Priča - Bešiktaš u Evropi: Više poraza od pobjeda!

Protivnik Partizana u plej-ofu za Ligu Evrope ima više poraza od pobeda u Evropi. Neka taj skor od četvrtka bude još gori. . .

Fudbal 29.08.2018 | 23:00
Priča - Bešiktaš u Evropi: Više poraza od pobjeda!
Partizan je u plej-ofu za Ligu Evrope dobio uz Sevilju verovatno i najtežeg protivnika. Po imenima svakako, jer moćan sastav istanbulskog tima čine iskusni igrači, zvezde evropskog i svetskog fudbala sa mnogo trofeja i velikih pobeda.

Uostalom, navijači Partizana imali su prošlog četvrtka priliku da ih vide na delu, ali i “parni valjak” u odličnom izdanju protiv istih tih zvezda.

Bešiktaš je favorit, ali i pored beogradskih 1:1 - Partizan nije bez šansi u revanšu. Naprotiv! Ekipa Zorana Mirkovića iz utakmice u utakmicu podiže formu, igra sve bolje i nada navijača crno-belih da njihov tim narednog četvrtak zablista na velelepnoj Vodafon areni i tako stavi tačku na krizu koja ga prati od početka sezone, ima osnova.

Uostalom, zašto Partizan ne bi ponovio ono što je Tromso uradio u sezoni 2013/2014? Norvežani su bili bolji u plej-ofu Lige Evrope od Bešiktaša, koji je upravo na krajnjem severu Starog kontinenta usred avgusta završio evropsku sezonu.

A evropska priča “orlova” sa Bosfora nije baš sjajna. Klub je najveće uspehe upisao upravo u poslednje dve sezone...

Turski velikan učesnik je evropskih kupova od sezone 1958/1959 do danas. Bešiktaš skoro tri decenije nije imao uspeha izvan granica Turske i nijednom nije uspeo da prođe prvo kolo sve do sezone 1986/1987.

Istanbulski crno-beli su čak deset puta zaredom završavali učešće u tri evro kupa u prvom kolu.

U tim nizovima i leži tajna negativnog skora. Bešiktaš je u Evropi odigrao 209 utakmica – izgubio je 84, pobedio 80 i 45 puta igra nerešeno. Ni gol razlika nije pozitivna – 276:297!

Prvi iskorak napravili su već pomenute sezone u Kupu evropskih šampiona, kada ih je prvak tadašnjeg Sovjetskog Saveza – Dinamo iz Kijeva eliminisao u četvrtfinalu.

Bešiktaš je do osam najboljih klubova u Evropi došao tako što je u prvom kolu eliminisao Dinamo iz Tirane, u drugom je kiparski APOEL odbio da igra zbog dobro poznate krize između dve mediteranske države, a već protiv Kijevljana nije imao velike šanse. Prvak SSSR pobedio je u Istanbulu 5:0 i u Kijevu 2:0.

Međutim, situacija se znatno promenila poslednjih godina.

Bešiktaš je standardni učesnik evropskih liga takmičenja, a prošle sezone je stigao do osmine finala Lige šampiona, što se smatra ogromnim uspehom i najvećim zabeleženim u sedam nastupa u evropskoj eliti. Ekipa Šenjola Guneša, ipak, nije imala snage ni kvaliteta da eliminiše Bajern iz Minhena (1:3, 0:5). Turci su u grupi sa Monakom, Portom i Lajpcigom zauzeli prvo mesto sa čak 14 bodova i bez poraza. Upisali su četiri pobede i dva remija protiv Porta i Monaka.

Pored sedam nastupa u grupnoj fazi Lige šampiona, Bešiktaš ima i sedam nastupa u Ligi Evrope, gde je ekipa nekoliko puta prolazila prvu fazu, a najviše je dogurala u sezoni 2016/2017, kada je eliminisana u četvrtfinalu od Liona. Doduše, tada je kao trećeplasirana iz Lige šampiona nastavila od “proleća” u masovnijem takmičenju.

BEŠIKTAŠ PROTIV KLUBOVA IZ SRBIJE I REGIONA

Bešiktaš je do sada imao priliku da igra samo protiv Partizana od srpskih klubova. Bilo je to u sezoni 2014/2015 Lige Evrope. Tim koji je tada vodio Slaven Bilić pobedio je Beogradu 4:0, dok je na stadionu “Kemal Ataturk” u Istanbulu bilo 2:1 za domaćina.

Sastajao se Bešiktaš i sa klubovima iz ostalih bivših republika SFRJ. U sezoni 1988/1989 Kupa UEFA, Dinamo iz Zagreba, kao predstavnik SFRJ, izbacio je Turke u prvom kolu. U Zagrebu je bilo 2:0 za “modre”, dok je Bešiktaš u Istanbulu zabeležio Pirovih 1:0.

To je ujedno i jedina eliminacija turskog velikana u duelima protiv klubova sa ovih prostora.

U sezoni 1995/1996, u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u drugom kolu nastradao je Maribor. U kvalifikacijama za Ligu Evrope 2002, Bešiktaš je bio bolji od Sarajeva, a šest godina kasnije i od Širkog Brijega.

Partizan za dva dana ima novu šansu i priliku da popravi skor!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar