УЕФА и ВАР: Погледајте шта су урадили Србији на СП!

Председник УЕФА Алерксандар Чеферин одбацио је могућност употребе ВАР система од четвртфинала Лиге шампиона ове сезоне.  Чеферин о ВАР-у: Ко ту одлучује? Председник УЕФА рекао да је Србија оштећена на Мундијалу и да никоме није јасно ко доноси одлуке када се користи ВАР.  Чеферин: Још ништа од ВАР-а, погледајте како је прошла Србија против Швајцарске! Први човек европског фудбала и даље не жели да подржи контровезни систем судијске видео-асистенције, а као одличан пимер његове спорности наводи недусуђени пенал за Орлове на СП у Русији.

Фудбал 30.08.2018 | 22:00
УЕФА и ВАР: Погледајте шта су урадили Србији на СП!
Први човек европског фудбала није импресиониран напретком који је употреба ВАР донела на Светском првенству у Русији овог лета.

"Нисмо уверени у ВАР. И даље ствари морају да се разјасне. Ко одлучује да ли ће се гледати ВАР? Видео судија или главни? Навијачи то не разумеју, нити новинари. Шта судије виде, а шта не? Знамо да ће једног дана бити неопходан, али када будемо спремни. Тренутно ВАР није спреман за ЛШ", рекао је Чеферин.

Словенац је као пример лоше употребе ВАР навео дуел између Србије и Швајцарске у Русији.

"Србији није свиран чист пенал против Швајцарске, док другима јесте за много мање. Потребна су нам правила. Неке помоћне судије на СП нису радиле ништа, само су чекале. Један судија ми је рекао да је у тренутку великог инцидента ставио прст у ухо и да су га сви оставили на миру", додао је председник УЕФА.

И председник УЕФА је сигуран да је Србија оштећена против Швајцарске на недавно завршеном Светском првенству у Русији.

Први човек Европске фудбалске уније (УЕФА) Александар Чеферин сматра да су "орлове" против Швајцарске на Мундијалу за пенал и поручио да још увек није сигуран да ли ВАР неопходан.

Немачки судија Феликс Брих повлачење Александра Митровића од Штефана Лихштајнера и ФабијанаШера није окарактерисао као пенал, после чега је Швајцарска преокренула на 2:1 и практично елиминисала "орлове" са Светског првенства у Русији.

"Потребно је све да се регулише. Погледајте помоћне судије на Светском првенству, ништа нису радили, само су чекали. Један арбитар ми је рекао "Када је велики инцидент, ставим прст у уво и сви су ме оставили на миру". Имамо пример Србије којој није свиран чист пенал против Швајцарске, а некима јесте за много мање ствари", рекао је Чеферин за словеначку Екипу.

Брих је због грешке на мечу Србија - Швајцарска удаљен са Мундијала и није судио утакмице нокаут фазе као један од најцењенијих судија у Европи.

Чеферин сматра да ВАР још увек није спреман да се користи у Лиги шампиона, иако постоје тврдње многих да би требало да се уведе.

"Не знам одакле долазе наводи, нисам причао о томе и нисам уверен око ВАР-а. Неке ствари морају да се исчисте, ко одлучује да ли је потребан ВАР, главни судија или из видео собе? Нико то не разуме, ни навијачи, новинари... Све је нејасно. Ипак, свесни смо да ће једног дана бити неопходан и да ће бити у Лиги шампиона, али она није турнир", закључио је он.

Србија је у групној фази изгубила још од Бразила (2:0), а победила Костарику (1:0).

Пораз од Швајцарске на другој утакмици Светског првенства овог лета у Русији практично нас је послао кући. Потоњи меч са Бразилом била је само лабудова песма на том шампионату наше не много талентоване, али веома мотивисане репрезентативне генерације.

Дуел са швајцарско-албанским тимом завршен је поразом од 1:2, а најспорнији моменат меча, али и један од најспорнијих на целом шампионату био је онај недосуђени пенал за Орлове након двоструког старта над Александром Митровићем. Иако су Штефан Лихтштајнер и Фабијан Шер држали рукама нашег центрафора  оборивши га на земљу у њиховом шенсаестерцу, српска деветка је, по мишљењу Феликса Бриха била криува те је добила жути картон. Притом је немачки арбитар чак одбио да користи ВАР, што је разбеснело свих нас седам и нешто милиона колиоко нас има.

Први човек европског фудбала, Александар Чеферин у екслузивном интервјуу за словеначку Екипу24, чији су нам део колеге уступиле, управо је овај пример узео као савршен за неувођење система судијске видео-асистенције на континенталним такмичењима.

"ВАР ме још није уверио. По мом мишљењу пуно је ту нејасности. Али знам, да нема више повратка. Не знамо, да ли мора судија да погледа снимак или не? Ко одлучује? Онај, који је горе? Или онај, који је на терену? Људи, који гледају, не разумеју шта се дешава. Не разумеју ни спортски коментатори. Шта гледају судије? Шта ако линијски судија дигне заставицу за офсајд, главни заустави игру и онда снимак покаже да није био офсајд?", пита се словеначки спортски дипломата за Екипу24, "Доста је нејасно, али знамо да ћемо га морати увести пре или касније. Роберто Росети, који је сад шеф судија Уефе је био већ у Италији задужен за ВАР. Рекао сам му да ћемо га лансирати када будемо спремни. Морамо да одаберемојош неког ко ће нам продати технологију, а морамо да одаберемо и судије. Играмо по целој Европи, судије имамо из целе Европе. Није подједнако као на једном турниру, где су сви арбитри окупљени на једном месту. На светском првенству сте видели да линијске судије нису радиле ништа, само су чекале. Један судија ми је рекао "Кад је била спорна ситуација, ја сам само урадио ово" и показао ми као да слуша упуства у слушалици, "И ништа се није чуло"! Па, молим вас погледајте пример Србије која није добила чиста једанаестерац на утакмици са Швајцарском. Хрвати су за мање очигледан фаул добили пенал. Требају постојати некаква правила употребе!"

Како сада ствари стоје, ВАР још није добродошао на Старом континенту све док не буду решени бројни проблеми. Али, судбина је одредила да смо баш ми први морали да окусимо ту горку пиллулу...

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: Ацтион ИМАГЕС

Коментари / 0

Оставите коментар