашто Партизан не би поновио оно што је Тромсо урадио у сезони 2013/2014? Норвежани су били бољи у плеј-офу Лиге Европе од Бешикташа, који је управо на крајњем северу Старог континента усред августа завршио европску сезону.

А европска прича “орлова” са Босфора није баш сјајна. Клуб је највеће успехе уписао управо у последње две сезоне...

Турски великан учесник је европских купова од сезоне 1958/1959 до данас. Бешикташ скоро три деценије није имао успеха изван граница Турске и ниједном није успео да прође прво коло све до сезоне 1986/1987.

Истанбулски црно-бели су чак десет пута заредом завршавали учешће у три евро купа у првом колу.

У тим низовима и лежи тајна негативног скора. Бешикташ је у Европи одиграо 209 утакмица – изгубио је 84, победио 80 и 45 пута игра нерешено. Ни гол разлика није позитивна – 276:297!

Први искорак направили су већ поменуте сезоне у Купу европских шампиона, када их је првак тадашњег Совјетског Савеза – Динамо из Кијева елиминисао у четвртфиналу.

Бешикташ је до осам најбољих клубова у Европи дошао тако што је у првом колу елиминисао Динамо из Тиране, у другом је кипарски АПОЕЛ одбио да игра због добро познате кризе између две медитеранске државе, а већ против Кијевљана није имао велике шансе. Првак СССР победио је у Истанбулу 5:0 и у Кијеву 2:0.

Међутим, ситуација се знатно променила последњих година.

Бешикташ је стандардни учесник европских лига такмичења, а прошле сезоне је стигао до осмине финала Лиге шампиона, што се сматра огромним успехом и највећим забележеним у седам наступа у европској елити. Екипа Шењола Гунеша, ипак, није имала снаге ни квалитета да елиминише Бајерн из Минхена (1:3, 0:5). Турци су у групи са Монаком, Портом и Лајпцигом заузели прво место са чак 14 бодова и без пораза. Уписали су четири победе и два ремија против Порта и Монака.

Поред седам наступа у групној фази Лиге шампиона, Бешикташ има и седам наступа у Лиги Европе, где је екипа неколико пута пролазила прву фазу, а највише је догурала у сезони 2016/2017, када је елиминисана у четвртфиналу од Лиона. Додуше, тада је као трећепласирана из Лиге шампиона наставила од “пролећа” у масовнијем такмичењу.

БЕШИКТАШ ПРОТИВ КЛУБОВА ИЗ СРБИЈЕ И РЕГИОНА

Бешикташ је до сада имао прилику да игра само против Партизана од српских клубова. Било је то у сезони 2014/2015 Лиге Европе. Тим који је тада водио Славен Билић победио је Београду 4:0, док је на стадиону “Кемал Ататурк” у Истанбулу било 2:1 за домаћина.

Састајао се Бешикташ и са клубовима из осталих бивших република СФРЈ. У сезони 1988/1989 Купа УЕФА, Динамо из Загреба, као представник СФРЈ, избацио је Турке у првом колу. У Загребу је било 2:0 за “модре”, док је Бешикташ у Истанбулу забележио Пирових 1:0.

То је уједно и једина елиминација турског великана у дуелима против клубова са ових простора.

У сезони 1995/1996, у квалификацијама за Лигу шампиона, у другом колу настрадао је Марибор. У квалификацијама за Лигу Европе 2002, Бешикташ је био бољи од Сарајева, а шест година касније и од Ширког Бријега.

Партизан за два дана има нову шансу и прилику да поправи скор!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар